Οικονομία

Λαγκάρντ: Κλείσιμο τραπεζών όπου απαιτείται

 

Προειδοποπίηση από τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Προειδοποπίηση από τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα χαρακτήρισε ως απαραίτητο συστατικό για την υπέρβαση της κρίσης η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας πριν από λίγο στο Economic Club της Νέας Υόρκης η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως τα καλά νέα είναι ότι μετά από μια περίοδο ιδιαίτερα ευμετάβλητη, οι οικονομικές συνθήκες δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Υποστήριξε πως χάρη σε συγκεκριμένες ενέργειες οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί σε σχέση με πριν από έξι μήνες, ωστόσο η παγκόσμια ανάπτυξη δεν αναμένεται πολύ υψηλότερη.

«Βλέπουμε νέους κινδύνους. Σε πάρα πολλές χώρες, οι βελτιώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν μεταφράζονται σε βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων», είπε.

Η ίδια μίλησε για χώρες τριών ταχυτήτων στην παγκόσμια οικονομία: Τις χώρες που τα πάνε καλά, αυτές που είναι σε φάση επιδιόρθωσης των κακώς κειμένων και σε εκείνες που εξακολουθούν να έχουν κάποια απόσταση για να καλύψουν.

«Οι τρεις αυτές ομάδες αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις, σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες, αλλά μοιράζονται την ανάγκη να εφαρμόσουν πολιτικές που θα επιδιορθώσουν τις συνέπειες της κρίσης και θα αποτρέψουν την υποτροπή», τόνισε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εστίασε στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε μια πιο ισορροπημένη παγκόσμια ζήτηση και στην μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, την απασχόληση, αλλά και στην ρευστότητα.

Όπως τόνισε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008 έως την Κύπρο σήμερα, έχει καταδειχθεί ότι η ταχεία επέκταση του τραπεζικού τομέα οδηγεί σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που τελικά αποσταθεροποιεί την οικονομία.

«Το υπερμέγεθες τραπεζικό μοντέλο που αναφέρεται σε ιδρύματα πολύ μεγάλα για να αποτύχουν είναι περισσότερο επικίνδυνο από ποτέ. Πρέπει να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος με πλήρης και σαφείς κανονισμούς, πιο εντατική και παρεμβατική εποπτεία, καθώς και πλαίσια για την εύρυθμη αναδιάρθρωση τραπεζών», τόνισε.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το