Photo Gallery, Τοπικά

Κοντά στα 2 € η βενζίνη, πάνω από 1 το πετρέλαιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας έχει πέσει η ζήτηση υγρών καυσίμων


Πλώρη για τα 2 ευρώ έχει βάλει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και μάλιστα στα νησιά των Βορείων Σποράδων την τιμή αυτή την έχει σχεδόν φθάσει η ενισχυμένη αμόλυβδη (100 οκτάνια). Αλλά και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει πάρει την ανιούσα και ξεπερνάει ήδη το 1 ευρώ, ενώ αντίθετα το παρήγορο είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε πτώση για το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν για τον προηγούμενο μήνα θα είναι ελαφρώς μειωμένοι.

Παρά το χιονιά των προηγούμενων ημερών, η ζήτηση έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων  χρόνων και πλέον κάθε μέρα η μάχη της επιβίωσης για πολλά πρατήρια είναι εμφανής.

Σε πρατήριο της Γλώσσας Σκοπέλου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν χθες 1,12 ευρώ το λίτρο, της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτάνια) 1,91 ευρώ το λίτρο και της ενισχυμένης αμόλυβδης 1,99 ευρώ…

Αντίστοιχα σε πρατήρια του Βόλου η τιμή της αμόλυβδης κυμαινόταν χθες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής από 1,715 μέχρι 1,828 ευρώ το λίτρο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης από 0,990 μέχρι 1,079 ευρώ το λίτρο.

Στις 21 Φεβρουαρίου πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε πρατήρια του Βόλου κυμαινόταν από 0,810 ως 0,840 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο η αύξηση της τιμής ξεπέρασε το 22%.

Χθες εξάλλου στην περιφέρεια του τέως Δήμου Αλμυρού οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνονταν από 1,759 μέχρι 1,809 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης από 1,009 μέχρι 1,029 ευρώ. Σε ένα άλλο νησί των Βορείων Σποράδων, την Σκιάθο, η τιμή της αμόλυβδης ήταν χθες στα 1,925 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,100 ευρώ. Στην περιφέρεια του τέως Δήμου Αργαλαστής, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο Τιμών του ΥΠΕΚΑ οι τιμές της βενζίνης ήταν χθες 1,830 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης 1,030 ευρώ το λίτρο, ενώ στην περιοχή του τέως Δήμου Μουρεσίου 1,824 ευρώ η βενζίνη και 1,040 το πετρέλαιο θέρμανσης.

Με βάση τις τιμοληψίες του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στις 11 Φεβρουαρίου πέρυσι οι μέσες τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στα πρατήρια του Βόλου 0,805 ευρώ το λίτρο και της απλής αμόλυβδης (95 οκτάνια) 1,582 ευρώ.

«Έρχονται ακριβά τα καύσιμα στα νησιά. Το κράτος πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να κατεβάσει τους φόρους. Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πάει 1,5 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο, τι θα γίνει; Ο κόσμος έχει περιορίσει το πετρέλαιο, όλοι έβαλαν ξύλα», δηλώνει ο πρατηριούχος της Γλώσσας Σκοπέλου κ. Διοματάρης.

Στο Νομό Μαγνησίας στις 17 Φεβρουαρίου η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 1,013 ευρώ το λίτρο και της βενζίνης 1,728, έναντι 1 ευρώ που ήταν η μέση τιμή του πετρελαίου μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 10 Φεβρουαρίου  και 1,715 ευρώ της βενζίνης των 95 οκτανίων.

Στο μεταξύ προβληματισμό μεταξύ των βενζινοπωλών της Μαγνησίας προκαλεί η ψήφιση του μνημονίου, στο οποίο αναφέρεται ότι θα απελευθερωθεί το ωράριο, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων και θα αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, με σκοπό τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και τη μείωση των τιμών. Με το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε, προβλέπεται σειρά αλλαγών στην αγορά, οι οποίες τιτλοφορούνται «Πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Η πιο σημαντική εξ αυτών είναι η υποχρέωση της κυβέρνησης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία και υπουργική απόφαση, ώστε να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη λειτουργία του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό βενζινάδικων ανά περιφερειακή ενότητα, πέραν του κανονικού ωραρίου.

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει, αλλάζοντας τον τελευταίο νόμο, να μειώσει την ελάχιστη απόσταση μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνά τα 50 άτομα. Ακόμη θα πρέπει να καταργήσει την απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για βενζινάδικα εντός έκτασης υπεραγοράς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν, αναφέρεται στο μνημόνιο, πολίτες της Ευρώπης να ανοίξουν πρατήρια στην Ελλάδα.

Προφανώς θα μπορούν να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν πρατήρια υγρών καυσίμων τα σούπερ μάρκετ.

 

Μείωση στην τιμή

του φυσικού αερίου

Μειώθηκε κατά το μήνα Φεβρουάριο η τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ανάρτηση της ΕΠΑ Θεσσαλίας στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο.

Οι τιμές Φεβρουαρίου του φυσικού αερίου για την περιοχή της Θεσσαλίας είναι:

-Κατηγορία Τ1 0,068 ευρώ ανά κιλοβατώρα θερμικής ισχύος από 0,070 ευρώ τον Ιανουάριο (πέρυσι το Φεβρουάριο ήταν 0,057 ευρώ).

-Κατηγορία Τ2 0,057 από 0,058 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο (πέρυσι 0,046).

-Κατηγορία Τ3 0,059 από 0,060 τον Ιανουάριο (πέρυσι 0,048).

-Κατηγορία Τ3 C 0,056 από 0,057 τον Ιανουάριο (πέρυσι 0,046) και

κατηγορία T3 D 0,059 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,060 τον Ιανουάριο (πέρυσι 0,048 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Το 87% των πελατών της ΕΠΑ Θεσσαλίας ανήκουν στην τιμολογιακή κατηγορία Τ2 (αυτόνομη/ανεξάρτητη θέρμανση).

Στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 13%, ειδικός φόρος και ειδικό τέλος (πέντε τοις χιλίοις), ενώ καταβάλλεται και πάγιο ανά ημέρα που ανέρχεται σε 0,12 ευρώ για την κατηγορία Τ1 και 0,23 ευρώ για την κατηγορία Τ2.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το