Photo Gallery, Τοπικά

Καλούνται για νέα περαίωση

 

Από σήμερα αρχίζει τυπικά η λειτουργία της ενοποιημένης Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) Βόλου

 

 

Εκατοντάδες επιτηδευματίες του Νομού Μαγνησίας

 

 

 

 

 

Ξεκινάει εντός των αμέσως προσεχών ημερών από τις Εφορίες και του Βόλου η πρόσκληση των επιτηδευματιών, ώστε να υπαχθούν στη νέα περαίωση. Οι επιτηδευματίες που θα υπαχθούν, θα έχουν πέντε ημέρες προθεσμία, από την ημέρα που θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό από την Eφορία στην οποία υπάγονται, προκειμένου να αποδεχθούν την περαίωση. Εξάλλου από σήμερα αρχίζει τυπικά η λειτουργία της ενοποιημένης Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) Βόλου, στην οποία, όπως είναι γνωστό, θα υπαχθούν η Α’ και Β’ ΔΟΥ Βόλου, η ΔΟΥ Ν. Ιωνίας, η ΔΟΥ Αλμυρού και οι ΔΟΥ Σκιάθου και Σκοπέλου.

 

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σύμφωνα με το σχέδιο που υλοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, θα καταργηθούν  οι Εφορίες Ν. Ιωνίας, Αλμυρού, Σκιάθου και Σκοπέλου. Οι δύο πρώτες θα μετατραπούν σε τμήματα και οι άλλες δύο σε γραφεία.

Με την υλοποίηση των αλλαγών, όλοι οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στις ΔΟΥ που συγχωνεύονται, θα μεταφερθούν στη νέα  ΔΟΥ, καθώς και στα ελεγκτικά κέντρα.

Όλοι οι εφοριακοί θα θεωρούνται εν δυνάμει ελεγκτές, που θα έχουν από το νόμο τη δυνατότητα να προχωρούν άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, στις περιπτώσεις που εντοπίζουν οφειλέτες, οι οποίοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα χρέη τους.

Ως ΔΟΥ υποδοχής έχει οριστεί η Α’ ΔΟΥ Βόλου, καθώς συστεγάζεται με τη Β’. Ωστόσο χθες έγινε γνωστό στις ΔΟΥ Ν. Ιωνίας και Αλμυρού, ότι αναστέλλεται μέχρι 1η Δεκεμβρίου η κατάργηση των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού, διότι υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Οι φορολογούμενοι πάντως, εκτός από ορισμένες υποθέσεις, όπως η φορολογική ενημερότητα, θα εξυπηρετούνται όπως μέχρι σήμερα. Για τις υπόλοιπες υποθέσεις θα απευθύνονται στην Α’ ΔΟΥ (ΔΟΥ υποδοχής).

 

Η νέα περαίωση

 

Η διαδικασία της νέας περαίωσης, η οποία καθυστέρησε λόγω και των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα,  αφορά κάθε είδους υποθέσεις που λήγουν στις 31.12.2011, όπως υποθέσεις χρήσεων 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005, υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης. Οι Εφορίες θα καλούν τηλεφωνικά τον επιτηδευματία για έλεγχο. Θα επιδίδεται στο φορολογούμενο το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης. Εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα εντός προθεσμίας των πέντε ημερών, ο έλεγχος θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε. Εάν ο φορολογούμενος δεν αποδεχθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα, τότε θα ξεκινά ο έλεγχος. Σημειώνεται ότι στη νέα ρύθμιση για την περαίωση, μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο όσοι δεν είχαν αποδεχθεί την προηγούμενη ρύθμιση, αλλά και φορολογούμενοι που είχαν εξαιρεθεί από αυτήν.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν ανέλεγκτες χρήσεις, στις οποίες τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ και φθάνουν έως 40 εκατ. ευρώ. Επίσης υπάγονται υποθέσεις των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, όπως και οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων, οι οποίοι το 2008 διέθεταν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ. Επίσης υπάγονται υποθέσεις που αφορούν δηλώσεις των οικονομικών ετών 2007, 2008, 2009 και 2010, οι οποίες υπήχθησαν στις διατάξεις για τον αυτοέλεγχο και δεν είχε αρχίσει ο έλεγχος πριν τις 22 Αυγούστου 2011.

Υπολογίζεται ότι στο Νομό Μαγνησίας οι επιτηδευματίες που υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες και στους οποίους θα τεθεί το δίλημμα έλεγχος ή περαίωση, φθάνουν τους 1000.

 

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι προτεραιότητα στην επίδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης θα έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:

– Οι φορολογούμενοι με τον υψηλότερο τζίρο.

– Όσοι είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη περαίωση επειδή είχαν ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας).

– Οι φορολογούμενοι που από λάθος (των τραπεζών κ.λπ.) περαίωσαν λιγότερες χρήσεις από όσες ήθελαν στην προηγούμενη ρύθμιση.
Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες προς τις Εφορίες για τις διαδικασίες που θα ακολουθούν στην ενημέρωση των φορολογούμενων για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.
Ειδικότερα τα βήματα θα είναι τα ακόλουθα:
– Οι Εφορίες θα καλούν τηλεφωνικά τον επιτηδευματία για έλεγχο.
– Θα επιδίδεται στο φορολογούμενο το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης.
– Εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα εντός προθεσμίας των πέντε ημερών, ο έλεγχος θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε.
– Εάν ο φορολογούμενος δεν αποδεχθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα τότε θα ξεκινά ο έλεγχος.
Πρόκειται για επιτηδευματίες, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από την περαίωση του νόμου 3888/2010. Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 18 του νόμου 4002/2011 αίρονται ορισμένες εξαιρέσεις και πλέον μπορούν να υπαχθούν στην περαίωση για τις χρήσεις που κλείνουν έως στις 31/12/2009.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠ.Οικ. ΠΟΛ.1198/21.9.2011, κάθε Π.Ε.Κ. και Δ.Ε.Κ. θα πρέπει άμεσα να προσδιορίσει τις επιχειρήσεις εκείνες, που είναι ελεγκτικής αρμοδιότητάς του και υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 1-13 του ν. 3888/2010 και τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 4002/2011 και να τις γνωστοποιήσει στην αρμόδια ΔΟΥ διαθέτοντας και οποιοδήποτε στοιχείο είναι απαραίτητο για την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος της περαίωσης.

Στη συνέχεια από τις ΔΟΥ θα επιλέγουν τις υποθέσεις με κάποια κριτήρια, θα εκδώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα και θα ειδοποιήσουν τους επιτηδευματίες, για να τα παραλάβουν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το