Photo Gallery, Πολιτική

«Πόλεμος» για την 48ωρη απεργία της ΠΝΟ

Προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες, με αφορμή την κινητοποίηση

Κανονικά προχωρά στην εξαγγελθείσα απεργία για τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποκόπτοντας τα ελληνικά νησιά την περίοδο του Πάσχα, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες – η κυβέρνηση δεν προχωρά σε επιστράτευση.

Η αδιαλλαξία της ΠΝΟ έχει στο μεταξύ προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατά του ΚΚΕ, το οποίο καταγγέλλεται πως υποκινεί την απεργία.

Η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε για προειλημμένες αποφάσεις “που υπαγορεύτηκαν, κυρίως, από τις προεκλογικές σκοπιμότητες του ΚΚΕ”. Τόνισε, ότι “οι απεργίες της ΠΝΟ έχουν μία ιδιαιτερότητα, καθώς η ζημιά στο δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο προκαλείται άμα τη ανακοινώσει και όχι τόσο κατά τη διάρκειά της. Η ανακοίνωση και μόνο επιφέρει ακυρώσεις και αλλαγές στον προγραμματισμό πολιτών και επιχειρήσεων”.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι “κόμματα κινούν για πολιτικούς λόγους τα νήματα μιας απεργίας που πλήττουν τον τουρισμό, την εικόνα της πατρίδας μας και με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν τη διάλυση του τόπου και επιχαίρουν όταν βλέπουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο”.

Επιπλέον, σημείωσε ότι “υπάρχουν κι άλλα κόμματα και μεταξύ αυτών κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει τον τόπο και μάλιστα αυτοδύναμα και αντί να πάρει σαφή υπεύθυνη στάση και το πολιτικό κόστος που αυτή συνεπάγεται, δείχνει μια αντιφατική συμπεριφορά που ενθαρρύνει την απεργία και οδηγεί στο αδιέξοδο”.

Τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ, η οποία με ανακοίνωση αναφέρει: “Ο κ. Βενιζέλος ή έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα ή σκόπιμα διαστρεβλώνει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί δεν μπορεί να μην έχει ακούσει τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα στελέχη του κόμματος για την σφοδρή αντίθεσή μας στην απεργία της Π.Ν.Ο. Η διαστρέβλωση και η παραπληροφόρηση δεν θα τον σώσουν”.

Το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιστράτευσης των ναυτικών τόνισε ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε σε αυτή τη φάση, να μην ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) ο Οίκος Ναύτου και να αποσυρθεί η σχετική τροπολογία.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες εννέα ναυτεργατικών σωματείων για παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ σε συνεδρίαση της ΠΝΟ ο κ. Χαλάς τόνισε ότι τα συγκεκριμένα ναυτεργατικά σωματεία δεν λένε τίποτα για την ανάκληση της απεργίας, αλλά έχουν κάποιες ενστάσεις για κάποια άλλα θέματα.

Αντιδράσεις των φορέων

Πλήγμα στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης εφέτος αναμένεται να επιφέρουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και των οδηγών των ΚΤΕΛ όπως τονίζει σε ανακοίνωση του το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι ο συνδικαλιστικός ναρκισσισμός δεν δείχνει να έχει όρια στην χώρα μας.

Όπως τονίζει το ΞΕΕ οι προσδοκίες για τον ελληνικό τουρισμό, το 2012, είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξες από τις περυσινές.

Μείωση των τουριστικών εσόδων το 2012 κατά 10%, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και προβλέψεων (ΙΤΕΠ), θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 70.000 θέσεων εργασίας. Με αυτές τις δυσάρεστες  εξελίξεις, τα προβλήματα  βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, σύμφωνα με το ΞΕΕ.

Για “χαριστική βολή στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού” κάνουν λόγο ξενοδόχοι και επιχειρηματίες, κυρίως νησιωτικών περιοχών, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά απευθύνει νέα έκκληση προς τους ναυτεργάτες, για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το