Τοπικά

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η γιορτή των Θεοφανίων στη Μαγνησία

Ο λιμενικός κ. Ευθύμιος Τσιμπρίδης έπιασε το Σταυρό στο Βόλο

Πλήθος πιστών συμμετείχε και στον Αγιασμό των υδάτων

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε στο Βόλο η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανίων, με επίκεντρο το Μητροπολιτικό Ιερό Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, στην οποία παρέστησαν η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Νάκος και Παύλος Μαρκάκης, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κων. Γουργουλιάνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστ. Βολιώτης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Στρατιωτικών Αρχών και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία προς την παραλία του Βόλου, όπου ο Σεβασμιότατος, ο ιερός κλήρος και οι αρχές της πόλης, επιβιβάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο σκάφος, απ’ όπου ο κ. Ιγνάτιος τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων. Απευθυνόμενος στο πλήθος τον Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε ότι «χρειάζεται όλοι μας να αποκτήσουμε πνεύμα σοφίας και δυνάμεως προκειμένου να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και, με το φωτισμό του Θεού, να διατηρήσουμε την ενότητά μας και για ν’ αντιμετωπίσουμε, από κοινού, τις δυσκολίες που ξανοίγονται μπροστά μας».

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε το λαό μας για τη συγκινητική συμπαράσταση που επιδεικνύει στο έργο της Εκκλησίας, χάρη στην οποία και αυτές τις γιορτές, κανείς στο Βόλο και στην περιφέρεια δε στερήθηκε τα απαραίτητα, κανείς δεν έμεινε χωρίς φαγητό και στέγη. Επέμεινε στο κλίμα αλληλεγγύης που πρέπει να επιδειχθεί στην πορεία του χρόνου και ευχήθηκε στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και της πόλης, να εμπνέονται από το φωτισμό του Θεού για να επιτύχουν στο έργο τους.

Ακολούθησε η  ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, μπροστά στο λιμάνι του Βόλου. Από την προβλήτα έπεσαν στη θάλασσα έξι άτομα,  ενώ ένα ακόμη έπεσε από παρακείμενο πλοιάριο.

Ο λιμενικός κ. Ευθύμιος Τσιμπρίδης κατάφερε να ανασύρει τον Σταυρό. Δήλωσε πολύ συγκινημένος και ιδιαίτερα χαρούμενος. Είναι η πρώτη φορά που επιχείρησε να πιάσει το Σταυρό και τα κατάφερε.

Κοπή πίτας του Λιμεναρχείου

Της τελετής Αγιασμού των υδάτων ακολούθησε εκδήλωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου στο πλοίο «Σαντορίνη Εξπρές». Κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Λιμεναρχείου παρουσία του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, πολιτικών, εκπροσώπων υπηρεσιών και φορέων και προσκεκλημένων. Ο κεντρικός Λιμενάρχης Βόλου κ. Θεόδωρος Κλιάρης έκανε μία σύντομη αναφορά στο έργο του λιμεναρχείου και στις προσπάθειες που καταβάλει στον τομέα ευθύνης του. Ακολούθησε η κοπή της πίτας και ανταλλαγή ευχών. Τυχερός αποδείχθηκε ο βουλευτής κ. Θαν. Νάκος, στον οποίο έπεσε το φλουρί. Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν εδέσματα και ποτά.

Τα Θεοφάνια στη Σκιάθο

Στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου έγινε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού παρουσία του Δημάρχου Σκιάθου κ. Νικόλαου Πλωμαρίτη, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των προϊσταμένων αρχών και υπηρεσιών και πολλών κατοίκων του νησιού. Και φέτος πολλοί ήταν οι τολμηροί κολυμβητές που αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να  πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο κ. Αντώνης Κυρ. Τζούμας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το