Τοπικά

Μονάδα βοτάνων από ΕΑΣ Βόλου

Νέα επένδυση από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βόλου, η διοίκηση της οποίας προχωρεί στην κατασκευή και τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με χωροθέτηση στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Νομού Μαγνησίας και προεκτιμώμενο κόστος της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η ΕΑΣ Βόλου διευρύνει το δίκτυο διανομής των προϊόντων της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στη Δυτική Μακεδονία, ενώ υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη ΔΕΗ για τη διάθεση 4.000 τόνων φρέσκου γάλακτος ημερησίως σε λιγνιτωρυχεία και μονάδες παραγωγής σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Φλώρινα. Επιπλέον, σε τρεις περίπου μήνες αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα μονάδα παστερίωσης και εμφιάλωσης φρέσκου γάλακτος στην πρώτη βιομηχανική περιοχή Βόλου. Σχετικές επισημάνσεις έγιναν από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικ. Πρίντζο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες. 

Σε δύο περίπου μήνες θα ολοκληρωθεί για λογαριασμό της ΕΑΣ Βόλου η εκπόνηση της μελέτης σχετικά με την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με βάση τα βότανα του Πηλίου, η οποία αποτελεί τη νέα επένδυση της Συνεταιριστικής Οργάνωσης σε περίοδο οικονομικής κρίσης και γενικότερης ύφεσης, με προεκτιμώμενο κόστος τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος της ΕΑΣ Βόλου είναι η ενίσχυση και η στήριξη των παραγωγών μελών της με μικρού όγκου, αλλά μεγάλης αξίας καλλιέργειες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Βόλου, η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Νομού, σε χωριό δυτικά της Μαγνησίας.

«Ξεκινήσαμε και βρισκόμαστε πράγματι σε πολύ καλό δρόμο» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικ. Πρίντζος στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου «σχετικά με την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με βάση τα βότανα του Πηλίου. Έχουμε αναθέσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο περίπου μήνες. Πρόκειται για μία επένδυση, που θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος στρέφεται στις νέες καλλιέργειες. Ο κυρίαρχος στόχος μας είναι οι μικρού όγκου και μεγάλης αξίας καλλιέργειες. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, διαπιστώνοντας, δυστυχώς, ότι η Πολιτεία άλλου κοιτάζει. Η επένδυση χωροθετείται δυτικά του Νομού Μαγνησίας, στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου, με προεκτιμώμενο κόστος της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΑΣ Βόλου.

Παράλληλα, σε τρεις περίπου μήνες πρόκειται να αρχίσει τη λειτουργία της η νέα μονάδα παστερίωσης και εμφιάλωσης φρέσκου γάλακτος της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στην πρώτη βιομηχανική περιοχή Βόλου.

Πρόκειται για μία επένδυση κόστους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία υλοποιείται με ίδια κεφάλαια της ΕΑΣ και χωρίς δανεισμό.

«Δημιουργούμε νέες δυνατότητες προς όφελος των παραγωγών μελών μας» τόνισε σχετικά ο κ. Πρίντζος, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική εξαγωγών σημείωσε ότι «βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η προσπάθεια εξαγωγής γιαουρτιού στις ΗΠΑ».

Επέκταση δικτύου διανομής

Επεκτείνεται το δίκτυο διανομής των προϊόντων της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στη Δυτική Μακεδονία.

Μέσω αντιπροσώπων αρχίζει η διάθεση 4.000 συνολικά τόνων γαλακτοκομικών προϊόντων ΕΒΟΛ ημερησίως στην Καστοριά και τα Γρεβενά.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΕΑΣ Βόλου υπέγραψε συμφωνία με τη ΔΕΗ σχετικά με τη διάθεση 4.000 τόνων φρέσκου γάλακτος σε καθημερινή βάση στα λιγνιτωρυχεία και τις μονάδες παραγωγής της Επιχείρησης σε Κοζάνη, Πτολεμαίδα, Αμύνταιο και Φλώρινα.

«Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας μας με την αλυσίδα «Μαρινόπουλος» για τη διάθεση γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας» δήλωσε ο κ. Πρίντζος «ήρθαμε σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για διάθεση 4.000 τόνων φρέσκου γάλακτος στα λιγνιτωρυχεία και τις μονάδες παραγωγής, ενώ επεκτείνουμε το δίκτυο διανομής στη Δυτική Μακεδονία με επίσης 4.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων μας σε ημερήσια βάση, με στόχο να φτάσουμε συνολικά στους 10.000. Πρόκειται για πολύ σημαντικές συμφωνίες, οι οποίες αποδεικνύουν τη ζωντάνια της Συνεταιριστικής μας Οργάνωσης σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης, αλλά και τις προσπάθειές μας να βοηθάμε και να ενισχύουμε τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.

Ρευστότητα

Σε απόγνωση βρίσκονται ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός κόσμος εξαιτίας της έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας, με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου να εκτιμά ως μεγάλη την ύφεση στον πρωτογενή τομέα τη φετινή χρονιά.

«Η κτηνοτροφία καταρρέει» δήλωσε ο κ. Πρίντζος «ενώ τα σιτάρια και τα κριθάρια στον κάμπο κιτρινίζουν, διότι οι αγρότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα λιπάνουν. Αν δεν υπάρξει ρευστότητα, κανένας δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει. Προτείναμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα χρήματα που θα δοθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως επιδοτήσεις να διατεθούν τώρα από τις τράπεζες με επιτόκιο 2%, προκειμένου να μπορέσουν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν. Παράλληλα, οι τράπεζες να δεσμεύσουν τα χρήματα που θα διατεθούν τον Οκτώβριο ως επιδοτήσεις και να τα πάρουν απευθείας με την καταβολή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.            

 

   

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το