Photo Gallery, Τοπικά

Λουτροθεραπείες ηλικιωμένων μετ’ εμποδίων

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των συνταξιούχων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για τις αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο χορήγησης λουτροθεραπείας για το 2012

 

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των συνταξιούχων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για τις αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο χορήγησης λουτροθεραπείας για το 2012. Όπως υποστηρίζουν, εκτός από το γεγονός ότι το καταβληθέν ποσό εξόδων λουτροθεραπείας για την πραγματοποίηση 15 λούσεων μειώθηκε στα 250 ευρώ από 365, τώρα τους ζητούν σειρά εξετάσεων σε ειδικευμένους γιατρούς προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη γνωμάτευση για την κατάθεση των δικαιολογητικών τους, όταν μέχρι και πέρυσι η γνωμάτευση δινόταν από τον παθολόγο οικογενειακό γιατρό. «Έχουμε γίνει «μπαλάκι» προκειμένου να αποδείξουμε ότι πονάνε τα πόδια μας και έχουμε ρευματικά» τόνισε με παράπονο 85χρονος ασφαλισμένος που ημέρες τώρα προσπαθεί να βγάλει άκρη.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, δικαίωμα για τη λήψη λουτροθεραπείας έχουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από αυτόνοσες ρευματικές παθήσεις με προσβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκονται σε οξύ στάδιο (ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, συστηματική σκλήρυνση, πολυμυοσίτιδα- δερματίτιδα, ρευματική πολυμυαλγία, μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού), μετατραυματικές δυσκαμψίες, μετατραυματική αρθρίτιδα, δερματοπάθειες (ψωρίαση, χρόνιο έκζεμα, χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα).

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να λάβουν το επίδομα λουτροθεραπείας κατά τη διάρκεια της λουτρικής περιόδου από 1-6-2012 έως 31-10-2012 έχουν καθοριστεί ως εξής:

Ιατρική γνωμάτευση (όπως το συνημμένο υπόδειγμα 1) ιατρού ειδικότητας Ορθοπαιδικού για ορθοπαιδικές παθήσεις, Ρευματολόγου για ρευματολογικές για ρευματολογικές παθήσεις, Δερματολόγου για δερματοπάθειες, Κρατικού Νοσοκομείου ή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην οποία θα αναφέρεται αναλυτικά η πάθηση του ασφαλισμένου και θα αιτιολογείται αναλυτικά η αναγκαιότητα υποβολής του σε λουτροθεραπεία. Η ανωτέρω γνωμάτευση δύναται να χορηγηθεί και από αντίστοιχης, ως ανωτέρω, ειδικότητας μόνιμο ή αορίστου χρόνου ιατρό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ ή συμβεβλημένο ιατρό.

2) Ιατρική γνωμάτευση (όπως το συνημμένο υπόδειγμα 2) ειδικευμένου Καρδιολόγου, Κρατικού ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή ιατρό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή συμβεβλημένου με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρό, από την οποία να προκύπτει η κλινική κατάσταση του ασφαλισμένου ότι δύναται και δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για τη διενέργεια λουτροθεραπείας.

3) Την υποβολή των εισιτηρίων λούσεων.

4) Βεβαίωση της λουτροπηγής, υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπό της, ότι η λουτροπηγή ανήκει στις αναγνωρισμένες από το κράτος λουτροπηγές.

Από την ίδια βεβαίωση θα προκύπτουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των λούσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου διενεργήθηκαν αυτές.

5) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου προκειμένου να διαπιστώνεται η μετάβαση και διαμονή του ασφαλισμένου στον τόπο της λουτροπηγής. Σε περίπτωση που η λουτροπηγή βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και δεν προκύπτει διαμονή στον τόπο της λουτροπηγής, αλλά ο ασφαλισμένος μετακινείται ημερησίως από και προς τη λουτροπηγή, απαραίτητη κρίνεται η υποβολή Υπεύθυνης δήλωσης του ασφαλισμένου στην οποία θα δηλώνει ότι μετακινήθηκε τις ημερομηνίες, όπως αυτές αναφέρονται στη βεβαίωση του νομίμου εκπροσώπου της λουτροπηγής.

Να αναφερθεί ότι βάσει της εγκυκλίου το καταβληθέν ποσό λουτροθεραπείας για την πραγματοποίηση 15 λούσεων έχει οριστεί σε 250 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να το υπερβαίνει, ενώ σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν λιγότερες λούσεις θα αποδίδεται ποσό που αντιστοιχεί στις πραγματοποιούμενες κατά αναλογία λουτροθεραπείες.

Διαμαρτυρίες συνταξιούχων

Από την πλευρά τους, οι συνταξιούχοι του ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που έχει επιφέρει η προαναφερόμενη εγκύκλιος στον τρόπο λήψης των ιατρικής γνωμάτευσης αλλά και της μείωσης του αριθμού των λουτροθεραπειών που δικαιούνται.

85χρονος συνταξιούχος που εδώ και ημέρες προσπαθεί να βγάλει άκρη με τους γιατρούς στο ΙΚΑ προκειμένου να λάβει την ιατρική γνωμάτευση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ και η γυναίκα μου όλα τα προηγούμενα χρόνια παίρναμε τη γνωμάτευση από τον παθολόγο οικογενειακό γιατρό, κάναμε τις λουτροθεραπείες και καταθέταμε τις αποδείξεις για να πάρουμε τα χρήματα. Τώρα έχουμε γίνει «μπαλάκι», προκειμένου να αποδείξουμε ότι πονάνε τα πόδια μας και έχουμε ρευματικά. Μας λένε να πάμε τη μια σε ορθοπαιδικό, μετά στις Παροχές του ΙΚΑ και την άλλη να κλείσουμε ραντεβού σε ρευματολόγο. Πήγα σε άλλο ορθοπαιδικό και μου είπε ότι δεν δικαιούμαι λουτροθεραπείες. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς τώρα; Ή θα υποφέρουμε ή θα πεθάνουμε. Ζούμε μια απίστευτη ταλαιπωρία και το συμπέρασμα που εξάγεται, είναι πως το κράτος θέλει να κάνει περικοπές στην υγεία μας. Μείωσαν ακόμη και τον αριθμό των λουτροθεραπειών που δικαιούμαστε από 20 σε 15» προσέθεσε ο ίδιος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το