Τοπικά

Χρώμα στους διαδρόμους σχολείου

Άρχισε σαν προσπάθεια για εξωραϊσμό του εσωτερικού χώρου του σχολείου, αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε εικαστική παρέμβαση, μέσω της οποίας οι μαθητές εξέφρασαν τα συναισθήματα και τα όνειρά τους. Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας τα παιδιά πήραν τα πινέλα και άρχισαν να ζωγραφίζουν στους διαδρόμους του διδακτηρίου δίνοντας ένα διαφορετικό, πιο ελκυστικό χρώμα στο χώρο που περνούν αρκετές ώρες καθημερινά.

Από τα Χριστούγεννα ξεκίνησε η προσπάθεια των μαθητών και θα συνεχιστεί μέχρι τέλος της σχολικής χρονιάς. Οι χώροι έχουν αποκτήσει ήδη μια άλλη αισθητική και ελκυστικότητα, ενώ οι μαθητές δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους.

Το θέμα που ασχολήθηκαν, αφορούσε τη «Φύση και τον Παράδεισο» και τα παιδιά όλων σχεδόν των τάξεων ενεργοποίησαν τη φαντασία τους αποτυπώνοντας με τα πινέλα και τα χρώματα διάφορες εικόνες. Η όλη πρωτοβουλία δεν εντάσσεται σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η προμήθεια των υλικών έγινε από το σχολείο, ενώ οι μαθητές έφεραν τα πινέλα. Συνολικά συμμετείχαν τα παιδιά των περισσότερων τάξεων.

Αξίζει να τονιστεί πως το Δημοτικό στεγάζεται πλησίον του εργοστασίου της ΜΕΤΚΑ, οπότε οι μαθητές αναζητούν τρόπους για να ομορφύνουν το δημόσιο χώρο.

Το μάθημα των εικαστικών διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα σε κάθε τάξη. Πάντως με την παρέμβαση αυτή αποδείχθηκε ότι οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν με μεράκι και όρεξη σε δράσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής εντός του σχολείου.

Η διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας κ. Κατερίνα Δώσσα υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία ξεκίνησε στο σχολείο σαν μια προσπάθεια για τον εξωραϊσμό του διδακτηρίου. Πολύ σύντομα, όμως, έγινε εικαστική παρέμβαση, αφού το εγχείρημα ήταν οργανωμένο και συστηματικό. Μέχρι στιγμής έχει ζωγραφιστεί ένα μεγάλο τμήμα των διαδρόμων του διδακτηρίου. Τα παιδιά άρχισαν να ζωγραφίζουν από τα Χριστούγεννα και θα συνεχιστούν μέχρι τέλος της σχολικής χρονιάς.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, οι μαθητές έχουν ζωγραφίσει διάφορα μοτίβα εμπνευσμένα από τη φύση, το ανθρωπογενές περιβάλλον, τα ονειρικά τοπία.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια εικαστικών κ. Κερασία Ντάτσιου υπογράμμισε πως έγινε μια προσπάθεια, ώστε η παρέμβαση να ξεφύγει από το πλαίσιο του μαθήματος και να φτάσει στο επίπεδο του εργαστηρίου. Το θέμα που τέθηκε, αφορούσε στη φύση και τον παράδεισο και τα παιδιά συμμετείχαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ευχαρίστηση. Από τα Χριστούγεννα ζωγραφίζουν και συμμετέχουν εκφράζοντας τα συναισθήματά τους.

Στο σχολείο υλοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως στοματικής υγιεινής και φιλαναγνωσίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το