Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Μείωση ενοικίων λόγω κρίσης σε καταστήματα

 

Με δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου

Η περίπτωση αφορά σε δύο καταστήματα που μισθώνονται στην οδό Ερμού στο Βόλο

 

 

 

 

Απόφαση που ανταποκρίνεται πλήρως στην υπάρχουσα πραγματικότητα εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου (διαδικασία μισθωτικών διαφορών) και η οποία στην ουσία αποτελεί «μπούσουλα» για τη μείωση των μισθωμάτων εμπορικών καταστημάτων στη Μαγνησία. Είναι η πρώτη απόφαση τοπικού δικαστηρίου μετά από αγωγή εμπόρων. Η περίπτωση αφορά σε δύο καταστήματα που μισθώνονται στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο του Βόλου, την οδό Ερμού. Το δικαστήριο δέχεται την μείωση των ενοικίων σε ποσοστό 20%. Από 8.500 και 4.500 ευρώ καθορίζει το ενοίκιο σε 6.800 και 3.600 αντίστοιχα.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Πρόκειται για δύο ισόγεια καταστήματα επί της οδού Ερμού με Κ. Καρτάλη εμβαδού 88,50 και 45,42 τ.μ. ιδιοκτησίας του «Κωλέττειου Κληροδοτήματος Ζαγοράς» που εδρεύει στη Ζαγορά και παραχωρήθηκαν για την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας. Στις 5-7-2009 έγινε δημοπρασία και αναδείχθηκε μειοδότης με μηνιαίο μίσθωμα -για το κατάστημα των 88,50 τ.μ.- 8.500 ευρώ και με μίσθωμα 4.500 ευρώ, για το μικρότερης έκτασης κατάστημα. Η διάρκεια της μίσθωσης είναι για εννέα έτη, με δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης αυτής για τρία χρόνια.

Οι ενοικιαστές των καταστημάτων επικαλούνται στην αγωγή τους τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα, ειδικά από τις αρχές του 2010, των μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 30%, την έλλειψη ρευστότητας και την αύξηση της ανεργίας. Όλα αυτά, όπως τονίζεται στην αγωγή, έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο με περαιτέρω επιπτώσεις και στο δείκτη πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο με επακόλουθο την παραπέρα μείωση των ακαθάριστων εσόδων (τζίρου) της επιχείρησης και οι οποίες μετέβαλαν τις προϋποθέσεις εκπλήρωσης της συμβατικής παροχής στο μέτρο που έχουν συμφωνηθεί με αντικειμενικά κριτήρια, κατά τις αντιλήψεις που επικρατούν στις συναλλαγές. Οι ενοικιαστές ζητούν την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων σε 5100 και 2700 μηνιαίως, για το χρονικό διάστημα από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την συμπλήρωση του νομίμου χρόνου της μίσθωσης.

Στο σκεπτικό του το δικαστήριο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως οι συνθήκες, τις οποίες επικαλείται η ενάγουσα, αποτελούν γεγονός απρόβλεπτο, ως μη δυνάμενο να προβλεφθεί κατά την συνήθη πορεία των συναλλαγών. Περαιτέρω η εμπορική κίνηση της περιοχής έχει εισέλθει σε πτωτική τροχιά ως και η ζήτηση ακινήτων στην περιοχή για επαγγελματική στέγη συνεχώς μειώνεται, με αποτέλεσμα ακόμη και καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πόλης να παραμένουν χωρίς μίσθωση (κενά). Το δικαστήριο κρίνει ότι οι σημερινές συνθήκες ρευστότητας της εσωτερικής και διεθνούς οικονομίας είναι τόσο ουσιώδεις, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης κατάλυση της ισορροπίας μεταξύ παροχής και αντιπαροχής και μάλιστα σε τέτοια κατάσταση, ώστε η μεν ενάγουσα εκτελώντας την σύμβαση να υφίσταται ουσιώδη και υπερμεγέθη ζημιά, που προκλήθηκε εκτάκτως και απροόπτως, ο δε εναγόμενος να ωφελείται υπέρμετρα από την περιουσία της ενάγουσας, ενώ αν εξελίσσονταν ομαλά η σύμβαση, η οικονομική επιβάρυνση θα ήταν συνήθης και αυτή που είχε προβλεφθεί. Τα συγκριτικά δε στοιχεία που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο, προκειμένου να πεισθεί και να κάνει δεκτή την αγωγή της ενάγουσας -όπως αναφέρονται στην απόφαση – είναι τα ακόλουθα: Σε κατάστημα που βρίσκεται στην Κέρκυρα, επιφάνειας 50 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση εμπορευμάτων, το καταβαλλόμενο μίσθωμα ποσού 600 ευρώ μειώθηκε σε ποσοστό 25% και αναπροσαρμόστηκε στα 450 ευρώ. Ακόμη σε κατάστημα στην Αθήνα, επί της οδού Υμηττού 108, επιφάνειας 90 τ.μ. για πώληση ειδών ένδυσης, το μίσθωμα ήταν 5967,70 ευρώ και αναπροσαρμόστηκε σε 4.995 (ποσοστό 7%). Κατάστημα στη Νέα Ιωνία Αττικής, επί της λεωφόρου Ηρακλείου 252, επιφάνειας 70 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για πώληση ειδών ένδυσης το μίσθωμα ήταν 4.715 και μειώθηκε κατά 15%, αναπροσαρμόστηκε δηλαδή στο ποσό των 3.607 ευρώ.

Ακόμη το δικαστήριο κρίνει πως η μείωση των αποδοχών, το κλείσιμο επιχειρήσεων με συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας, αποτέλεσε μέγεθος που δεν μπορούσε να προβλεφθεί κατά τον χρόνο κατάρτισης των επίδικων συμβάσεων ενόψει της οικονομικής αστάθειας, ούτε μπορούσε να θεωρηθεί γεγονός που συνήθως συμβαίνει κατά την κανονική πορεία των πραγμάτων.

Τελικά το δικαστήριο καθορίζει το μηνιαίο μίσθωμα σε 6.800 και 3.600 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

6 Comments

  1. Very excellent write-up. I really found any web site and additionally needed to make sure you state which usually I have truly loved browsing any weblog and additionally articles. Nevertheless I’ll come to be checking any satisfy and additionally Document wish to make sure you look over any weblog once again.

  2. Exceptional page and even quick to help you figure out justification. Exactly how can As i continue acquiring concur to help you place element belonging to the document inside new newssheet? Getting right credit standing you that journalist and even backlink with the internet site won’t even be a concern.

  3. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  4. Kanate lathos stous arithmous:
    5967,70 ευρώ και αναπροσαρμόστηκε σε 4.995 (ποσοστό 7%).
    4.715 και μειώθηκε κατά 15%, αναπροσαρμόστηκε δηλαδή στο ποσό των 3.607 ευρώ..

Μοιραστείτε το