Photo Gallery, Πολιτική

Μετωπική για την αύξηση του ΦΠΑ

Υπουργείο Οικονομικών και εστιάτορες σε κόντρα – Ανατιμήσεις αγαθών

Διιστάμενες απόψεις και προετοιμασία αντιδράσεων ενόψει της ΔΕΘ

 

Ξεκίνησε η εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες εστίασης και άλλα αγαθά. Αρκετοί είναι εκείνοι οι καταστηματάρχες που εφαρμόζουν την απόφαση της Ομοσπονδίας και προχώρησαν σε μειώσεις τιμών ώστε να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και να μην την μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

 

Όμως ταυτόχρονα προχωρούν σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, όπως αποφάσισε το συνδικαλιστικό τους όργανο. Στο συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται πλέον όλα τα είδη που προσφέρουν τα εστιατορίου, οι καφετέριες, τα ψητοπωλεία ακόμα και τα τρόφιμα που πωλούν τα σούπερ-μάρκετ έτοιμα για κατανάλωση, χυμοί, ροφήματα, αναψυκτικά, η κατανάλωση των γλυκών στα ζαχαροπλαστεία, αλλά και οι υπηρεσίες εστίασης στα ξενοδοχεία.

 

Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται οι καταναλωτές, που από τη μια μέρα στην άλλη βλέπουν τις τιμές να εκτοξεύονται.

 

Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” χαρακτήρισε το μέτρο “παράλογο”, προέβλεψε πως η εφαρμογή του θα είναι σύντομη και τόνισε: “Το μέτρο αυτό νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να αλλάξει. Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή ένα 23% ΦΠΑ, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”.

 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στην ίδια εκπομπή: “Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% είναι μια βλακώδης κίνηση τεραστίων διαστάσεων γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να εισπράξει το Δημόσιο περισσότερα από όσα εισπράττει σήμερα”.

Αναλυτικότερα υπό τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Οι εστιάτορες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε… αντάρτικο, δηλώνοντας ότι θα κηρύξουν στάση πληρωμών. Το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι είναι υποχρέωση των επιχειρηματιών να εκδίδουν αποδείξεις και να αποδίδουν το ΦΠΑ.

 

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων- εκτός από τη στάση πληρωμών αναμένεται να προχωρήσουν και σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και κλείσιμο των καταστημάτων σε ημερομηνία που θα καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πέμπτη (χθες), πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου, πολλά ήταν τα εστιατόρια τα οποία δεν είχαν τροποποιήσει τον ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

 

Τι απαντά το υπουργείο; “Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος”.

 

Και συνεχίζει: “Όποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο «λάθος»”.

 

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι “οι πολίτες είναι αυτοί που αναβιώνοντας το κίνημα των αποδείξεων μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές. Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν ότι όταν όλος ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών τους εισπράττεται και αποδίδεται στο κράτος, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ο συντελεστής στο 23%”.

 

“Αυτό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην κατάρτιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και την εξομάλυνση όλων των συντελεστών όπως έχει δηλώσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Αντίθετη η ΝΔ

 

Την αντίθεσή της με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και με την εξαγγελία των επιχειρηματιών στο χώρο ότι θα καταφύγουν στο κίνημα “δεν πληρώνω”, εκφράζει η ΝΔ.

 

Ο Γ. Μιχελάκης ζήτησε την άμεση απόσυρση του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, αναφέροντας ότι “η πραγματική οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν τέτοια ανευθυνότητα”, ενώ κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο ότι “αποφάσισε να τιμωρήσει χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη και αναποτελεσματική”.

 

Επιπλέον χαρακτήρισε το μέτρο άδικο, σημειώνοντας ότι απειλεί με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις. “Έχουν μάλιστα το πολιτικό θράσος την αδικία αυτή να την ομολογούν και δημόσια. Ούτε λίγο, ούτε πολύ λένε ότι όταν μπορέσουν και γίνουν αποτελεσματικοί θα πάρουν πίσω το καταστροφικό αυτό μέτρο”, πρόσθεσε.

 

Σε ό,τι αφορά την απόφαση των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε: “Μας βρίσκει αντίθετους. Τέτοιες πρακτικές, όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά δημιουργούν μεγαλύτερα”.

 

Στον ακριβό ΦΠΑ μετατάσσονται – όχι χωρίς “γκρίζες” περιοχές – πολλά από τα λεγόμενα “φτηνά” και ευρείας κατανάλωσης είδη εστίασης, όπως πίτσα, σουβλάκι, τυρόπιτες και σφολιατοειδή, ο καφές, αναψυκτικά και χυμοί. Ειδικά προβλέπεται ότι ό,τι τρώγεται στο κατάστημα ή παραδίδεται με delivery θα μεταταχθεί στο 23% ενώ τα προϊόντα που καταναλώνονται εκτός καταστήματος στον χαμηλό ΦΠΑ.

 

Σε καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστή στο 13% παραμένουν:

 

– τα τυποποιημένα είδη διατροφής.

 

– τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα).

 

– τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.

 

– η παράδοση ψωμιού.

 

– τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.

 

– το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το