Τοπικά

Οι Βολιώτες ανοίγουν τα διόδια στο Μοσχοχώρι μετά τις νέες αυξήσεις

Κινητοποιήσεις αύριο 12 το μεσημέρι από τους πολίτες της περιοχής που διαμαρτύρονται για τις τιμές-«φωτιά»

Στα 22,20 ευρώ ανέρχεται το κόστος που θα πρέπει να πληρώσει στους πέντε σταθμούς των διοδίων, όποιος ταξιδέψει οδικώς από Βόλο προς Αθήνα και αντίστροφα. Η αύξηση του κόστους σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν λίγες ημέρες, είναι 1,40 ευρώ. Αντίστοιχα για να ταξιδέψει κάποιος προς τη Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής θα πρέπει να πληρώνει από μεθαύριο Δευτέρα 24,20 ευρώ, αύξηση 2,40 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Οι επιτροπές αγώνα κατά των διοδίων πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αύριο Κυριακή στις 12 αλλά και στις 3 το μεσημέρι στα διόδια Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου, Πυργετού, όπου θα σηκώνουν τις μπάρες για να περνούν χωρίς πληρωμή τα αυτοκίνητα.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

«Φωτιά» πήραν οι τιμές των διοδίων και ο κάτοικος της Μαγνησίας που θέλει να ταξιδέψει οδικώς προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να πληρώσει 20-25 ευρώ μόνο για τα διόδια.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω και της αύξησης της τιμής της βενζίνης, με αποτέλεσμα να έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο τρίμηνο οι οδηγοί που δεν πληρώνουν στα διόδια.

Το φαινόμενο έχει ανησυχήσει έντονα τις κατασκευαστικές εταιρείες, αφού από τα χρήματα τα οποία λαμβάνουν από τα διόδια, αποπληρώνουν και τα δάνεια που έλαβαν από τις Τράπεζες.

Τις τελευταίες ημέρες οι κατασκευαστικές εταιρείες προχωρούν σε ανακοινώνεις των νέων τιμών στα διόδια. Έτσι για να ταξιδέψει μετ’ επιστροφής από το Βόλο στην Αθήνα κάποιος, θα πρέπει να πληρώσει 22,20 ευρώ. Μέχρι πρότινος το αντίστοιχο ποσό ήταν 20,80 ευρώ, δηλαδή αύξηση γύρω στο 7%.

Αναλυτικότερα οι νέες τιμές στους πέντε σταθμούς των διοδίων μεταξύ Βόλου-Αθήνας έχουν ως εξής (σε παρένθεση η παλιά τιμή): Πελασγία 2,60 ευρώ (2,40 ευρώ), Αγία Τριάδα 1,55 ευρώ (1,50), Τραγάνα 2,40 (2,25), Θήβα 2,50 (2,35), Αφίδνες 2,05 (1,90).

Αντίστοιχα για τη Θεσσαλονίκη το συνολικό κόστος της διέλευσης των διοδίων από τους πέντε σταθμούς είναι μετ’ επιστροφής από το Βόλο 24,20 ευρώ. Οι αυξήσεις θα ισχύουν από μεθαύριο Δευτέρα. Ο οδηγός θα πληρώνει 2,40 ευρώ περισσότερα με ό,τι ισχύει μέχρι τώρα, δηλαδή αύξηση 11%.

Αναλυτικότερα οι νέες τιμές στους πέντε σταθμούς των διοδίων μεταξύ Βόλου-Θεσσαλονίκης έχουν ως εξής (σε παρένθεση η παλιά τιμή): Μοσχοχώρι 2,90 ευρώ (2,80), Μακρυχώρι ένα ευρώ (ένα ευρώ), Πυργετός 2,30 ευρώ, (2,20), Λεπτοκαρυά 3,10 (2,90) και Μάλγαρα 2,80 ευρώ (2).

Η αύξηση του κόστους διέλευσης από τα διόδια έχει προκαλέσει την αντίδραση των οδηγών. Σε πολλές πόλεις έχουν συγκροτηθεί επιτροπές αγώνα κατά των διοδίων και το κίνημα επεκτείνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν στο σταθμό των Αφιδνών, που με 60.000 διελεύσεις την ημέρα παρουσιάζει την υψηλότερη κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο, οι οδηγοί που δεν πληρώνουν υπολογίζονται σε 2.000 και κατά κανόνα είναι καθημερινοί χρήστες του δρόμου.

Αύριο Κυριακή πολίτες από το Βόλου που αντιδρούν στην πληρωμή των διοδίων, θα συγκεντρωθούν στις 11.20 το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου και θα μεταβούν στα διόδια Μοσχοχωρίου, όπου στις 12 το μεσημέρι θα ανοίξουν τις μπάρες για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Το ίδιο θα γίνει στις 3 το μεσημέρι στα διόδια του Μακρυχωρίου αλλά και του Πυργετού.

Το μέλος της επιτροπής αγώνα κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων Θεσσαλίας της πληρωμής στα διόδια κ. Γιάννης Χατζηγιάννης τόνισε πως το τελευταίο τρίμηνο έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των οδηγών που δεν πληρώνουν στα διόδια. Επίσης μια επικοινωνιακή προσπάθεια που έκαναν οι κατασκευαστικές εταιρείες για να τρομοκρατήσουν τους οδηγούς ότι δήθεν θα φωτογραφίζονται τα αυτοκίνητα, απέτυχε. Γιατί η Αρχή προστασίας προσωπικών Δεδομένων δεν επιτρέπει τη φωτογράφηση των αυτοκινήτων στα διόδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το