Πολιτική

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα

Οι υπερπτήσεις δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός

Ο  Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους

Το θέμα των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο έθεσε με έμφαση ο Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη συνάντηση των τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ.

Αφού επισήμανε ότι “την περασμένη Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την άφιξη του στην Τουρκία, μαχητικά πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι”, διερωτήθηκε: “Γιατί; Ποιο το νόημα; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία;”, προσθέτοντας: “Αυτές οι ενέργειες δεν πρόκειται να αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι για αυτό”. “Πρέπει να σταματήσουν, καθώς τραυματίζουν το κλίμα εμπιστοσύνης”.

“Είμαστε καταδικασμένοι στην ένταση και την καχυποψία; Αν το πίστευα αυτό, δεν θα ήμουν εδώ”, τόνισε, σημειώνοντας ότι κοινός στόχος είναι “να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας σε περιοχή ανάπτυξης και ειρήνης”

“Ανάμεσα στη σύγκρουση και την ειρήνη, επιλέγουμε την ειρήνη”, επισήμανε, λέγοντας ότι “η ειρήνη έχει και προϋποθέσεις, η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται και εύκολα χάνεται”. “Κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Αν η Τουρκία εννοεί την ειρήνη, αυτά πρέπει να σταματήσουν. Η απειλή πολέμου δεν έχει θέση, ούτε λύνει προβλήματα”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι ” δεν μπορεί να δεχθεί η διεθνής κοινότητα την κατοχή στο νησί”.

Ο Ερντογάν

Στη δική του ομιλία ο τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως στο ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων που έθιξε ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους και ότι θα βρεθούν λύσεις στα διμερή προβλήματα. Πάντως ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του ότι είναι λάθος ο διορισμός του Μουφτή στη Θράκη, όπως θα ήταν λάθος – όπως υποστήριξε – αν η Τουρκία διόριζε τον Πατριάρχη.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τουρκικά μαχητικά εισήλθαν σήμερα (χθες) στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν πέντε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της χώρας πετώντας πάνω από νησιά του κεντρικού Αιγαίου.
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

Νωρίτερα, οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περισσότερο από 3 ώρες, αρχικώς κατ’ ιδίαν, στη συνέχεια υπό την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευάσει φράχτη στον Έβρο, τόνισε ότι “δεν το κάνουμε για να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην Τουρκία”, ενώ αμφότερες οι πλευρές αναγνώρισαν ως κοινό πρόβλημα των δύο χωρών το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Η Άγκυρα, μάλιστα, εξέφρασε τη βούληση της να βοηθήσει.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι θέματα που αφορούν στο Αιγαίο, όπως η υφαλοκρηπίδα, αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται, ενώ τόνισαν ότι η συνάντηση που έγινε στο Ερζερούμ δεν είχε στόχο την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά σκοπεύει στη δημιουργία του πλαισίου που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς που έχουν αποφασιστεί, όπως το θεσμό του Ανωτάτου Συμβουλίου, τη σύγκληση του οποίου θα προετοιμάσει η επικείμενη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, τον προσεχή Μάρτιο.
Δηλώσεις Νταβούτογλου

Η συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων αποτελεί απόδειξη του υψηλού επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.”Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το