Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Μισθοί πρόκληση σε δημοτικές επιχειρήσεις

Λιγότεροι 30% οι προϊστάμενοι με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο

 


 

. Αποδοχές που φθάνουν και τις 100.000 ευρώ τον χρόνο, παραπάνω ακόμη και από τις αποδοχές των γενικών γραμματέων υπουργείων, εξακολουθούν να λαμβάνουν ακόμη και μετά τις περικοπές δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι που υπηρετούν σε δημοτικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα είναι ζημιογόνες.

 

 

Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας ζήτησε τα στοιχεία της μισθοδοσίας των περίπου 20.000 υπαλλήλων σε δημοτικές επιχειρήσεις στους 325 Καλλικράτειους δήμους και από τις πρώτες λίστες που έλαβε φέρεται να… έπεσε από τα σύννεφα.

Ενδεικτικά, διευθυντής τεχνικής υπηρεσίας δημοτικής επιχείρησης εμφανίζεται να έχει αποδοχές 64.000 ευρώ το χρόνο, τμηματάρχης 46.000 ευρώ, οικονομολόγος 62.000 ευρώ, πολιτικός μηχανικός 70.000 ευρώ, ενώ διοικητικός υπάλληλος μέσης εκπαίδευσης 77.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές, με βάση τα προσόντα τους, λαμβάνουν ακόμη και απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, εργοδηγός αμείβεται με 45.000 ευρώ, υδραυλικός με 39.000, ηλεκτροσυγκολλητής με 41.000 και ηλεκτρολόγος με 50.000 ευρώ τον χρόνο.

Από το υπουργείο γίνεται λόγος για προκλητικές αμοιβές, οι οποίες οφείλονται στο «καπέλο» που βάζουν οι δήμοι για υπερωρίες, εκτός έδρας κ.λπ., την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι λαμβάνουν 800 ευρώ τον μήνα.

Στο μεταξύ έως και 30% θα περιοριστούν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου οι θέσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, με στόχο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιορισμός αυτός θα προκύψει μέσω της αύξησης των χρόνων προϋπηρεσίας που θα απαιτούνται πλέον, ώστε ένας υπάλληλος πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης να έχει δικαίωμα να κριθεί και να καταλάβει από το Σεπτέμβριο και μετά από αξιολόγηση μέσω του ΑΣΕΠ, υψηλόβαθμο πόστο.

Ο αριθμός των υψηλόβαθμων στελεχών στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ξεπερνά σήμερα τις 30.000 και αφορά θέσεις τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών, με ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι οι θέσεις ευθύνης θα περιοριστούν στις 20.000.

Κατά πληροφορίες, με το νέο μισθολόγιο θα απαιτούνται πλέον:

16-18 χρόνια προϋπηρεσίας για να έχουν δικαίωμα να κριθούν οι πτυχιούχοι πανεπιστημίων για θέσεις τμηματαρχών, αντί 13 σήμερα

9 χρόνια προϋπηρεσίας για να έχουν δικαίωμα να κριθούν οι απόφοιτοι εθνικών σχολών δημόσιας διοίκησης, αντί 5 σήμερα

13 χρόνια προϋπηρεσίας για να έχουν δικαίωμα να κριθούν οι κάτοχοι διδακτορικών, αντί 11 σήμερα.

Στο σκέλος των αποδοχών. καθιερώνονται δύο ταχύτητες, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα του υπαλλήλου. Οι απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προάγονται αργότερα βαθμολογικά και θα έχουν εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο με αποδοχές από 780-850 ευρώ και καταληκτικό κλιμάκιο μετά από 33 χρόνια υπηρεσίας στα 1.100-1.200 ευρώ.

Αντίθετα οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και ΑΕΙ θα έχουν εισαγωγικό μισθό 900-950 ευρώ και καταληκτικό τα 1.700-1.800 ευρώ. Ειδικά για τους πτυχιούχους θα καθιερωθεί το επίδομα θέσης, το οποίο θα κυμαίνεται έως 1.000 ευρώ και θα χορηγείται μόνο μετά από αξιολόγηση σε υψηλόβαθμα στελέχη.

Σχεδόν όλα τα γενικά, ειδικά και κλαδικά επιδόματα, που φθάνουν σήμερα τα 104, θα καταργηθούν και θα παραμείνουν ως ξεχωριστά το οικογενειακό, το επίδομα ειδικών συνθηκών και ενδεχομένως το επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών, το ύψος του οποίου θα περιοριστεί όμως κατά πολύ.

 

Πληγή η αδήλωτη εργασία

 

Σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα έχει σκαρφαλώσει αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με τους τελευταίους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΤΕ), φαινόμενο που προκαλεί τεράστιες ζημιές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ορισμένους κλάδους, όπως νυχτερινή διασκέδαση, cafe bar, καθαριότητα, κατασκευές, τομέας εστίασης και υπηρεσίες ασφαλείας (security), η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 29%, ξεπερνώντας το μέσο όρο (24%).

Συνολικά, από τους 24.350 εργαζόμενους που ελέγχθηκαν, οι 7.133 βρέθηκαν ανασφάλιστοι, δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις. Εξ αυτών οι 2.894 ήταν αλλοδαποί και οι 4.239 Έλληνες. Όσον αφορά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ανέρχονται στα 4.263.500 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το