Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μπρος – πίσω με την επένδυση στις Νηες Σούρπης

 

Απορρίπτει και παραπέμπει την υπόθεση στα Πολιτικά Δικαστήρια η Εισαγγελία Βόλου
Απορρίπτει και παραπέμπει την υπόθεση στα Πολιτικά Δικαστήρια η Εισαγγελία Βόλου

Ένα πρώτο μικρό βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης στις Νηες Σούρπης – στην πολύχρονη και περίπλοκη διαδικασία και αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο, τη Μητρόπολη Δημητριάδος και κατασκευαστική εταιρεία – γίνεται με την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων της Εισαγγελίας Βόλου που απέρριψε την αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου και των πρόσθετων παρεμβάσεων (από το Δήμο Αλμυρού, κινήσεις πολιτών και οικολόγων) για να μην προχωρήσει η διαδικασία της επένδυσης. Στην ουσία η Εισαγγελία παραπέμπει το μεγάλο θέμα της αναγνώρισης δικαιωμάτων κατοχής και νομής στα Πολιτικά Δικαστήρια.

Η Εισαγγελέας Βόλου κ. Στόγια, ενώπιον της οποίας είχαν συζητηθεί οι αιτήσεις και παρεμβάσεις, στην ειδική διαδικασία την 1η Μαρτίου, απέρριψε την αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου δίνοντας «πράσινο» φως στη Μητρόπολη Δημητριάδος και την κατασκευαστική εταιρεία «Golfing Developments» να προχωρήσει στις διαδικασίες. Εκφράζει όμως την άποψη, μέσω της απόφασης, πως αρμόδια για να αποφανθούν σχετικά με δικαιώματα κατοχής και νομής είναι μόνο τα Πολιτικά Δικαστήρια.

Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται πως διαδοχικές πράξεις στην επίδικη περιοχή ασκούνται από παλαιοτάτων χρόνων, ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα από την Ανδρώα Ι. Μ. Άνω Ξενιάς, σε κάθε δε περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο γνώριζε από το έτος 2003 – οπότε και προκηρύχθηκε πλειοδοτικός διαγωνισμός για την αγορά και τη μίσθωση ορισμένων τμημάτων της ευρύτερης έκτασης στις Νηες Σούρπης, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Δημητριάδος – την επίδικη έκταση και δεν ήγειρε οποιαδήποτε αξίωση ή εξέφρασε οποιαδήποτε αντίρρηση ή διεκδίκηση επ’ αυτής. Πολλώ δε μάλλον γνώριζε την επίδικη έκταση από το 2006 και εντεύθεν, οπότε και συνήφθησαν τα οριστικά συμβόλαια αγοραπωλησίας και μίσθωσης μεταξύ της Μονής και της κατασκευαστικής εταιρείας. Από τη διαδικασία μάλιστα διαπιστώθηκε, σημειώνεται και στο σκεπτικό της απόφασης, ότι με την υπόθεση άρχισε να ασχολείται η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου από το 2008, ενώ μέχρι το 2006 ασκεί πράξεις νομής και κατοχής η Μητρόπολη.

Η Εισαγγελέας, στην απόφασή της, αναφέρει ότι από την παράθεση των στοιχείων οδηγείται στη σκέψη ότι η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου υποκρύπτει αίτημα αναγνώρισης δικαιωμάτων κατοχής και νομής, κάτι που εκφεύγει της δυνατότητας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και ανήκει αποκλειστικά στο φυσικό δικαστή, δηλαδή στα Πολιτικά Δικαστήρια.

Η Εισαγγελία απορρίπτει την αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου ως αόριστη. Κατά συνέπεια απορρίπτει και τις παρεμβάσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου της «Κίνησης Πολιτών Δήμου Σούρπης για το Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής» και του Δήμου Αλμυρού.

Όσο για την αίτηση της κατασκευαστικής εταιρείας, στην απόφαση επισημαίνεται ότι με την αίτησή της – που στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου – αιτήθηκε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να ρυθμιστεί η νομίμως υφιστάμενη διακατοχική κατάσταση. Υπέρ της αίτησης της εταιρείας παρέμβαση έκαναν η Μητρόπολη Δημητριάδος και η Ιερά Μονή Ξενιάς. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση – μεταξύ άλλων – όπως αναφέρεται στην εισαγγελική απόφαση, για να επιληφθεί ο Εισαγγελέας και να ρυθμίσει τη δικατατοχή επί του αμφισβητούμενου ακινήτου είναι η αμφισβήτηση να συνδέεται με κατάληψη του ακινήτου και όχι με απλή διατάραξη, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτει στην ως άνω έννοια η απλή αμφισβήτηση του δικαιώματος νομής, η οποία μπορεί να δικαιολογήσει μόνο άσκηση αναγνωριστικής αγωγής νομής.

Στο σκεπτικό επίσης αναφέρεται ότι όχι κατάληψη δεν υφίσταται από την πλευρά του Δημοσίου στο επίμαχο ακίνητο, αλλά ούτε και πράξη διατάραξης. Το Ελληνικό Δημόσιο απλά αμφισβητεί το δικαίωμα νομής και κατ’ επέκταση κυριότητας της αιτούσας εταιρείας, το οποίο δεν δύναται να είναι και αντικείμενο της παρούσας διαδικασίας. Εξάλλου, επισημαίνεται στην απόφαση και στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων λείπει το στοιχείο του κατεπείγοντος, το οποίο βέβαια δεν καλύπτεται από μόνη την παραδοχή της αιτούσας ότι το κατεπείγον της αίτησης το θεμελίωσε η αιφνίδια και απολύτως αβάσιμη αίτηση των αντιδίκων.

Η απόφαση εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Η συζήτηση είχε γίνει στο γραφείο της Εισαγγελέως (σε ειδική διαδικασία) την 1η Μαρτίου 2013. Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ελληνικού Δημοσίου για τη γη που μισθώθηκε στις Νηες προς τουριστική αξιοποίηση, είχαν παραστεί και έκαναν παρεμβάσεις εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Η υπόθεση της τουριστικής επένδυσης στις Νηες από την εταιρεία «Golfing Developments» είχε μία ακόμη εμπλοκή, καθώς το Δημόσιο διεκδικεί την επιστροφή των εκτάσεων που είχε μισθώσει η εταιρεία από ιδιώτες και τη Μητρόπολη Δημητριάδος. Το Ελληνικό Δημόσιο επανήλθε διεκδικώντας (μέσω της Κτηματικής του Υπηρεσίας και του υπουργείου Οικονομικών) την έκταση μετά τις αμφισβητήσεις ότι η γη δεν είναι ιδιωτική, αλλά δημόσια. Με τα ασφαλιστικά μέτρα – που απορρίφθηκαν από την Εισαγγελία Βόλου – ζητούνταν να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες της επένδυσης από την κατασκευαστική εταιρεία. Με την αίτηση ζητώντας μέτρα κατά των μισθωτών έκτασης 836 στρεμμάτων, δηλαδή κατά της κατασκευαστικής εταιρείας που έκανε ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης με ιδιώτες με το σκεπτικό ότι η ιδιοκτησία της έκτασης αμφισβητείται. Το Δημόσιο ζητούσε την αποβολή όσων βρίσκονταν στην έκταση και έχουν οποιαδήποτε ενέργεια ή δραστηριότητα.

Σημειώνεται ακόμη ότι από το πλήθος των εγγράφων – όπως υποστήριζε η εταιρεία – προκύπτει ότι η δασική έκταση βρισκόταν από το 1800 στη νομή της Μονής Ξενιάς που έβοσκε σε αυτή κοπάδια από γίδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το