Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Νέο αλαλούμ φαρμακοποιών και γιατρών

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από χθες το κόστος της εξέτασης

Από την τσέπη τους πληρώνουν από χθες οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) όλο το κόστος της εξέτασης και όχι μόνο το 15% που υποβάλλονται στους μικροβιολόγους του Νομού Μαγνησίας οι οποίοι αποφάσισαν την αναστολή της συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και με άλλα δύο Ταμεία, το ΕΤΑΑ και το ΤΑΥΤΕΚΩ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Τριάντα και πλέον μικροβιολόγοι πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο μια ευρεία συνάντηση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, όπου ανέφεραν τα προβλήματά τους παρουσία του αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Κωστάκη.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας τονίζεται «η αναστολή συνεργασίας των εργαστηριακών γιατρών, μελών μας, από την εκτέλεση των εξετάσεων και διακοπή συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ από χθες 9 Απριλίου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αναγνωρίζοντας τα ανυπέρβλητα προβλήματα των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών όλης της χώρας και της Μαγνησίας, συμπαρίσταται στον αγώνα τους για επιβίωση. Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω άρνησης πληρωμής των δεδουλευμένων από τον ΕΟΠΥΥ και λοιπά Ταμεία, παρά τις υποσχέσεις περί αποπληρωμής τους έως 31 Μαρτίου 2012, δεν τους αφήνει περιθώρια άλλης αναμονής.

Με την ομόφωνη απόφασή τους καλούνται οι εργαστηριακοί γιατροί από 9 Απριλίου να εξετάζουν τους ασθενείς τους, εκδίδοντας τη νόμιμη απόδειξη παροχής υπηρεσιών, μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους».

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν οι ασφαλισμένοι από χθες θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη την εξέταση στο μικροβιολόγο και στη συνέχεια με την απόδειξη να μεταβαίνουν στο Ταμείο για να πληρωθούν από εκεί. Ουσιαστικά θα επιβαρύνονται οικονομικά, ενώ μέχρι και την περασμένη Παρασκευή που ίσχυε η σύμβαση των μικροβιολόγων, πλήρωναν ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε συμμετοχή 15%.

Οι μικροβιολόγοι του Νομού Μαγνησίας είχαν προχωρήσει σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από τότε που άρχισε να λειτουργεί και επίσημα, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο μετά από τρεις μήνες δεν έχουν πληρωθεί. Μην αντέχοντας. λοιπόν άλλο τον όγκο των εξόδων, αναγκάστηκαν να κινητοποιηθούν.

Σημειώνεται πως στη Μαγνησία από τις υπόλοιπες ειδικότητες εργαστηριακών γιατρών, οι κυτταρολόγοι δεν έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ στους ακτινολόγους μόνο ένα ποσοστό προχώρησε σε σύμβαση.

Ο κ. Κωστάκης που παρευρέθηκε στη συνάντηση των μικροβιολόγων το περασμένο Σάββατο, τόνισε πως «οι μικροβιολόγοι δεν αντέχουν να βρίσκονται άλλο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να πληρώνονται, γι’ αυτό και προχώρησαν σε αναστολή της σύμβασης. Ουσιαστικά το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τους κλινικούς γιατρούς οι οποίοι επίσης είναι απλήρωτοι. Η διαφορά είναι πως οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν πολύ περισσότερα έξοδα λόγω των αναλώσιμων υλικών αλλά και των υπαλλήλων που έχουν, με αποτέλεσμα να ξεκινούν από τώρα την κινητοποίηση».

Μάλιστα εκτίμησε πως γύρω στον Ιούνιο και οι κλινικοί γιατροί θα προχωρήσουν στην αναστολή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά του, μικροβιολόγος του Βόλου τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε γονατίσει από τα έξοδα αλλά και τη μη είσπραξη εσόδων. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας έχει πληρώσει εδώ και τρεις μήνες, ενώ είμαστε απλήρωτοι και από άλλα Ταμεία. Για παράδειγμα, ο ΟΠΑΔ έχει να μας εξοφλήσει εδώ και πολλούς μήνες. Τα έξοδα ενός μικροβιολογικού ιατρείου είναι πάρα πολλά. Εμείς αυτό που θέλουμε, είναι να αρχίσει να μας πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή να αρχίσει να κινείται κάτι. Και μέχρι να γίνει αυτό, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Εδώ και ένα χρόνο εμείς χρηματοδοτούμε τα εργαστήριά μας. Δεν αντέχουμε άλλο».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το