Photo Gallery, Τοπικά

Παραλία… σούπερ μάρκετ

Ζει και… βασιλεύει το παραεμπόριο στις παραλίες της Μαγνησίας

Ρολόγια, γυαλιά, βραχιόλια, δαχτυλίδια, τσάντες, συσκευές μασάζ, εντομοαπωθητικά, είναι μερικά από εκείνα που μπορούμε να αγοράσουμε, ενώ κάνουμε το μπάνιο μας στην παραλία. Και όχι, δεν πρόκειται για… ευχάριστα νέα, ούτε άνοιξε κάποιο σούπερ μάρκετ εκεί που συνωστίζονται οι λουόμενοι. Εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες έχουν ξεχυθεί στις παραλίες, πουλώντας την πραμάτεια τους και ενισχύοντας περισσότερο το παραεμπόριο.

Σαν σμήνη οι αλλοδαποί κάθε Σαββατοκύριακο «χτενίζουν» την παραλιακή γραμμή από τον Πτελεό μέχρι τη Μηλίνα. Πωλούν από παπούτσια μέχρι και ρούχα, χωρίς βέβαια απόδειξη, στους λουόμενους, οι οποίοι σε αρκετές των περιπτώσεων δεν κρύβουν την ενόχλησή τους, αφού η συχνότητα των προσεγγίσεων είναι πυκνή…

Εξάλλου, οι νόμοι στην Ελλάδα είναι για να μην εφαρμόζονται. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει -περίτρανα μάλιστα- ένα ακόμη παράδειγμα, κι αυτό είναι η δράση των μικροπωλητών στις παραλίες. Οι νόμοι για τη μαύρη εργασία και το παραεμπόριο τους θερινούς μήνες είναι ανενεργοί, ενώ καθημερινά το ΣΔΟΕ κάνει «επιδρομές» στα νόμιμα καταστήματα.

Οι παραλίες έχουν καταντήσει ένα ατελείωτο σούπερ μάρκετ, ένα κατάστημα όπου μπορείς να αγοράσεις τα πάντα. Οι δε μικροπωλητές δεν αφήνουν ούτε «σεντς» στον τόπο, όπου δραστηριοποιούνται, καθώς οι αγορές τους είναι εξαιρετικά μετρημένες, έως και μηδαμινές.

Η κραυγή αγωνίας και απελπισίας των μικρομεσαίων είναι πλέον πολύ δυνατή και οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί. Στον «πόλεμο» κατά του παραεμπορίου καλούν και τους καταναλωτές και ετοιμάζονται για ευρεία εκστρατεία ενημέρωσής τους. «Όλοι νόμιμοι ή όλοι παράνομοι» είναι το σύνθημά τους και ζητούν επίμονα τους συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους, αλλά και τον εντοπισμό των αποθηκών όπου φυλάσσονται τα εισαγόμενα είδη του παραεμπορίου.

Ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Κ. Τσέλιος υπογραμμίζει: «Το παραεμπόριο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πολλά εκατομμύρια ευρώ διαφεύγουν στο εξωτερικό από τη μη πληρωμή των δασμών. Οι μικροπωλητές δεν κόβουν αποδείξεις ενώ πωλούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας. Μπορεί να φαίνονται φθηνά, όμως είναι ακριβά για την ποιότητά τους».

Με τραγικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα. «Το παραεμπόριο πρέπει να χτυπηθεί στις πύλες εισόδου του, δηλαδή στα λιμάνια, όπου καταφθάνει το εμπόρευμα, αλλά δεν υπάρχει σκάνερ για να το ελέγξει», υπογραμμίζει ο κ. Τσέλιος. Σχετικά με τους οικονομικούς μετανάστες λέει πως «είναι η τελευταία τρύπα της φλογέρας. Τους εκμεταλλεύονται άλλοι, μεγάλοι «καρχαρίες», όμως ακόμη κι έτσι που είναι, χάνονται αρκετές θέσεις εργασίας».

Μήνυμα προς τους καταναλωτές στέλνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, υπογραμμίζοντας πως «πολλά από τα χαράτσια που καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν, είναι τα λεφτά που χάνει το κράτος από το παραεμπόριο και προσπαθεί να τα πάρει πίσω φορολογώντας επιπλέον τους πολίτες».

«Λουκουματζήδες»

Οι «λουκουματζήδες» είναι η νέα μόδα της παραλίας. «Συγκεκριμένα στις Αλυκές, μπροστά από τα μαγαζιά μας, περνούν δύο κοπέλες, γύρω στα 20, παίρνουν παραμάσχαλα ένα δίσκο γεμάτο λουκουμάδες, κάνουν μια βόλτα μπροστά από τους λουόμενους και ο δίσκος αδειάζει εντός δεκαλέπτου. Και περνάει δεύτερος και τρίτος γύρος λουκουμάδων», επισημαίνει γνωστός καταστηματάρχης των Αλυκών, που χάνει αρκετά έσοδα από τις κοπέλες, που πωλούν λουκουμάδες σε όσους κάθονται στις ξαπλώστρες, που ο ίδιος δεν χρεώνει! «Προφανώς και είναι πολλοί εκείνοι, που δεν μπορούν να αντισταθούν στο γλυκό πειρασμό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, που έχουν εξαντληθεί από το μπάνιο και η ώρα του φαγητού πλησιάζει. Τι γίνεται όμως με τους κανόνες υγιεινής; Τηρούνται για την πώληση αυτών των λουκουμάδων; Σκόνη, καυτός ήλιος, υψηλές θερμοκρασίες. Συν το ότι μας κόβουν το μεροκάματο. Κι εμείς πουλάμε τοστ, σουβλάκια, μεζέδες. Τι θα κάνουμε εμείς;», αγωνιά ο ίδιος.

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο, πως δεν είναι θέμα αντικειμενικής αδυναμίας αλλά έλλειψης βούλησης να παταχθεί το φαινόμενο του παραεμπορίου. Όλοι αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες προμηθεύονται από συγκεκριμένους ανθρώπους και πολύ συγκεκριμένα σημεία τα προϊόντα. Είναι άραγε τόσο δύσκολο, να υπάρξει παρέμβαση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Σε κάθε περίπτωση αυτός που την πληρώνει, είναι ο νόμιμος έμπορας, που βλέπει τον τζίρο του να πέφτει κατακόρυφα, την ώρα που κάποιοι, εμπορευόμενοι ανθρώπινες ψυχές και λαθραία προϊόντα, θησαυρίζουν.

Την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Αρχών για την απομάκρυνση των παράνομων πλανόδιων μικροπωλητών από την παραλία των Καλών Νερών ζητεί και η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου. Σύμφωνα με το Δήμο, οι μικροπωλητές φοροδιαφεύγουν, προκαλούν οικονομική ζημιά στους επιχειρηματίες, κάνουν κατάληψη της παραλίας, οχλαγωγούν και ρυπαίνουν, κυρίως Σαββατοκύριακα και αργίες. Παράλληλα, έντονες είναι οι αντιδράσεις και των επιχειρηματιών, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να ξεσηκωθούν σε βάρος των παράνομων μικροπωλητών.

15 προτάσεις

Η Ομοσπονδία των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας θέτει 15 σημεία – προτάσεις και αναφέρεται στις τραγικές συνέπειες από το παραεμπόριο. Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως από το παραεμπόριο το κράτος στερείται 1,3 δισ. ευρώ. Η Ομοσπονδία προτείνει:

-Να συσταθεί ένας μηχανισμός ελέγχου από όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συστράτευση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών.

-Να υπάρξει τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας, καταγραφής των καταγγελιών και άμεσης επέμβασης των ελεγκτικών οργάνων.

-Να τεθούν κανόνες λειτουργίας ώστε να σταματήσει το ασύδοτο παραεμπόριο.

-Να υπάρξουν μικτά κλιμάκια ελεγκτικών μηχανισμών με συνεχή και καθημερινή βάση, κατάσχεση των παράνομων εμπορευμάτων του παραεμπορίου, καταστροφή και πρόστιμα στους πλανόδιους πωλητές τους.

-Να γίνονται συνεχείς περιπολίες αστυνομικών, λιμενικών και δημοτικών αρχών ώστε με τη διαδικασία του φόβου να τους αποτρέψουν οριστικά από την πλανόδια πώληση των παράνομων προϊόντων.

-Ζητείται έλεγχος των επιχειρήσεων εάν πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης και αδειοδότησης λειτουργίας τους.

-Έλεγχος των τιμολογίων και των προϊόντων που τα συνοδεύουν.

-Εντοπισμός αποθηκών των παράνομων εμπορευμάτων.

-Δημιουργία υπηρεσίας καταγραφής αλλοδαπών για κάθε περιοχή και σύνταξη μητρώου κατά εθνικότητα.

-Να μην επιτρέπεται η πώληση χωρίς ταμειακή μηχανή, ασφαλιστική κάλυψη και φορολογική ενημερότητα.

Κυρίως όμως ζητείται στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

 

Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το