Πολιτική

Νέα μέτρα €11,5 δισ. – απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015

Ζητεί η τρόικα με έκθεσή της που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup

Νέα μέτρα 5,5% του ΑΕΠ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, εφέτος το Μάιο (για το 2013 και το 2014) και προτεραιότητα στις απολύσεις στο Δημόσιο ζητεί η τρόικα στην έκθεσή της που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρας.

Το Reuters δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης (χθες) την τελευταία έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα από την πλευρά των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου. Φέρει την υπογραφή του επικεφαλής των ελεγκτών της Κομισιόν Ματίας Μορς.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι η ύφεση το 2012 θα φτάσει το 4,75% με κίνδυνο επιδείνωσης. Σημειώνεται επίσης ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη από το 2013 αλλά από το 2014.

Η μέση ανεργία τοποθετείται στο 18% το 2012 αλλά σημειώνεται ότι σε ορισμένα τρίμηνο θα υπερβεί το 20%.

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και προαναγγέλλει ευθέως τη λήψη μέτρων 5,5% του ΑΕΠ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» για το 2013 και το 2014.

Τα μέτρα θα αποφασιστούν το Μάιο στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η έκθεση σημειώνει ότι θα ληφθούν και πάλι στο σκέλος των δαπανών και αναφέρει ενδεικτικά τους τομείς των κοινωνικών μεταβιβάσεων (επιδόματα κλπ.) της άμυνας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Απολύσεις»

Στο κείμενο γίνεται ανοιχτή αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο (redundancies) για τη μείωση των απασχολούμενων σε συνδυασμό, αλλά δευτερευόντως, με την εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης προς πέντε  αποχωρήσεις.

«Η Ελλάδα κατέγραψε μικτή πρόοδο αναφορικά με τους φιλόδοξους στόχους του πρώτου προγράμματος προσαρμογής. Διάφοροι παράγοντες αποτέλεσαν εμπόδια για την εφαρμογή: η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική αναταραχή και ζητήματα διοικητικής ικανότητας και, πιο ουσιαστικά, η ύφεση που ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως» σημειώνεται στα βασικά συμπεράσματα του κειμένου.

Αναφέρεται επίσης ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτεύχθηκαν αλλά αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ότι η προσαρμογή στην Ελλάδα  «είναι πολύ μεγαλύτερη» από τα αντίστοιχα προγράμματα σταθεροποίησης σε άλλες χώρες (εννοώντας την Ιρλανδία και την Πορτογαλία).

Ο Όλι Ρεν

Την βεβαιότητα ότι μέχρι τα τέλη του μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για την ενίσχυση των ταμείων διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών, του EFSF και του ESM, εξέφρασε την Τρίτη (χθες) ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Τώρα είναι χρήσιμο να ολοκληρώσουμε την απάντησή μας στην κρίση και ακρογωνιαίος λίθος αυτής της απάντησης είναι τα χρηματοοικονομικά τείχη προστασίας» ανέφερε ο Φινλανδός επίτροπος από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

«Μετά την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε χθες και σήμερα, είμαι πεπεισμένος για την πιθανότητα μιας συμφωνίας μέχρι τα τέλη του μήνα, προκειμένου να ενισχύσουμε τα χρηματοοικονομικά τείχη προστασίας στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Το ενδεχόμενο ενίσχυσης των μηχανισμών σταθερότητας, πρόταση που είχε τεθεί στα μέλη της Ευρωζώνης και κατά την πρόσφατη συνάντηση της G20 στο Μεξικό -ως «άτυπη ένδειξη» δέσμευσης έναντι ενίσχυσης των κεφαλαίων του ΔΝΤ από τις ξένες οικονομίες- προσέκρουε κυρίως στη διαφωνία της Γερμανίας.

Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πάντως είχε δείξει πως δεν αποκλείεται η αντίθεση του Βερολίνου να ξεπεραστεί άμεσα, εκτιμώντας μάλιστα προ εβδομάδων πως η ενίσχυση του ESM μπορεί να αποφασιστεί μέσα στο Μάρτιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το