Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Τα κριτήρια μείωσης ή απαλλαγής από το χαράτσι

 

Τι αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
Τι αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

ΑΘΗΝΑ, 15.

Τα κριτήρια, με βάση τα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να τύχουν ευνοϊκών ρυθμίσεων για το Ειδικό Τέλος ανακοίνωσε την Τετάρτη (χθες) το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει την πληρωμή του Ειδικού Τέλους σε περισσότερες δόσεις, τη μείωση του ύψους ή ακόμα και πλήρη απαλλαγή εάν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Θα πρέπει όμως να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Ο ιδιοκτήτης να έχει την πλήρη κυριότητα

-Να μην έχει άλλο ακίνητο ή περιουσιακά στοιχεία ο ίδιος και η οικογένειά του

-Η συνολική αξία του ακινήτου κατά το 2012 να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ

-Η τιμή ζώνης να είναι έως 2.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα (οικονομικού έτους 2013) έως 6.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμος και 8.000 ευρώ εφόσον έγγαμος, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει όλα εκείνα τα δικαιολογητικά για τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά και τους πόρους που διαθέτει προκειμένου να αποδείξει ότι έχει όντως σοβαρή οικονομική δυσχέρεια και αδυναμία πληρωμής.

Στη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι ιδιοκτήτης που δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων και φορολογίας εισοδήματος δεν μπορεί να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι τα παραπάνω κριτήρια για την πληρωμή του ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή τη μείωση του ύψους του ή την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενδέχεται να εξειδικευθούν περαιτέρω τον Ιούλιο.

 

Διαδικασία και απαραίτητα δικαιολογητικά

 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του ΔΟΥ και να υποβάλει σχετική αίτηση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που είναι:

-Φωτοτυπία του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο οποίο περιλαμβάνεται και ΕΕΤΑ

-Εκκαθαριστικά σημειώματα−δηλώσεις ΦΑΠ έτους 2012 του υποκείμενου σε ΕΕΤΑ, του ή της συζύγου και των προστατευόμενων, κατά τον ΚΦΕ, προσώπων, εκτυπωμένα από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΠΣ. Στην περίπτωση που οποιοδήποτε από τα πρόσωπα αυτά δεν έχει εκκαθαριστικό σημείωμα−δήλωση ΦΑΠ έτους 2012, υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνει ότι δεν είχε ακίνητο κατά την 1η Ιανουαρίου 2012

-Περιουσιακή κατάσταση έτους 2013 του υποκείμενου σε ΕΕΤΑ, του ή της συζύγου και των προστατευόμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε., προσώπων, εκτυπωμένες από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΠΣ, όπως επίσης όλων των άλλων προσώπων που κατοικούν στο ίδιο ακίνητο. Στην περίπτωση που οποιοδήποτε από τα πρόσωπα αυτά δεν έχει περιουσιακή κατάσταση έτους 2013, υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνει ότι δεν είχε ακίνητο ή άλλα περιουσιακά στοιχεία κατά την 1η Ιανουαρίου 2013

– Τυχόν έγγραφα που αποδεικνύουν την παραπάνω δήλωση περιουσιακής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων, σε κάθε περίπτωση, σχετικών βεβαιώσεων από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα

-Δήλωση όλων των εισοδημάτων και οικονομικών συμβολών που τυχόν χορηγούνται από μέλη της οικογένειας, φίλους ή άλλους ευεργέτες

-Δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 και εκκαθαριστικό σημείωμα, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, για τον υποκείμενο σε ΕΕΤΑ, τον ή την σύζυγο και τα προστατευόμενα, κατά τον ΚΦΕ, πρόσωπα, όπως επίσης όλα τα άλλα πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο ακίνητο.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το