Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας

Οι στόχοι της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά για την προσέλκυση κεφαλαίων
Οι στόχοι της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά για την προσέλκυση κεφαλαίων

 

ΑΘΗΝΑ, 11.

Στρατηγική και οικονομική διάσταση έχει το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παράλληλα με την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων στη χώρα μας και την ώθηση στις διμερείς επιχειρηματικές και εμπορικές συναλλαγές.

Ο κ. Σαμαράς είναι ο δεύτερος ηγέτης δυτικής χώρας μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Οι διακρατικές, αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες που θα υπογραφούν, πέρα από το οικονομικό όφελος, έχουν και ευρύτερη σημασία, καθώς συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο της προσέγγισης είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά ως βασικής πύλης εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Παράλληλα, οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Η κυβέρνηση προσβλέπει σε επανάληψη του επιτυχημένου παραδείγματος της COSCO και της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard και με άλλες πολυεθνικές εταιρείες.

Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά Καστοριάς και μάρμαρα. Ιδιαίτερος τομέας είναι ο τουρισμός. Για τους Κινέζους η Ελλάδα είναι ο πρώτος τους προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί, καθώς μάλιστα αυξάνεται και η μεσαία τάξη λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Άλλος τομέας που επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξη είναι ο ναυτιλιακός. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της διακίνησης των κινεζικών προϊόντων γίνεται από ελληνόκτητα πλοία. Υπάρχει δε η προοπτική για επένδυση κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας είναι σε καλό επίπεδο και έχουν βελτιωθεί μετά την πρώτη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Πεκίνο, ενώ τη χώρα επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Από την άλλη πλευρά, την τελευταία πενταετία δύο φορές πρωθυπουργός της Κίνας επισκέφθηκε την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός θα φθάσει στο Πεκίνο την Πέμπτη το πρωί και θα μιλήσει στην Κινεζική Ακαδημία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ και την επόμενη ημέρα θα μιλήσει στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το ελληνοκινεζικό επιμελητήριο. Το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στην απαγορευμένη πόλη και στο Σινικό Τείχος. Το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνεται στην πόλη Χαντ Τσόου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη όπου και θα παραστεί σε επιχειρηματική συνάντηση με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Χαρακτηριστικό της σημασίας του ταξιδιού είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν Έλληνες επιχειρηματίες να πλαισιώσουν την επίσημη αποστολή. Περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας δήλωσαν συμμετοχή για περίπου 60 θέσεις.

Από κυβερνητικής πλευράς, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Γιώργος Μουρούτης.

 

Δηλώσεις Ν. Μηταράκη για

τις προοπτικές συνεργασίας

Μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας ανοίγει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο τονίζει από την κινεζική πρωτεύουσα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Μηταράκης, που βρέθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η Κίνα, ως γνωστόν, είναι μία από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του κόσμου. Είναι σημαντικό ότι επιλέχθηκε η πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι από τις πρώτες, που έκανε η νέα πολιτική ηγεσία της Κίνας» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

– Σε ποιους τομείς θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών;

– «Η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών έχει ήδη ξεκινήσει. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, γνωρίζουμε ότι η Κίνα έχει ήδη συμμετάσχει σε ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα και έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετάσχει και σε νέους διαγωνισμούς, που θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά στον τομέα των υποδομών, δηλαδή λιμάνια και αεροδρόμια. Γι’ αυτό θέλουμε να δούμε πώς θα εκδηλωθεί, όταν ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Με αυτή την επίσκεψη, θα δοθεί η ευκαιρία να γίνουν και οι σχετικές συζητήσεις. Υπάρχει επίσης μία συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας αρκετά σημαντική στον τομέα της ναυτιλίας. Ήδη, σας θυμίζω ότι, από το 2010, υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έθεσε ένα γενικό πλαίσιο και πλέον προχωράμε στη φάση της υλοποίησης».

– Η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού;

– «Το ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, για την ενίσχυση του τουρισμού προς την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Είναι μία πολύ σημαντική αγορά για εμάς η Κίνα και αυτή την αγορά θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Επίσης, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την εισαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα στην Κίνα και γι’ αυτό στην αποστολή, μαζί με τον πρωθυπουργό, θα έλθουν στην Κίνα εκπρόσωποι εξαγωγικών κλάδων και εξαγωγικών φορέων».

– Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες. Πιστεύετε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στο θέμα των επενδύσεων;

– «Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, προοπτικές, όμως, που απαιτούν σκληρή και συστηματική δουλειά, για να υλοποιηθούν. Σας θυμίζω κάτι το οποίο λέω σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα διεκδικεί επενδύσεις, την ίδια εποχή που σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου διεκδικούν επενδύσεις. Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας πάρα πολύ ανταγωνιστικός χώρος. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, που ίσως έχουν συζητηθεί στο παρελθόν ή ξεκινάνε τώρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το