Photo Gallery, Τοπικά

Πρωτοβουλία για ίδρυμα ενίσχυσης ιερέων

 

Από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, λόγω του περιορισμού προσλήψεων

Στη σύσταση Ιδρύματος Ενίσχυσης Εφημεριακού Κλήρου που θα έχει ως στόχο την άμεση πληρωμή ιερέων, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται από την τοπική εκκλησία, προχωρεί η Μητρόπολη Δημητριάδος. Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία που όμοιάς της δεν υπάρχει πανελλαδικά και μέσω της οποίας επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μεγάλου περιορισμού προσλήψεων ιερέων από το κράτος. Μάλιστα ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος θα επιδιώξει και την ομαδική ασφάλιση των ιερέων με ιδιωτική εταιρεία στο θέμα των νοσηλίων.

Ήδη η νομική υπηρεσία της Μητρόπολης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Το 2011 δεν προσλήφθηκε στη Μητρόπολη Δημητριάδος κανένας ιερέας, καθώς το υπουργείο Παιδείας θεώρησε ότι το 2010 είχε γίνει στη Μητρόπολη μία επιπλέον πρόσληψη.

Σε κάθε Μητρόπολη για το 2011 το υπουργείο είχε ορίσει μία πρόσληψη για κάθε χρόνο. Εξέλιξη βέβαια η οποία σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες των Ενοριών ιδίως στις περιοχές της περιφέρειας.

Μάλιστα στις αρχές του 2011 η Μητρόπολη είχε προχωρήσει στη χειροτονία δύο ιερέων που ήταν άμισθοι. Λόγω του παγώματος των προσλήψεων ο ένας από τους δύο πλέον θα μεταβεί στη Νέα Ζηλανδία, όπου βρήκε εργασία η σύζυγός του, καθώς ο ίδιος εδώ δεν διαθέτει εισόδημα. Στη Νέα Ζηλανδία θα υπηρετήσει ως ιερέας.

Με το τοπίο στις προσλήψεις ιερέων να είναι πάρα πολύ δυσμενές, αλλά και οι μισθοί των εν ενεργεία ιερέων να κινδυνεύουν με νέες μειώσεις από τον ερχόμενο καλοκαίρι, η Μητρόπολη Δημητριάδος προχωρεί στη σύσταση Ιδρύματος Ενίσχυσης Εφημεριακού Κλήρου.

Με τις εισφορές και δωρεές που θα προέρχονται από τη Μητρόπολη, τους ιδιώτες, τους φορείς, ακόμη και ομάδες πολιτών, η Μητρόπολη θα μπορεί να προσλαμβάνει απευθείας ιερείς που θα πληρώνονται από το Ίδρυμα, χωρίς να παρεμβάλλεται το Κράτος.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα εντελώς καινοτόμο εγχείρημα.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος τόνισε σχετικά πως οι ιερείς είναι από τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του Δημοσίου. «Όμως το μεγάλο μας θέμα και πρόβλημα είναι πώς θα έχουμε πλέον νέους ιερείς. Γιατί στην ουσία έχουμε στερηθεί τη δυνατότητα να διορίζουμε νέους κληρικούς, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Σκεπτόμαστε, λοιπόν και θα εξαγγείλουμε σύντομα τη δημιουργία ενός Ιδρύματος Ενισχύσεως του Εφημεριακού Κλήρου που θα λειτουργεί αποκλειστικά για τους κληρικούς και κυρίως για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να χειροτονούμε ιερείς ανεξάρτητα από το αν θα έχουμε ή όχι θέσεις προκηρυγμένες από το Κράτος. Παράλληλα θα ενισχύσουμε και τις οικογένειες των ιερέων που τυχόν βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση. Θα το κάνουμε και θα είναι μια καινούρια εμπειρία στην εκκλησία μας που δεν τη βλέπουμε αρνητικά. Πιστεύω ακλόνητα ότι είναι μια νέα πτυχή της εκκλησιαστικής ιστορίας στην Ελλάδα, την οποία, αν σωστά διαχειριστούμε, θα φέρει και καλύτερα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και στην Εκκλησία της Ελλάδας γι’ αυτά τα θέματα».

Ο Μητροπολίτης υπογράμμισε πως «το Ίδρυμα θα αντλεί πηγές τόσο από τη Μητρόπολη, όσο και από τους ίδιους τους ιερείς που και αυτοί θα συνδράμουν, αλλά και από άλλους που θα θέλουν να έχουν νέους κληρικούς στη Μητρόπολη».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πρόσληψη του ιερέα από τη Μητρόπολη θα γίνεται ανεξάρτητα από το Κράτος και θα πληρώνεται από το ίδρυμα. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν και τα κενά με ιερείς που υπάρχουν κυρίως στα χωριά.

«Υπολογίζουμε πως ένας ιερέας θα κοστίσει και θα χρειαστεί περίπου 1000 ευρώ το μήνα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν αυτά τα χρήματα, αν για παράδειγμα υπάρξει μια ερανική επιτροπή με 100 μέλη, όπου ο καθένας θα δίνει δέκα ευρώ το μήνα για να έχει ένα χωριό τον ιερέα του».

Μάλιστα αυτές τις ημέρες αναμένεται το πρώτο σχέδιο καταστατικού ίδρυσης του Ιδρύματος.

Ερωτηθείς, αν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα για την πρόσληψη ιερέων μέσω του Ιδρύματος, απάντησε ότι «κανείς δεν μας απαγορεύει αυτή τη στιγμή. Όπως χειροτονούμε εθελοντές ιερείς, έτσι θα μπορούμε να χειροτονούμε και νέους ανθρώπους που θα εξασφαλίσουν τον ελάχιστο μισθό για να υπηρετήσουν σε μία Ενορία».

 

Η ασφάλιση των ιερέων

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα που σχετίζεται με την ασφάλιση των ιερέων.

Ειδικότερα είπε πως «για τους ιερείς μας μάς απασχολεί και διερευνούμε τη δυνατότητα να έχουν μια ομαδική ασφάλιση για τα νοσήλια. Δηλαδή για να μπορούν να νοσηλευτούν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα με αξιοπρέπεια. Είναι κάτι που το έχει κάνει ήδη η Εκκλησία της Ελλάδας για τις μοναχές και τους μοναχούς των μοναστηριών μας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα να πράξουμε κάτι αντίστοιχο για τους ιερείς μας. Η ασφάλιση θα γίνει με ιδιωτική εταιρεία».

Οι χαιρετισμοί 

Η Ακολουθία της Α΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου θα ψαλεί στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Τοπικής Εκκλησίας σήμερα Παρασκευή 2 Μαρτίου.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει και θα μιλήσει, στις 7 μ.μ. στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Βόλου, όπου ανήμερα της γιορτής θα τελέσει πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου θα τελούνται κάθε Παρασκευή, κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δύο Ακολουθίες Χαιρετισμών, για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων. Η πρώτη Ακολουθία θα ξεκινά στις 7 και θα απολύει στις 8.30 μ.μ. και η δεύτερη θα ξεκινά στις 9 και θα απολύει στις 10.30 μ.μ.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το