Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Καρδιοχτύπια» για 1.871 υποψήφιους της Μαγνησίας

  Υπό τo φόβο απεργιών ξεκινούν την Παρασκευή οι πανελλαδικές εξετάσεις

Υπό τo φόβο απεργιών ξεκινούν την Παρασκευή οι πανελλαδικές εξετάσεις

 

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι την ερχόμενη Παρασκευή 17 Μαΐου θα διαγωνιστούν στο πρώτο μάθημα που είναι η Νεοελληνική Γλώσσα.

Ωστόσο το πολύ σημαντικό αυτό γεγονός για το μέλλον τους, δεν αποκλείεται να «τορπιλιστεί» από την προοπτική πραγματοποίησης απεργίας των καθηγητών που θα φέρει σε δύσκολη θέση τους υποψήφιους.

Μεθαύριο Τρίτη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου η ΕΛΜΕ Μαγνησίας πραγματοποιεί γενική συνέλευση για να αποφασίσει σχετικά με την έναρξη ή όχι απεργιών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Την Τετάρτη 15 Μαΐου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις στην ολομέλεια των προέδρων των κατά τόπους ΕΛΜΕ. Πάντως το κλίμα είναι πολύ ρευστό μετά την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των καθηγητών.

Από το νομό Μαγνησίας οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 1.871, εκ των οποίων οι 462 προέρχονται από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Συνολικά πάνω από χίλιοι καθηγητές θα ενεργοποιηθούν ως επιτηρητές, ενώ άλλοι τετρακόσιοι περίπου θα δραστηριοποιηθούν στις Λυκειακές Επιτροπές και το Βαθμολογικό Κέντρο. Στα 19 ανέρχονται τα εξεταστικά κέντρα στο νομό Μαγνησίας.

Στα θρανία επιστρέφουν από αύριο Δευτέρα οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων μετά τις δεκαπενθήμερες διακοπές του Πάσχα. Οι μαθητές, όμως, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα καθίσουν στα θρανία ελάχιστο χρόνο, καθώς την Τετάρτη λήγουν τα μαθήματα ενόψει των πανελλαδικών, προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων. Τα μαθήματα στα Δημοτικά θα τελειώσουν στις 14 Ιουνίου.

Βέβαια όλο το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν την Παρασκευή 17 Μαΐου. Το πρώτο μάθημα που θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα.

Στα κύρια στοιχεία των φετινών εξετάσεων είναι πως οι Αστυνομικές Σχολές δεν θα δεχτούν εισακτέους για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά οι υποψήφιοι μπορεί να τις δηλώσουν και, αν πετύχουν, θα φοιτήσουν στις Σχολές μετά την παρέλευση δύο ετών.

Επίσης φέτος στις Στρατιωτικές Σχολές οι θέσεις εισακτέων μειώθηκαν γύρω στο 30% και εκτιμάται ότι θα δεχθούν περίπου 1.300 υποψήφιους.

Ακόμη φέτος είναι η τελευταία χρονιά που λειτουργεί η κατηγορία του 10% και οι απόφοιτοι των προηγούμενων δύο ετών μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ χωρίς να δώσουν εξετάσεις, αλλά μόνο με το γενικό βαθμό πρόσβασης.

Στο νομό Μαγνησίας οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων ανέρχονται στους 1.871. Από αυτούς οι 462 προέρχονται από τα ΕΠΑΛ και θα διαγωνιστούν μόνο για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας θα αρχίσουν τις εξετάσεις στις 21 Μαΐου, ημέρα Τρίτη, διαγωνιζόμενοι στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Επίσης 191 τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων δεν θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά θα λάβουν το απολυτήριο Λυκείου διαγωνιζόμενοι στα ενδοσχολικά μαθήματα.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας επισημαίνεται πως όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Ορίστηκαν τα εξεταστικά κέντρα, έχουν συγκροτηθεί οι λυκειακές επιτροπές, το βαθμολογικό κέντρο είναι έτοιμο, ενώ ορίστηκαν οι επιτηρητές και οι βαθμολογητές των γραπτών. Ακόμη έχουν γίνει και οι δοκιμαστικές εκπομπές για τη μετάδοση των θεμάτων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

Σημειώνεται πως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι.

Το βαθμολογικό κέντρο θα λειτουργήσει στο σχολικό συγκρότημα Μουρτζούκου. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα βαθμολογηθούν 15.000 γραπτά από 2.600 υποψήφιους. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν κινητοποιήσεις, η βαθμολόγηση των γραπτών θα ξεκινήσει στη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Τα εξεταστικά κέντρα

Στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν συνολικά 19 εξεταστικά κέντρα, ενώ φέτος θα πρώτη φορά οι υποψήφιοι του 1ου ΓΕΛ Βόλου θα διαγωνιστούν στο 3ο ΓΕΛ Βόλου, αφού τα δύο εξεταστικά κέντρα συγχωνεύονται για λόγους περιστολής των δαπανών.

Πιο αναλυτικά τα εξεταστικά κέντρα φέτος έχουν ως εξής:

1. 2ο ΓΕΛ Βόλου που περιλαμβάνει το 2ο ΓΕΛ Βόλου, το 8ο ΓΕΛ Βόλου, το εσπερινό Λύκειο Βόλου και την Ομάδα Β’ του 4ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας,

2. 3ο ΓΕΛ Βόλου που περιλαμβάνει και το 1ο ΓΕΛ Βόλου,

3. 4ο ΓΕΛ Βόλου,

4. 5ο ΓΕΛ Βόλου,

5. 6ο ΓΕΛ Βόλου,

6. 7ο ΓΕΛ Βόλου περιλαμβάνει επίσης το Μουσικό σχολείο Βόλου και την ομάδα Β’ του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου,

7. 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας,

8. 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας που περιλαμβάνει και την ομάδα Β’ του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας,

9. ΓΕΛ Αγριάς, καθώς και την Ομάδα Β’ του ΕΠΑΛ Αγριάς,

10. ΓΕΛ Αργαλαστής μαζί με τις Λυκειακές Τάξεις Τρικερίου,

11. ΓΕΛ Ζαγοράς,

12. ΓΕΛ Τσαγκαράδας,

13. ΓΕΛ Βελεστίνου που περιλαμβάνει και το ΓΕΛ Καναλίων,

14. ΓΕΛ Νέας Αγχιάλου,

15. ΓΕΛ Αλμυρού,

16. Γυμνάσιο Σούρπης για τις Λυκειακές Τάξεις Σούρπης,

17. ΓΕΛ Σκιάθου,

18. ΓΕΛ Σκοπέλου μαζί με τις Λυκειακές Τάξεις Γλώσσας,

19. Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το