Photo Gallery, Τοπικά

Και γιατροί με …μπλοκάκι στα δημόσια νοσοκομεία

Σύμφωνα με εγκύκλιο του πρώην υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου από τις 7 Μαΐου επιτρέπεται η πρόσληψη γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι)

 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του πρώην υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου από τις 7 Μαΐου επιτρέπεται η πρόσληψη γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Η απόφαση βρίσκεται και αναρτημένη στη «Διαύγεια», ωστόσο ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.

Ο νόμος πρώτα ισχύει για τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας ορεινών, απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών της χώρας, και τις ειδικότητες Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής σε ό,τι αφορά στους γιατρούς, ενώ η ίδια σχέση εργασίας προωθείται σε νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς.

Η εγκύκλιος με αριθμό πρωτοκόλλου Υ4α/οικ.43954 και ημερομηνία 26/4/2012, η οποία απευθύνεται στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και κοινοποιείται στους διοικητές των νοσοκομείων, πρέπει να θεωρείται «ιστορική», καθώς βάζει σε εφαρμογή το σενάριο της εργασίας ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία έναντι απροσδιόριστης αμοιβής και συνθηκών εργασίας.

«Προάγγελος» της συγκεκριμένης εγκυκλίου υπήρξε ο νόμος 4058/2012, που προέβλεπε την έλευση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, καταργώντας τη βασική φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός σχετικά με το θέμα υποστήριξε πως «φτάσαμε στο σημείο, να εκδοθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος χάρη σε μία πρόταση που κατέθεσε το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια πρόσληψη με μπλοκάκι και όσο περνά από το χέρι μας, δεν θα αφήσουμε να γίνουν. Και οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα αλλά και η ΑΔΕΔΥ είμαστε όλοι αντίθετοι».

Το βασικό ερώτημα που γεννάται είναι, σε περίπτωση που οι προσλήψεις γίνουν, με ποιες τιμές θα πληρώνει τους ιδιώτες γιατρούς, αφού δεν υπάρχει ακόμη κοινή υπουργική απόφαση με τον υπ. Οικονομικών. «Προφανώς και θα υπογράφεται ατομική σύμβαση με τον καθένα. Αυτό βέβαια θα προκαλέσει χιλιάδες προβλήματα και πληθώρα αντιδράσεων. Και δεν είναι τόσο θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, όσο πως δεν λύνουμε το πρόβλημα στην ουσία του», σχολιάζει ο κ. Δραμητινός και προσθέτει: «Εδώ η Παθολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Βόλου είναι έτοιμη να κλείσει. Δηλαδή θα προσληφθούν π.χ. 3 γιατροί με μπλοκάκι και θα έρθουν να αναλάβουν; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Άλλο να έρχεται κάποιος συμβουλευτικά και να βλέπει τι γίνεται κι άλλο να απασχολείται μόνιμα, να έχει ασθενείς».

Ο ειδικευόμενος γιατρός ακτινοδιαγνωστικής κ. Λουκάς Μεγαγιάννης, θεωρεί πως «στην Ελλάδα δεν γίνεται καμία αξιολόγηση για τίποτα, κανένα μέτρο που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, δεν είναι σωστά δομημένο. Προφανώς αυτός ο άνθρωπος που θα θελήσει να πιάσει δουλειά, έστω και με μπλοκάκι, θα το κάνει, γιατί δεν θα έχει… στον ήλιο μοίρα, επειδή δεν τον παίρνουν πουθενά». Αν και η ειδικότητα που ο ίδιος εξασκεί, δεν φαίνεται να «προσβάλλεται» από την εγκύκλιο, ο κ. Μεγαγιάννης τονίζει πως «δεν πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα στην Υγεία με μπαλώματα. Όλα στο χώρο της Υγείας έχουν καταλήξει να είναι δίκοπο μαχαίρι».

Παρά το γεγονός ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά σε μόλις 11 θέσεις, η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως καταστροφικό ορόσημο από τους συνδικαλιστές του κλάδου, οι οποίοι κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», επισημαίνοντας πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να μπει τέλος στο δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, με τα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μάλιστα, να υπογραμμίζουν πως στο ΕΣΥ δεν πρόκειται να γίνουν ξανά μόνιμες προσλήψεις και πως μέρος των αναγκών θα καλύπτεται με προσωρινό προσωπικό.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως από δω και πέρα γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, αν θέλουν να εργασθούν σε δημόσιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά και να είναι προετοιμασμένοι, πως οι εκάστοτε Διοικητές θα μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο υπαλλήλους.

Η εγκύκλιος

Η περίφημη εγκύκλιος του κ. Λοβέρδου έχει θέμα «Ρυθμίσεις θεμάτων Νοσοκομείων ΕΣΥ, Κέντρων Υγείας. Σχετ.: Άρθρο 41, παρ. 1, του Ν. 4058/2012 (ΦΕΚ 63/Α/12)» και αναφέρει: «Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό νόμο, τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών μπορούν από 7-5-2012, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών τους και με την προϋπόθεση ότι έχουν ιδίους διαθέσιμους πόρους, να προσλαμβάνουν ιατρούς παθολόγους ή γενικούς ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η παροχή υπηρεσιών των παραπάνω προσώπων πρέπει να γίνεται με εισήγηση της κατά περίπτωση υπάρχουσας επιστημονικής επιτροπής για το ιατρικό προσωπικό και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό της ιατρικής υπηρεσίας, της Δ/νσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, του επιστημονικά υπεύθυνου του Κέντρου Υγείας, έγκριση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου και τελική έγκριση από το Διοικητή της οικείας ΥΠΕ».

Η ΑΔΕΔΥ

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ ζητεί να ανακληθεί η απόφαση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου για πρόσληψη προσωπικού με μπλοκάκι.

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την απόφαση του Νοσοκομείου, που όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, γίνεται με τις «ευλογίες» του υπουργείου Υγείας, για την πρόσληψη νοσηλευτικού, ιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με δελτίο παροχής υπηρεσιών – «μπλοκάκι».

«Η ενέργεια αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη απόφαση, αλλά εντάσσεται μέσα στους μνημονιακούς σχεδιασμούς που προωθούνται και έχουν νομοθετηθεί για το χώρο της υγείας. Η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την είσοδο των δελτίων παροχής υπηρεσιών στα Νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά συνεργεία, τους επικουρικούς εργαζόμενους και το θεσμό της λεγόμενης κοινωνικής εργασίας διαμορφώνουν, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ένα εφιαλτικό εργασιακό τοπίο στο χώρο της υγείας. Ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του σε προσωπικό με τέτοιου είδους απαράδεκτες αποφάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων, καλώντας την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, να ανακαλέσουν τώρα τη σχετική απόφαση και να καλύψουν με μόνιμο προσωπικό τις ανάγκες των Νοσοκομείων.

 Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το