Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Κρίσιμες μέρες για Ελλάδα -Ευρωζώνη

Το «γενναίο» κούρεμα του χρέους και η στήριξης των τραπεζών κυριαρχούν στις διαβουλεύσεις

Υποβαθμίζει τις ελπίδες για λύση στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής το Βερολίνο

 

 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες αλλά οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και κυρίως των 17 μελών της ευρωζώνης βρίσκονται (ξανά) αντιμέτωποι με τον χρόνο και ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (23 Οκτωβρίου) καθώς και η Σύνοδος των ηγετών του G20 (3-4 Νοεμβρίου) αναγκάζουν τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και τους κοινοτικούς αξιωματούχους να καταστρώσουν άμεσα μια «συνολική στρατηγική» για τη στήριξη του ευρώ.

 

Μπορεί βέβαια κατά τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ το ευρώ να μην κινδυνεύει -όπως δήλωσε χθες (προχθές) στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1- όμως όλοι συμφωνούν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς άλλη αναβολή και με τρόπο «καθησυχαστικό για τις αγορές» που κινούν.

 

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg συμπυκνώνει τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε τρία σημεία:

 

– Να προσδιοριστεί ποιες ακριβώς είναι οι χώρες που αδυνατούν να πληρώσουν το χρέος τους και θα οδηγηθούν σε κάποιου είδους χρεοκοπία

 

– Να υπολογιστεί επακριβώς το κόστος της αναδιάρθρωσης χρέους για τις τράπεζες

 

– Να καταβληθούν οι αναγκαίες χρηματικές εγγυήσεις ώστε να πειστούν οι αγορές ότι το πρόβλημα λύθηκε οριστικά

 

Σύμφωνα με το Bloomberg οι δύο χώρες που οπωσδήποτε θα πρέπει να οδηγηθούν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους – το οποίο στα σημερινά επίπεδα κρίνεται μη διαχειρίσιμο- είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

 

Σε αυτό συμφωνεί και η ανάλυση του πρακτορείου Reuters που αναφέρει ότι «η ανησυχία για την αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους έχει διογκωθεί για την Ελλάδα καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και η αντοχή του κόσμου στη λιτότητα εξαντλείται».

 

Το ύψος του «κουρέματος» θα πρέπει να ανέλθει στο 70% για τη χώρα μας και στο 40% για την Πορτογαλία, αναφέρει το Bloomberg.

 

Αυτό θα προκαλέσει αυτομάτως μια ζημιά μεγαλύτερη από 300 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Συνεπώς οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα συνολικό πακέτο στήριξης 3 τρισ. ευρώ «για να αντιμετωπιστεί οριστικά η κρίση» σημειώνει το ίδιο πρακτορείο.

 

«Αν το συμφωνηθέν ποσό δεν είναι αρκετό για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών τότε η Ιταλία με τη χαοτική πολιτική κατάσταση και την οικονομική επιβράδυνση» θα είναι πιθανότατα η επόμενη χώρα που θα βρεθεί στη δίνη των αγορών, προβλέπει το Reuters.

 

Σε μια άλλη ανάλυση, οι Financial Times σημειώνουν ότι «μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία βρίσκονται εκτός δημοσιονομικών στόχων για το 2011 καθώς η λιτότητα αυξάνει τα χρέη τους».

 

Καθώς λοιπόν υπάρχουν τόσες διαφορετικές παράμετροι «και τόσα ”αν” στη διαδικασία, η υιοθέτηση μιας συνολικής στρατηγικής από τους Ευρωπαίους είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη» σημειώνει το Reuters.

 

«Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου δεν θα μιλάμε για ελληνικό χρέος. Διότι ή αυτό θα εξαφανιστεί ή εμείς» δηλώνει χαρακτηριστικά ένας πρώην επίτροπος της Κομισιόν στο πρακτορείο.

Εν τω μεταξύ σε υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανακοίνωση του κοινού γαλλογερμανικού σχεδίου στη Σύνοδο Κορυφής, την Κυριακή (23/10), προχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι η Σύνοδος δεν αναμένεται να παρουσιάσει οριστική λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

 

Παράλληλα, και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, σε δήλωση του τόνισε πως “οι προσδοκίες ότι με το πακέτο της Κυριακής όλα θα επιλυθούν και τη Δευτέρα θα έχει δοθεί τέλος στην κρίση χρέους δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν”.

 

Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσει σε δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier) για τις τράπεζες 9%.

 

Την Κυριακή, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι “μια βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατή χωρίς ένα μεγαλύτερο “κούρεμα”.

 

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Bild θέλει τον πρόεδρο της Deutsche Bank και πρόεδρο της IIF, Γιόζεφ Ακερμαν, να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για εθελοντικό “κούρεμα” μέχρι 50%.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το