Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μέτρια η σοδειά φρούτων εποχής

Μείωσαν τις τιμές χοντρικής οι παραγωγοί Πηλίου - Το ίδιο περιμένουν από τους εμπόρους στη λιανική
Μείωσαν τις τιμές χοντρικής οι παραγωγοί Πηλίου – Το ίδιο περιμένουν από τους εμπόρους στη λιανική

Με συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά των παραγωγών άρχισε στις αρχές του τρέχοντος μήνα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου η διαδικασία συγκομιδής των συμβατικών και βιολογικών φρούτων εποχής. Σύμφωνα με συνεταιριστές και αγρότες, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως μέτρια παραγωγικά, καθώς η σοδειά των κερασιών και των βερίκοκων είναι μειωμένη συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή, με τον ήπιο για τις καλλιέργειες περασμένο χειμώνα να μη βοηθά την καρπόδεση. Στο μεταξύ, οι παραγωγοί μείωσαν τις τιμές χοντρικής διάθεσης των προϊόντων τους, προκειμένου να τονώσουν το ενδιαφέρον των εμπόρων, από τους οποίους περιμένουν αντίστοιχη μείωση στη λιανική, με στόχο να καθίστανται τα φρούτα εποχής ελκυστικά και προσιτά στους καταναλωτές, η αγοραστική δύναμη των οποίων είναι αισθητά μειωμένη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου η διαδικασία συγκομιδής των συμβατικών και βιολογικών φρούτων εποχής, με τους παραγωγούς να καταβάλλουν τη δική τους προσπάθεια, προκειμένου να μη χαθεί η φετινή παραγωγικά μέτρια χρονιά.

Ο ήπιος για τις καλλιέργειες περασμένος χειμώνας δεν βοήθησε την καρπόδεση στα κεράσια και τα βερίκοκα, με συνέπεια η σοδειά στις προαναφερόμενες καλλιέργειες να είναι μειωμένη, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίθετα, φυσιολογική, και σε κάθε περίπτωση όχι αυξημένη, αλλά ούτε μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, χαρακτηρίζεται από συνεταιριστές και αγρότες η σοδειά των κορόμηλων, οι καλλιέργειες των οποίων δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τον περασμένο ήπιο χειμώνα.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα εκτιμάται από τους παραγωγούς ότι κυμαίνεται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου η σοδειά των ροδάκινων, η οποία επίσης δεν δείχνει να δέχτηκε συνέπειες από τον ήπιο χειμώνα.

«Η συγκομιδή των φρούτων εποχής, συμβατικών και βιολογικών, όπως είναι τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα κορόμηλα και τα ροδάκινα στο Πήλιο» επισημαίνει ο παραγωγός κ. Απ. Χανιάς «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής από τις αρχές περίπου του τρέχοντος μήνα. Στις τάξεις των παραγωγών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ο ήπιος περασμένος χειμώνας είχε αρνητικές επιπτώσεις σε καλλιέργειες, διότι δεν βοήθησε την καρπόδεση στις κερασιές και τις βερικοκιές, με συνέπεια φέτος η παραγωγή κερασιών και βερίκοκων να είναι μειωμένη συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Αντίθετα, προβλήματα δεν φαίνεται να προκύπτουν στη σοδειά των κορόμηλων, η οποία κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς να είναι ούτε αυξημένη, ούτε, βεβαίως, μειωμένη. Η φετινή χαρακτηρίζεται ως μια μέτρια παραγωγικά χρονιά» υπογραμμίζει ο παραγωγός από το Πήλιο.

Οι τιμές

Στη μείωση των τιμών χοντρικής διάθεσης της σοδειάς συμβατικών και βιολογικών φρούτων εποχής προχώρησαν φέτος οι παραγωγοί του Πηλίου, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν ελκυστικά τα προϊόντα τους στους εμπόρους σε περίοδο οικονομικής κρίσης, έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας, γενικότερης ύφεσης και περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Η πρωτοβουλία των παραγωγών δείχνει να φέρνει αποτέλεσμα, καθώς το ενδιαφέρον των εμπόρων τονώθηκε και τα φρούτα παρουσιάζουν ζήτηση.

Ωστόσο, συνεταιριστές και παραγωγοί αναμένουν από τους εμπόρους τη μετακύλιση της μείωσης των τιμών και στη λιανική, προκειμένου τα προϊόντα τους να καθίστανται ελκυστικά και προσιτά στους καταναλωτές.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από συνεταιριστές και παραγωγούς, δυσκολότερη είναι η κατάσταση στην αγορά των βιολογικών προϊόντων, τα οποία έχουν ήδη δεχτεί ισχυρό το πλήγμα της οικονομικής κρίσης και της περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία συνεταιριστών και αγροτών, πολλά καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν ήδη κλείσει, με συνέπεια να είναι δύσκολη πλέον η διάθεση των βιολογικών φρούτων στην αγορά.

«Αποφασίσαμε φέτος» τονίζει ο κ. Χανιάς «να μειώσουμε τις τιμές χοντρικής διάθεσης των συμβατικών και βιολογικών προϊόντων μας, προκειμένου να πετύχουμε την προώθησή τους στην αγορά και την ευκολότερη πώλησή τους. Η διαμόρφωση των τιμών λιανικής γίνεται από τις κεντρικές λαχαναγορές και τους εμπόρους, από τους οποίους αναμένουμε να μετακυλίσουν τη μείωση και στους καταναλωτές, προκειμένου τα προϊόντα μας να καθίστανται ελκυστικά και προσιτά στις αγορές. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται περαιτέρω και απαιτείται να μειωθούν και οι τιμές λιανικής, προκειμένου να προωθούνται τα προϊόντα μας στις αγορές. Περισσότερο δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά των βιολογικών προϊόντων, στην οποία φαίνεται ακόμη πιο πολύ η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Τα βιολογικά πωλούνται πιο δύσκολα, διότι υποτίθεται ότι είναι περισσότερο ακριβά, αλλά, όμως, δεν είναι. Πολλά καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν ήδη κλείσει» καταλήγει ο κ. Χανιάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το