Photo Gallery, Τοπικά

Λήστεψαν και σκότωσαν 54χρονη στο Βόλο

Άγριο φονικό στον Άγιο Γεώργιο Ιωλκού με θύμα μια γυναίκα που ζούσε ολομόναχη

Το σπίτι όπου διαπράχθηκε η δολοφονία

 

Η γυναίκα ήταν δεμένη και φιμωμένη πάνω σε μια καρέκλα-Βίαια κτυπήματα ή πνιγμό οι πιθανότερες αιτίες θανάτου της-Ανάστατοι οι περίοικοι μετά την δολοφονία της γειτόνισσάς τους

 

Δολοφονημένη βρέθηκε λίγο μετά τις 9 χθες το πρωί στο σπίτι της, στον Άγιο Γεώργιο Ιωλκού, η 54χρονη Ευδοκία Αναγνωστοπούλου, η «Κικίτσα» όπως την αποκαλούσε χαϊδευτικά η γειτονιά. Η ληστεία είναι, όπως φαίνεται να προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, το κίνητρο της δολοφονίας της. Ο θάνατος της άτυχης γυναίκας, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Χρήστο Κραβαρίτη, επήλθε πριν από 30 περίπου ώρες και ήδη είχε αρχίσει η σήψη. Η 54χρονη διέμενε μόνη και είχε να δώσει σημεία ζωής από το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Η στενή φίλη της και γειτόνισσά της δημοτική σύμβουλος κ. Ντίνα Παπαστεφάνου, την είδε για τελευταία φορά στις 8.30 περίπου το βράδυ της Τρίτης και αφού έως και χθες το πρωί δεν είχε δώσει σημεία ζωής και δεν είχε απαντήσει στις κλήσεις της, ανησύχησε και ειδοποίησε την Αστυνομία. Δυστυχώς, οι χειρότεροι φόβοι όλων επιβεβαιώθηκαν. Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή, δεμένη στα χέρια και πόδια, πάνω σε μία καρέκλα και φιμωμένη στην τουαλέτα του σπιτιού της. Γροθιές και βίαια κτυπήματα ή πνιγμός οι πιθανότερες αιτίες θανάτου, από την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή. Οι δράστες, τουλάχιστον δύο, με τους οποίους η άτυχη γυναίκα πιθανότατα να πάλεψε.

Η τραγική αυτή δολοφονία με κίνητρο την ληστεία σε μία ήσυχη, κατά γενική ομολογία γειτονιά, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και φόβο στους περιοίκους.

Η 55χρονη Κικίτσα, ζούσε ολομόναχη εδώ και οκτώ περίπου χρόνια, μετά το θάνατο και της μητέρας της, στο πατρικό της σπίτι. Διαβίωνε με την σύνταξη του πατέρα της, ο οποίος ήταν οδοντίατρος. Φέρεται να είχε κάποια μικρή ακίνητη περιουσία, όχι όμως και μετρητά –σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων και φίλων της. Ήταν όμως ιδιαίτερα κλειστό και μοναχικό άτομο και «δεν ανοιγόταν ακόμη και σε φίλους», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Φωτό:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

 

 

Συγκλονισμένη είναι από χθες η γειτονιά της 54χρονης Ευδοκίας Αναγνωστοπούλου, στον Άγιο Γεώργιο Ιωλκού. Μία από τις κλασικές γειτονιές που διατηρούνται ακόμη, με τα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο, να χωρίζονται από έναν στενό κεντρικό δρόμο, ο οποίος μόλις και μετά βίας χωρά να περάσει ένα αυτοκίνητο. Οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους και η καθημερινότητα του ενός είναι γνωστή στον άλλον.

Η είδηση της δολοφονίας της 54χρονης τους έχει αναστατώσει. Δεν περίμεναν πως στη γειτονιά τους θα συνέβαινε ένα τέτοιο φονικό. Κανείς δεν περίμενε πως η «ήσυχη» αυτή γυναίκα θα είχε ένα τέτοιο τραγικό τέλος. Το βασανιστικό ερώτημα «ποιος ή ποιοι μπορεί να το έκαναν» ακούγονταν από τα χείλη όλων όσοι χθες παρακολουθούσαν τις κινήσεις των αστυνομικών, στο πλαίσιο της έρευνας.

Τόσο ο ιατροδικαστής όσο και ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Δημ. Κατσίκας κάνουν λόγο για ανθρωποκτονία με κίνητρο την ληστεία. Η άτυχη γυναίκα φαίνεται πως ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δολοφόνους τους, οι οποίοι εισήλθαν στο σπίτι παραβιάζοντας την κεντρική είσοδο του σπιτιού. Δεν αποκλείεται να την «έπιασαν και στον ύπνο». Να εισήλθαν δηλαδή στο σπίτι της, ενώ εκείνη κοιμόταν – όπως συμβαίνει πλέον πολύ συχνά – να άρχισαν να ψάχνουν και εκείνη τους αντελήφθη. Φαίνεται, όπως αναφέρει και ο ιατροδικαστής, πως η γυναίκα προσπάθησε να αμυνθεί. Και τότε την σκότωσαν και στη συνέχεια την μετέφεραν στην τουαλέτα του σπιτιού. Οι ακριβείς συνθήκες του φονικού δεν μπορεί ακόμη να διευκρινιστούν. Τα πρώτα όμως στοιχεία και ευρήματα οδηγούν στα όσα προαναφέρθηκαν. Την εξιχνίαση της δολοφονίας έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου. Κλιμάκιο της Σήμανσης από την Θεσσαλονίκη ήρθε χθες το μεσημέρι στο Βόλο, ερεύνησε το σπίτι της άτυχης γυναίκας για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα, ή άλλα στοιχεία που ίσως φανούν χρήσιμα στους αστυνομικούς.

 

Το χρονικό της αποκάλυψης

Χθες το πρωί η φίλη της και γειτόνισσα κ. Ντίνα Παπαστεφάνου κάλεσε – για ακόμη μία φορά – στο τηλέφωνο την Κικίτσα, αφού είχε να την δει από το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Δεν πήρε όμως καμία απάντηση. Άρχισε να ανησυχεί. Την ανησυχία της επέτεινε και το γεγονός ότι τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού παρέμειναν ανοικτά και την ημέρα. Όπως τονίζει στη «Θ», τόσο η κ. Παπαστεφάνου, όσο και άλλες γειτόνισσες της άτυχης γυναίκας, η Κικίτσα φοβόταν και κάθε βράδυ κλεινόταν στο σπίτι της και άνοιγε τα φώτα – εσωτερικά και εξωτερικά. Μάλιστα από το φόβο της, όπως λένε, σπάνια, άνοιγε τα παντζούρια, που κρατούσε ερμητικά κλειστά. Σε μία πόρτα, εσωτερική που οδηγεί στην κουζίνα, η γυναίκα είχε δημιουργήσει και μία άλλη σιδερένια, με κλειδαριά. Όλα αυτά όμως δεν εμπόδισαν τους δολοφόνους της να μπουν στο σπίτι της…

Μία άλλη γειτόνισσα της Κικής, λίγο πριν έρθει η Αστυνομία που στο μεταξύ ειδοποιήθηκε από την κ. Παπαστεφάνου, προσπάθησε να πλησιάσει το σπίτι για να δει τι συμβαίνει. Όπως αναφέρει στη «Θ», διαπίστωσε πως η κύρια πόρτα ήταν παραβιασμένη. Την έσπρωξε και από την χαραμάδα μπόρεσε να δει πως το εσωτερικό του σπιτιού ήταν αναστατωμένο. Κατάλαβε πως στο σπίτι είχαν μπει κλέφτες. Δεν προχώρησε στο εσωτερικό και μαζί με τους άλλους γείτονες περίμενε τους αστυνομικούς.

Αξιωματικοί του τμήματος Περιφέρειας και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, τοποθέτησαν την «κόκκινη απαγορευτική» κορδέλα, ζήτησαν από τους γείτονες να απομακρυνθούν έως ότου φτάσουν οι συνάδελφοί τους από την Θεσσαλονίκη και ο ιατροδικαστής, από την υπηρεσία της Λάρισας. Έφθασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.  Μετά από την πρώτη έρευνα ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραβαρίτης μίλησε ξεκάθαρα για δολοφονία και χρονικά τοποθετεί τον θάνατο της άτυχης γυναίκας 30 περίπου ώρες πριν, τη νύχτα προς τα ξημερώματα δηλαδή της Τρίτης προς Τετάρτη. «Έχει ήδη αρχίσει η σήψη» είπε και πρόσθεσε πως βρέθηκε νεκρή, πεσμένη μπρούμυτα στο δάπεδο της τουαλέτας του σπιτιού, δεμένη χειροπόδαρα και φιμωμένη. Ο θάνατός φέρεται, από την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή, να αποδίδεται σε κτυπήματα στο κεφάλι, σε κακώσεις λόγω πτώσεως ή σε πνιγμό. Η γυναίκα εικάζεται πως αντιστάθηκε και προσπάθησε να αμυνθεί. Εκτιμάται ότι ο θάνατος επήλθε σε άλλο μέρος του σπιτιού, πιθανότατα στο υπνοδωμάτιο, αλλά μεταφέρθηκε από τους δράστες στο μπάνιο. Δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν η γυναίκα κοιμόταν και αιφνιδιάστηκε από τους δράστες, ή ήταν ξύπνια και όταν εκείνοι εισήλθαν στο σπίτι της, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο, ακολούθησε πάλη και τελικά την σκότωσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα ήταν εύσωμη. Ο ιατροδικαστής εκτιμά πως οι δράστες ήταν τουλάχιστον δύο. Η νεκροψία στο πτώμα της άτυχης γυναίκας θα γίνει σήμερα το πρωί, οπότε και θα διαπιστωθεί η ακριβής αιτία θανάτου.

Όπως ανέφερε ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας οι δράστες εισήλθαν στο σπίτι παραβιάζοντας το «μύλο» της κεντρικής εισόδου του σπιτιού της. Το σπίτι βρέθηκε ανακατεμένο. Ανοικτά συρτάρια, πεταμένα στο έδαφος ρούχα, ανοικτά ντουλάπια, αναποδογυρισμένα έπιπλα. Οι δράστες έψαχναν για χρήματα. Είναι άγνωστο αν τελικά βρήκαν και πόσα.

 

«Την ενοχλούσαν συχνά τσιγγάνοι…»

Η Ευδοκία Αναγνωστοπούλου δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Ήταν μοναχοπαίδι. Ανατράφηκε σε ένα μέσο αστικό περιβάλλον. Ποτέ, όπως λένε οι γείτονες, δεν της είχε λείψει κάτι. Δεν εργάστηκε ποτέ. Ο πατέρας της ήταν οδοντίατρος. Πέθανε πριν από 15 χρόνια. Έμεινε με την μητέρα της, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από οκτώ περίπου χρόνια. Έκτοτε έμεινε ολομόναχη. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά πως επί τέσσερα περίπου χρόνια – μετά τον θάνατο της μητέρας της – μία φίλη της Κικίτσας κοιμόταν μαζί της, επειδή εκείνη φοβόταν.

«Φοβόταν πολύ. Μόλις σουρούπωνε η Κικίτσα άναβε όλα τα φώτα του σπιτιού. Έτσι ένιωθε καλύτερα. Φοβόταν πολύ τους κλέφτες» ανέφεραν πολλές φορές χθες οι γείτονές της και πρόσθεσαν με έμφαση πως «τελικά η άτυχη γυναίκα δεν απέφυγε αυτό που φοβόταν περισσότερο».

Η 54χρονη δεν είχε ιδιαίτερες επαφές και σχέσεις. Διατηρούσε ελάχιστες φίλες, αλλά και σε εκείνες δεν φέρεται να έλεγε πολλά και να εκμυστηρευόταν προσωπικά της.

Όσοι διατηρούσαν επικοινωνία μαζί της υποστηρίζουν πως η γυναίκα δεν είχε χρήματα. Κατά καιρούς όμως φέρεται να έλεγε πως είχε «κάποιο χρηματικό ποσό κλειστό στην τράπεζα από την πώληση ενός κτήματος». «Δεν φέρεται να είχε ιδιαίτερη σχέση με το χρήμα. Λάμβανε την σύνταξη του πατέρα της και μέχρι να τελειώσει ο μήνας δεν είχε χρήματα και ζητούσε δανεικά, που στη συνέχεια βέβαια επέστρεφε» υποστηρίζουν οι γείτονες. «Εμείς πάντως δεν την είχαμε για πλούσια. Έκανε κάποια προσωπικά έξοδα, όπως αγορές ρούχων και εκδρομές, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν κλειστός χαρακτήρας και δεν απουσίαζε συχνά από το σπίτι της» αναφέρουν.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά νεαρής γειτόνισσάς της, από προσωπική της εμπειρία, πως την 54χρονη ενοχλούσαν συχνά τσιγγάνοι είτε πουλώντας σεντόνια, παπλώματα είτε άλλα είδη. Εκείνη φέρεται να αγόραζε από εκείνους και μάλιστα να τους έδινε χρήματα περισσότερα από εκείνα που της ζητούσαν.

Η νεαρή γειτόνισσα σημειώνει πως συχνά της έλεγε να μην τους βάζει σπίτι της και να μην δίνει χρήματα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως πριν ένα χρόνο ηλικιωμένη γειτόνισσα της 54χρονης (στο αντικρινό ακριβώς σπίτι) είχε πέσει θύμα κλοπής από ένα ζευγάρι αθιγγάνων. Εμφανίστηκαν πουλώντας σεντόνια, εισήλθαν σπίτι της και με την μέθοδο της απασχόλησης της αφαίρεσαν 2500 ευρώ.

 

Είχε γίνει στόχος

Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως η 54χρονη είχε γίνει στόχος. Ενδεχομένως οι δράστες να εισήλθαν σπίτι της, τη νύχτα, μόνο για να κλέψουν. Άλλωστε είναι κάτι που συμβαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα τον τελευταίο ένα χρόνο. Μοναχικά – και ηλικιωμένα – άτομα να γίνονται στόχος κουκουλοφόρων δραστών. Ήρθαν όμως αντιμέτωποι μαζί της και είτε την σκότωσαν, είτε την έδεσαν και την φίμωσαν στην καρέκλα και την μετέφεραν στο μπάνιο, όπου στην προσπάθειά της ίσως να απελευθερωθεί έπεσε στο έδαφος με το κεφάλι και υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Ίσως και να την έπνιξαν για να κάμψουν την αντίστασή της.

Το ότι διέδιδε πως είχε «κλειστά» χρήματα στην τράπεζα σε συνδυασμό με το μεγάλο σπίτι που διέθετε, φέρεται να την στοχοποίησαν.

Έως χθες το βράδυ οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου δεν είχαν κάποια στοιχεία που ίσως να τους άνοιγαν μία «χαραμάδα» σε μία ακόμη δύσκολη υπόθεση ανθρωποκτονίας μοναχικού ατόμου με σκοπό την ληστεία.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, αν και το ένα σπίτι είναι «κολλημένο» με το άλλο, κανείς δεν αντελήφθη κάποια ύποπτη κίνηση ή άκουσε θόρυβο. Η γυναίκα βρίσκονταν νεκρή επί δύο σχεδόν ημέρες και επίσης κανείς δεν είχε υποψιαστεί κάτι.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια, στην οδό Γ. Δήμου είχε βρεθεί δεμένη και φιμωμένη σε καρέκλα πεσμένη μπρούμυτα μία ακόμη μοναχική γυναίκα, θύμα ληστείας. Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη, όπως και δεκάδες άλλες υποθέσεις ληστείας ηλικιωμένων την ώρα που κοιμούνται και οι δράστες τους αιφνιδιάζουν και τους κτυπούν για να ομολογήσουν το σημείο όπου έχουν κρύψει χρήματα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το