Photo Gallery, Τοπικά

«Πράματα και θάματα» καταγγέλθηκαν στα Σφαγεία

Η μελέτη εκσυγχρονισμού των Σφαγείων δεν αφορούσε αυτά του Βόλου, αλλά άλλη επένδυση…

 

Στον Εισαγγελέα παραπέμπεται η υπόθεση των Σφαγείων με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση κατατέθηκε το πόρισμα-«φωτιά» και «απολογήθηκε» χωρίς να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία η προηγούμενη διοίκηση.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Αϊβαζόγλου δήλωσε ότι το γεγονός της απόφασης ανάθεσης του έργου εκσυγχρονισμού των Σφαγείων σε εταιρεία που δεν είχε καν συσταθεί, ήταν νόμιμη και έγινε βάσει συμφωνίας, ενώ ο πρόεδρός κ. Απόστολος Καψιώτης τόνισε πως δόθηκε μεγάλος αγώνας για να αποκτήσει πιστοποίηση η επένδυση, αλλά δεν κατέθεσε όσα στοιχεία απαιτούσε το πόρισμα, καθώς όπως είπε είχε γίνει διάρρηξη στο γραφείο του και δεν τα διαθέτει.

«Προσβάλουν τη νοημοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου όταν στο πόρισμα περιγράφονται βαριά ποινικά αδικήματα» ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου και νομικού κ. Νίκου Μόσχου.

Την παράταξη της κ. Ζέττας Μακρή την «κάλυψε» με την τοποθέτησή του ο κ. Μόσχος, με την επικεφαλής να είναι ιδιαίτερα αυστηρή και να τονίζει ότι η προσφυγή στην Εισαγγελία είναι μονόδρομος.

Ο κ. Καουνάς επικεντρώθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης με τα πολλά σκοτεινά σημεία που αφορούν απευθείας αναθέσεις και ελλείμματα, ενώ χθες το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση που προβλέπει προκήρυξη διαγωνισμού για να δοθούν τα Σφαγεία σε ιδιώτη.

Την εισήγηση που περιέγραφε το «σκάνδαλο» ανάθεσης του έργου εκσυγχρονισμού των Σφαγείων κατέθεσε ο κ. Καουνάς στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανακοίνωσε την πρόθεση να δοθούν σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται να τα αναλάβουν.

Η εταιρεία Σφαγεία Α.Ε. δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα γιατί το ΙΚΑ αρνήθηκε να την δώσει. Το ΙΚΑ ζήτησε ασφαλιστική ενημερότητα από την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο του εκσυγχρονισμού και αυτή δεν βρέθηκε.

Για την υπόθεση των Σφαγείων και τα 600.000 ευρώ που αναζητούνται – από έργα που θα διερευνηθεί εάν υλοποιήθηκαν – θα επιληφθεί η Εισαγγελία, ενώ η εταιρεία έχει ζητήσει πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ, καθώς ο Δήμος αμφισβητεί ότι έχει εκτελεστεί το έργο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε χθες το σκάνδαλο με τις  πολλές διαστάσεις, που δεν είναι άλλο από αυτό  της ανάθεσης του έργου εκσυγχρονισμού των Σφαγείων.

Η υπόθεση παίρνει το δρόμο προς την Εισαγγελία Βόλου με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου και θα κληθούν να απολογηθούν για όσα έχουν συμβεί πολιτικά στελέχη της πρώην Δημοτικής Αρχής, αλλά και η διοίκηση των Σφαγείων, καθώς και στέλεχος της πρώην ΝΑΜ, το οποίο έχει υπογράψει έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση του Δήμου, σύμφωνα με το οποίο προσυπογράφει τις ορθές πρακτικές της ανάθεσης του έργου σε εταιρεία που δεν είχε καν συσταθεί.

Έρευνα στα Σφαγεία, που αποφασίστηκε από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβουν ιδιώτες επενδυτές, απέδειξε ότι οι διαδικασίες πραγματοποίησης του έργου της επένδυσης εκσυγχρονισμού ήταν σκάνδαλο, σύμφωνα με επίσημο πόρισμα που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αλχημείες στους διαγωνισμούς, προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εταιρείες που δεν υπήρχαν και ανάθεση του έργου σε εταιρεία που δεν υπήρχε ούτε στα χαρτιά, είναι μερικά μόνο από τα σημεία του πορίσματος, ενώ ζητείται έλεγχος από το ΤΕΕ Μαγνησίας για να διαπιστωθεί εάν πραγματοποιήθηκε όντως η επένδυση, ύψους 300.000 ευρώ.

Με την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση λειτουργίας των σφαγείων σε ιδιώτη διαφώνησε η ΛΑΣ, ωστόσο δέχτηκε τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Λευκό ψήφησε η παράταξη του κ. Πατσιαντά. Το μέλος της παράταξης κ. Κλημόπουλος ανέφερε ότι τα Σφαγεία είναι χώρος θανάτου για αθώα πλάσματα.

Η κ. Ζέττα Μακρή ρώτησε για ποιους λόγους παραιτήθηκε από τα Σφαγεία ο Ν. Χαυτούρας, τον οποίο είχε ορίσει η Δημοτική Αρχή ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Ο ίδιος απάντησε πως είχε ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο και κοινοποίηση του πορίσματος στον εισαγγελέα, αλλά από τη Δημοτική Αρχή του απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ενώ επικαλέστηκε και τις κακές τους σχέσεις με τον κ. Καουνά. Σε επιστολή παραίτησης που ωστόσο είχε δώσει στο Δήμαρχο ανέφερε πως δεν επιθυμούσε να αναλάβει ποινικές ευθύνες ως πρόεδρος Α.Ε., ενώ επικαλέστηκε και απαγορεύσεις που του είχαν επισημανθεί από το ΕΣΥ στο οποίο εργάζεται. Επίσης ανέφερε ότι τα Σφαγεία διέθεταν παμπάλαια ψυγεία, ενώ μέσα στα κονδύλια για τα έργα εκσυγχρονισμού προβλέπονταν και οι αλλαγές στα ψυγεία, που δεν έγιναν.

Την επιστολή παραίτησης κατέθεσε στα πρακτικά ο κ. Σκοτινιώτης στην οποία αναγραφόταν ως αιτία παραίτησης του κ. Χαυτούρα μόνο οι απαγορεύσεις που του τέθηκαν από το ΕΣΥ.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε το πρώην μέλος της διοίκησης κ. Αϊβαζόγλου, ο οποίος περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η προηγούμενη διοίκηση που εγκαλείται μέσω του πορίσματος.

Είπε πως η προηγούμενη διοίκηση έκανε ηρωική προσπάθεια και δεν έγιναν πονηρές συνδιαλλαγές, ενώ αποκάλυψε πως η μελέτη εκσυγχρονισμού των Σφαγείων δεν αφορούσε αυτά του Βόλου αλλά άλλη επένδυση, σε άλλο σημείο της χώρας. Δηλαδή εγκρίθηκε ως μελέτη μια «ρετσέτα». Τελικά αποφασίστηκε να εγκριθεί η μελέτη που αφορούσε άλλα Σφαγεία για μη χαθούν τα χρήματα του προγράμματος εκσυγχρονισμού.

Τόνισε πως στις εκκλήσεις της διοίκησης για βοήθεια ώστε να λειτουργήσουν τα Σφαγεία χωρίς προβλήματα δεν έδιναν σημασία οι πολιτικοί προϊστάμενοι, δηλαδή ο πρώην δήμαρχος και πρώην νομάρχης.

Ο κ. Αϊβαζόγλου δήλωσε πως και η πρώην Νομαρχία έδωσε θετική απάντηση το 2008 στο να προχωρήσει η επένδυση και εκτίμησε ότι όλα ήταν σύννομα. Αρνήθηκε να πει το όνομα της συνεργάτιδας της ηγεσίας της ΝΑΜ που έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η επένδυση, ωστόσο ο Δήμος έχει καταθέσει το έγγραφο και στον εισαγγελέα.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν έπρεπε να δοθεί έκταση σκανδάλου στην υπόθεση και σημείωσε πως αν «ξέφυγε» κάτι από την προηγούμενη διοίκηση ήταν ανθρώπινο λάθος.

Μας έκλεψαν τα στοιχεία…

«Εμείς στα Σφαγεία δουλέψαμε και είναι έτοιμα να πουληθούν. Δεν κερδίσαμε ούτε δόξα, ούτε λεφτά, ούτε καριέρα και θα προστατέψουμε τους εαυτούς μας», είπε ο κ. Αϊβαζόγλου.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο πρώην πρόεδρος των Σφαγείων κ. Καψιώτης που δήλωσε ότι η διοίκηση ανέλαβε ένα έργο σε άθλια κατάσταση.

«Όταν αναλάβαμε τα φίδια έτρωγαν ποντίκια μέσα στις εγκαταστάσεις. Όταν είδαμε τη μελέτη διαπιστώσαμε ότι δεν περιελάμβανε τον κωδικό πιστοποίησης, αλλά πετύχαμε να τον πάρουμε» δήλωσε και τόνισε ότι όλα τα απαραίτητα έγγραφα που έπρεπε να καταθέσει στο συμβούλιο δεν τα είχε στη διάθεσή του, καθώς διέρρηξαν το γραφείο του στα Σφαγεία. Σημείωσε πως το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν θετικό για τη συνέχιση του έργου μετά τις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις που κατατέθηκαν το 2009.

«Σήμερα είναι το μοναδικό σφαγείο που μπορεί να σφάζει κρέατα και να τα στέλνει σε όλη την Ευρώπη. Είναι το μοναδικό που τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

«Δεν μπορώ να δεχτώ αιχμές ότι δεν έγινε το έργο όταν το πιστοποιεί το υπουργείο», κατέληξε.

Ο κ. Αϊβαζόγλου δικαιολόγησε και το γεγονός ότι η ανάθεση του έργου δόθηκε σε εταιρεία που δεν είχε καν συσταθεί και σημείωσε πως υπάρχει Νόμος που προβλέπει τέτοιες συμφωνίες.

Σε επενδυτή με 12.000 ευρώ το χρόνο

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ κ. Δερβένης τόνισε ότι τα Σφαγεία δεν είναι βιώσιμα και πρέπει να δοθούν σε ιδιώτη με 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ σε ό,τι αφορά στην επίμαχη υπόθεση του έργου (τεχνικές παρεμβάσεις) σημείωσε πως η επένδυση έπρεπε να διερευνηθεί και να εξεταστεί και νομικά.

Μετά το Δήμαρχο, τον κ. Χαυτούρα άδειασε και ο κ. Δερβένης, ο οποίος δήλωσε πως επέμενε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στα Σφαγεία όταν δεν υπήρχε νέα διοίκηση.

Ο κ. Μόσχος δήλωσε πως οι κ.κ. Αϊβαζόγλου και Καψιώτης επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη νοημοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σημείωσε πως δεν έδωσαν καμία απάντηση στα βαρύτατα ποινικά αδικήματα που περιγράφονται στο πόρισμα και τα οποία βαρύνουν την προηγούμενη διοίκηση.

«Το πόρισμα περιγράφει τα πάντα με στοιχεία σοβαρά που αφορούν αντικειμενικά ποινικά αδικήματα. Εάν είχε γίνει εις βάρος μου ένα τέτοιο πόρισμα θα πήγαινα στον Εισαγγελέα πρώτος» τόνισε και σημείωσε πως ο φάκελος πρέπει άμεσα να κατατεθεί στον Εισαγγελέα για να μην παραγραφούν τα αδικήματα.

«Το παρελθόν είναι τόσο κακό και τόσο δυσώδες που δεν χρειάζεται να επεκταθούμε άλλο» δήλωσε η κ. Ζέττα Μακρή και συμβούλεψε τους κ.κ. Αϊβαζόγλου και Καψιώτης να ακολουθήσουν τη ρήση «κρύπτον το σιγάν».

«Εμείς θέλουμε πάνω απ’ όλους να ξεκαθαρίσει η αλήθεια» ανταπάντησε ο κ. Αϊβαζόγλου και ο κ. Καψιώτης τόνισε ότι το υπουργείο αντιμετώπιζε τα Σφαγεία ως απλή Ανώνυμη Εταιρεία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το