Πολιτική, Τοπικά

Προς ιδιωτικοποίηση το λιμάνι του Βόλου

Λίστα με τις πρώτες 29 επιχειρήσεις για αποκρατικοποίηση έχει στα χέρια του ο Αντ. Σαμαράς

Λίστα με τις πρώτες 29 επιχειρήσεις που είναι -λιγότερο ή περισσότερο- ώριμες προς αποκρατικοποίηση έχει στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς και αναμένεται να την παρουσιάσει την Τετάρτη (σήμερα) στους πολιτικούς αρχηγούς.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται:

-Κρατικά Λαχεία

-ΟΠΑΠ

-ΕΛΤΑ

-ΕΛΠΕ

-Ιππόδρομος

-Λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Κέρκυρας και Λαυρίου

-ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται η συμμετοχή ενός ιδιώτη επενδυτή με ποσοστό άνω του 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις προκαλεί “πόλεμο” με την Αριστερά, που μιλά για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι ΔΕΚΟ που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση έχουν αξία συνολικά πολλαπλάσια από το στόχο των 50 δισ. ευρώ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με ερώτησή του ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή όλα τα έγγραφα για το σύνολο των δαπανών αλλά και των αμοιβών για τη λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις έχει εκφράσει και το ΚΚΕ, που καλεί τους πολίτες σε αντίσταση για το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα ωστόσο που κορυφώνεται η σύγκρουση για τις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Το θέμα τέθηκε σε συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τους πρέσβεις των αραβικών χωρών, οι οποίοι μετέφεραν ενδιαφέρον για επενδύσεις -υπό όρους όμως- στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επενδύσεις και φόροι δεν συμβαδίζουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το