Πολιτική

“Κλειδώνουν” οι περικοπές

Δύσκολες οι διαβουλεύσεις ενώ δεν αποκλείονται και νέες οριζόντιες περικοπές

Σε αναζήτηση μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ η κυβέρνηση καθώς από τον “μαραθώνιο” συναντήσεων Στουρνάρα με υπουργούς προέκυψαν από τις προτάσεις των μελών της κυβέρνησης περικοπές 5,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-14, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Οι διαβουλεύσεις είναι δύσκολες και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την άφιξη της τρόικας, ενώ δεν αποκλείονται και νέες οριζόντιες περικοπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη των αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (σήμερα) ο υπουργός Οικονομικών δεν θα επιδώσει αναλυτικά κωδικό προς κωδικό τις προτεινόμενες περικοπές, αλλά ένα πρόχειρο σχέδιο με την ποσοτικοποίηση και τις βασικές κατευθύνσεις για τις προς περικοπή δαπάνες. “Θα λέμε τόσα θα εξοικονομήσουμε από τις συντάξεις, τόσα από τα εφάπαξ, κ.λ.π.” ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν επίσης ότι είναι πιθανόν η συζήτηση για τις δαπάνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να συνεχισθεί έως και στο “παρά πέντε” της έλευσης της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), την Πέμπτη 26 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι για την περικοπή των δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών έχει ως “οδηγό” εκτός από τις προτάσεις των υπουργείων και τη σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση
Αναλυτικότερα, πρόσθετα μέτρα και για εφέτος ζητούν ευρωπαϊκές χώρες από την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις επιπλέον περικοπές 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα για τη διετία 2013 – 2014, από τα οποία έχουν βρεθεί μόνο τα μισά και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τα υπόλοιπα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε την Τρίτη (χθες) πως “υπάρχουν φωνές στο Eurogroup, που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων” εφέτος προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις και πως η κυβέρνηση επικαλείται τη βαθύτερη ύφεση για να τις αντικρούσει.
Το ίδιο στέλεχος τόνιζε, παράλληλα, πως στο πλαίσιο της εξεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιβολή πρόσθετων φόρων, οι οποίες όμως δεν μπορούν να αποκλειστούν κατηγορηματικά.
Σε σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μαξίμου και διήρκεσε δύο ώρες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μελέτησε από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα επί δύο ώρες τις προτάσεις των υπουργείων για τις περικοπές.
Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, για να οριστικοποιηθεί η τελική εισήγηση που θα κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που θα γίνει στις 10 το πρωί της Τετάρτης (σήμερα).
Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως έχουν εξευρεθεί μέτρα ύψους 5,6 δισ. ευρώ και η προσπάθεια συνεχίζεται, με το οικονομικό επιτελείο να συνεκτιμά τη μελέτη του ΚΕΠΕ και τις προτάσεις του κάθε υπουργείου.

Οι αριθμοί δεν αναμένεται να έχουν κλείσει μέχρι αύριο (σήμερα) και το πλαίσιο που θα παρουσιαστεί δεν θα περιλαμβάνει καταγραφή των περικοπών κωδικό προς κωδικό, αλλά των γενικών κατευθύνσεων που θα υπάρξουν, όπως έχει άλλωστε ζητήσει και η τρόικα, η οποία επιστρέφει τελικά στην Αθήνα την Πέμπτη, 26 Ιουλίου.
Αναζητώντας νέες λύσεις, ο πρωθυπουργός ζήτησε με επιστολή του από τους υπουργούς να καταγράψουν τα ακίνητα που ανήκουν στα υπουργεία τους με στόχο να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός Διαχείρησης Ακινήτων των υπουργείων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο δαπανά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ ετησίως για ενοίκια.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αρμόδιο υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσο Βολουδάκη να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις οργανισμών μέχρι τέλος Αυγούστου.
Ο Αντώνης Σαμαράς συνάντησε το μεσημέρι την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της ανάκαμψης του τουρισμού αναφέρθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης έκανε λόγο για προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών σε συνδυασμό με διατήρηση της κοινωνικής πρόνοιας.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποιεί ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος από περικοπή δαπανών μέσα σε δύο χρόνια και επαναφέρει την πρότασή του για επιμήκυνση της προσαρμογής προτείνοντας η νέα περίοδος να ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και να ολοκληρωθεί το 2016.
Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους καθυστερεί, και συνεπώς και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, το ζήτημα είναι πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι η εξασφάλιση ενός “δανείου-γέφυρας” και η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πριν τεθεί, ωστόσο, και επισήμως από την κυβέρνηση το θέμα της επιμήκυνσης της προσαρμογής, η τρόικα θα περάσει από το μικροσκόπιο το πρόγραμμα περικοπής των δαπανών 11,5 δισ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το θέμα της Ελλάδος θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
Την Τετάρτη (σήμερα) μετά την σύσκεψη των αρχηγών θα γίνει και ανακοίνωση για το ειδικό τέλος ακινήτων ενώ στη διάρκεια της διαβούλευσής τους θα συζητηθεί και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται κατάλογος ο οποίος περιλαμβάνει 29 επιχειρήσεις προς αποκρατικοποίηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το