Τοπικά

Κινητοποιήσεις για την κάλυψη κενών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Από απόφοιτους, πανεπιστημιακούς και το Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Από απόφοιτους, πανεπιστημιακούς και το Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε κινητοποίηση στην Αθήνα, αλλά και στο Βόλο προχώρησαν χθες απόφοιτοι, πανεπιστημιακοί του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προχώρησε σε συμβολικό αποκλεισμό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ζητώντας την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που στο Νομό ανέρχονται στους 38, αλλά και τη διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής.

Από το 2002 που αποφοίτησαν οι πρώτοι φοιτητές του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εργάζονται μόνο ως αναπληρωτές, καθώς δεν έχει γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ γι’ αυτούς. Παράλληλα πλέον διαμαρτύρονται και για μια διάταξη του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικοί οποιαδήποτε ειδικότητας που έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στην ειδική αγωγή προπορεύονται στον πίνακα του διορισμού από τους απόφοιτους του Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Τα προβλήματα της ειδικής αγωγής με την έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία, αλλά και το μεγάλο ζήτημα του μη μόνιμου διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση, ανέδειξαν χθες φοιτητές, πανεπιστημιακοί και δάσκαλοι με κινητοποιήσεις στο Βόλο και την Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Μούσιος σημείωσε τα εξής: «Διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο χώρος της ειδικής αγωγής. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετά κενά σε εκπαιδευτικούς (σε τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης), σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εδώ και μια δεκαετία οι απόφοιτοι του πανεπιστημιακού τμήματος ειδικής αγωγής της χώρας μας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Εργάζονται κάθε χρόνο στα ειδικά σχολεία, στα τμήματα ένταξης, στις δομές της ειδικής αγωγής, μόνο ως συμβασιούχοι-αναπληρωτές, καθότι ποτέ δεν διορίστηκαν είτε μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής που προκηρύχθηκε δύο φορές, αλλά τελικά ακυρώθηκε, είτε μέσω της πολύχρονης προϋπηρεσίας. Σημειώνεται πως πολλοί εκπαιδευτικοί εργάζονται πάνω από οκτώ χρόνια στην εκπαίδευση ως αναπληρωτές. Εμείς ζητήσαμε σήμερα να λήξει η ομηρία των συναδέλφων αναπληρωτών και να γίνει τώρα διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τους αποφοίτους των πανεπιστημιακών τμημάτων. Επίσης να ισχύσει για τους συναδέλφους της ειδικής αγωγής το ίδιο πλαίσιο που διέπει την ειδική εκπαίδευση και να αλλάξει η διάταξη, σύμφωνα με την οποία για το διορισμό των αναπληρωτών, αλλά και των μελλοντικών μονίμων, θα προηγούνται εκείνοι που έχουν βασικό μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή ανεξαρτήτως της ειδικότητας των προπτυχιακών σπουδών. Ακόμη τονίσαμε ότι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι δείγμα πολιτισμού που μας αφορά όλους».

Στο Νομό Μαγνησίας αυτή τη στιγμή τα κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, αριθμούν γύρω στα 38 από ειδικά σχολεία, παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, ενώ, όπως τονίζεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, έχουν σταλεί στο υπουργείο Παιδείας όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την κάλυψη των κενών.

Για τα ζητήματα της ειδικής αγωγής η ΔΟΕ ζητεί: 1) Άμεση αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της Ειδικής Αγωγής, 2) την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού Α.Σ.Ε.Π. για τους απόφοιτους των Π.Τ.Ε.Α. και μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών, 3) να αναβαθμίσει την Ειδική Αγωγή και να εγκαταλείψει κάθε ιδέα υποβάθμισης και εγκατάλειψής της, 4) κατάργηση των Νόμων και των διατάξεων που διαλύουν την Ειδική Αγωγή και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους φορείς που εμπλέκονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το