Πολιτική

“Κλείνει” η συμφωνία με την τρόικα

Στην τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τα ειδικά μισθολόγια, «ψαλίδι» στα δώρα στο Δημόσιο, αλλά και αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης

Πολύωρη ήταν η ευρεία σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός την Κυριακή, προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και εν όψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά» είπε εξερχόμενος ο Γιάννης Βρούτσης, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν έκλεισε το θέμα με τα εργασιακά, τις τριετίες και τις αποζημιώσεις. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για τη συμβολή τους. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που έγιναν στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «υπάρχουν μηνύματα αισιόδοξα και μένω εκεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται, τα πράγματα είναι ανοικτά».  Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.
Κατά την αποχώρησή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι έγινε ένας πολύωρος συντονισμός, «προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης». Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2013, ώστε η δόση να εκταμιευθεί γύρω στα μέσα του Νοέμβρη. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα περί έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν το γνωρίζει: «Δεν νομίζω την Παρασκευή, δεν νομίζω», συμπλήρωσε. Τέλος σε ερώτηση για τα εργασιακά, επανέλαβε ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. «Θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες» κατέληξε. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη αναμένεται η έκθεση της τρόικας για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Τι φέρνει η τελική συμφωνία

Στην τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια, «ψαλίδι» στα δώρα στο Δημόσιο, αλλά και αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης. Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα κυμαίνονται από 2% έως 35% αναδρομικά από 1η Αυγούστου, οι μισθοί στις ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και αναμένεται να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ το μήνα. Επίσης, προβλέπεται κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καθώς και πολλών επιδομάτων. Όσον αφορά στους συνταξιούχους, η συμφωνία προβλέπει κατάργηση των δώρων και επιβολή νέας εισφοράς από 3% έως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, ενώ δεν αλλάζει η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης. Τέλος, καθιερώνεται «πόθεν έσχες» και αποτυπώνεται η περιουσία όλων των πολιτών, που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Το «πόθεν έσχες» θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

Νέος φόρος στα τσιγάρα;

Να αντισταθμίσει τη «μαύρη τρύπα» στη δημοσιονομική κατάσταση της Υγείας με επιπλέον φόρο δύο ευρώ σε κάθε πακέτο, σκέφτεται το υπουργείο Yγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος η είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ποσού απαραίτητου για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να πέσει ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%, με ταυτόχρονη επιβολή φόρου 10% σε όσες επιχειρήσεις επιτρέπουν το κάπνισμα. Πάντως, οι καπνιστές φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά  το ενδεχόμενο καθιέρωσης νέου φόρου στα τσιγάρα. Σε πανελλαδική έρευνα που έγινε το Σεπτέμβριο από την Kapa Research για λογαριασμό της εθνικής επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας στο ερώτημα αν συμφωνούν να μπει φόρος δύο ευρώ στο πακέτο των τσιγάρων, το 64 % των καπνιστών απαντά θετικά ενώ το 34% αρνητικά. Στο ίδιο ερώτημα η συντριπτική πλειοψηφία των μη καπνιστών συμφωνεί, ενώ το 17% λέει «όχι».

Το Βερολίνο

To ενδεχόμενο προγράμματος ελληνικής επαναγοράς ομολόγων, με χρήματα από τον ESM και με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους, φέρεται να εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το Spiegel. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Βερολίνο εξετάζει σενάριο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση δανείζεται χρήματα από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM ώστε επαναγοράσει ομόλογα στην τρέχουσα τιμή τους -τα οποία διαπραγματεύονται περίπου στο 25% της αξίας τους- με στόχο τη σημαντική απομείωση του τελικού βάρους του δημόσιου χρέους. Στην πράξη, αναφέρει το δημοσίευμα, τα παρόντα επίπεδα των ελληνικών ομολόγων σημαίνουν ότι αξιοποίηση δέκα δισ. ευρώ θα μείωνε το χρέος κατά 40 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, σημειώνει το Spiegel, θα έπρεπε να διεξαχθούν συζητήσεις με τους επενδυτές ώστε να δεχθούν το 25%.
Την Κυριακή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, περιοριζόμενος στο ότι το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας. «Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε εικασίες» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος. Ανάλογο πρόγραμμα είχε προτείνει και το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, αφήνοντας πάντως ανοικτό από πού θα έβρισκε η Ελλάδα τα χρήματα για ένα τέτοιο πρόγραμμα -πέραν του ότι τα κεφάλαια δεν θα προέρχονταν από την ΕΚΤ. Το πρόγραμμα στοχεύει μεταξύ άλλων και στο να αποφευχθεί «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος που διακρατεί ο επίσημος τομέας, επιλογή που δεν βλέπει καθόλου θετικά το Βερολίνο.

Νέο «κούρεμα»;

Σε κοινή τους συνέντευξη στη γερμανική Süddeutsche Zeitung, επιφανείς οικονομολόγοι προειδοποιούν για κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Μάικλ Μπούρντα από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και ο Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου, διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το τι πρέπει να γίνει για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά συμφωνούν ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να οξυνθεί.

Εάν η Ελλάδα βγει έστω προσωρινά από την ευρωζώνη, «αυτή θα ήταν μια επικίνδυνη επιλογή και θα έλθουμε αντιμέτωποι με την απειλή ενός οικονομικού χάους», είπε ο Αμερικανός οικονομολόγος. Στον αντίποδα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν στηρίζει αυτή την επιλογή.  Πάντως, και οι δύο οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Μάλιστα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» και του ισπανικού χρέους. O κ. Ζιν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δίνεται μάχη σε δύο μέτωπα. Αυτό της τρέχουσας κρίσης, που χρειάζεται όλο και περισσότερα κεφάλαια, και αυτό της δομικής κρίσης, το οποίο αντιμετωπίζεται με μεταρρυθμίσεις και είναι πολύ πιο δύσκολο. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ υπενθυμίζει ότι η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί, μόνον εφόσον σημειωθεί πρόοδος τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Και γι’ αυτό η έκθεση της τρόικας θα είναι καθοριστική, τονίζει.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το