Photo Gallery, Πολιτική

Οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα

Τη βεβαιότητα πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας και αναζητούν τις… πηγές από τις οποίες θα προέλθει το εναπομείναν τελευταίο 1,5 δισ. ευρώ αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters

Τη βεβαιότητα πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας και αναζητούν τις … πηγές από τις οποίες θα προέλθει το εναπομείναν τελευταίο 1,5 δισ. ευρώ αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει συνολικά 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 προκειμένου να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές της. Στο ίδιο τηλεγράφημα το πρακτορείο τονίζει πως οι πολιτικοί ηγέτες που στηρίζουν την κυβέρνηση «δεν διαφωνούν στα πάντα, υπάρχουν απλώς εναλλακτικές προτάσεις που συζητούνται προκειμένου να προστατευτούν όσοι παίρνουν χαμηλές συντάξεις ή εισοδήματα στο δημόσιο τομέα». Σε κάθε περίπτωση στην κορυφή της λίστας από την οποία μπορούν να εξοικονομηθεί το τελευταίο 1,5 δισ. παραμένουν οι συντάξεις και οι μειώσεις μισθών. Στο τραπέζι φαίνεται πως έχουν μπει σενάρια για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και για περικοπές στις συντάξεις. Η τρόικα, πάντως, επισήμως επιμένει στην υλοποίηση των μέτρων μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν 11,5 δισ. ευρώ. Και μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε καταφέρει να συλλέξει προτάσεις για μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ. Οι εισηγήσεις που έχουν ανάψει φωτιές προβλέπουν:

– Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.

– Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300-2.500 ευρώ,

– Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1.400 ευρώ και άνω.

– Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013.

– Επιβολή εισοδηματικών – περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και στα πολυτεκνικά επιδόματα.

– Στοχευμένες περικοπές έως 20% στα προνοιακά επιδόματα.

– Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%.

– Περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.

– Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.

– Πλαφόν 2.000 – 2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές).

– Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (5% για ποσά από 1.000- 1.400 ευρώ μικτά 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%).

– Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέραν της οποίας ασφαλισμένος θα πληρώνει επιπλέον συμμετοχή ή εξολοκλήρου τα έξοδα.

Την ίδια ώρα είναι τέτοια η κινητικότητα στους συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών τα τελευταία 24ωρα, ώστε ανακοινώθηκε πως η συνάντηση των τριών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σήμερα στις 18:00, προκειμένου να δοθεί στα επιτελεία των τριών κομμάτων ο περισσότερος δυνατός χρόνος για την επεξεργασία των μέτρων. Mάλιστα, οι συναντήσεις του κ. Στουρνάρα με τα κομματικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ θα συνεχιστούν και το πρωί σήμερα. Τέλος, αναφορικά με την επιμήκυνση, οι δανειστές της χώρας δείχνουν να τη συζητούν, ωστόσο αναμένουν την πρωτοβουλία των κινήσεων να την έχει η ελληνική πλευρά με μέτρα που θα δείχνουν την αποφασιστικότητά της στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σε κάθε περίπτωση πάντως μια τέτοια πολιτική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από μια Σύνοδο Κορυφής, η οποία πρόκειται να προετοιμαστεί με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με ηγέτες χωρών της ΕΕ στο τέλος του Αυγούστου. Η νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, σήμερα, προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα τρία κόμματα που προεκλογικά αναμασούσαν τα περί αναδιαπραγμάτευσης, τώρα με θράσος μιλάνε για κοινωνική δικαιοσύνη στις περικοπές που σχεδιάζουν. Δεν υπάρχει καμία δικαιοσύνη σε μια πολιτική που αφαιμάζει οικονομικά τους ασθενέστερους, που ξεπουλά το δημόσιο πλούτο της χώρας, που κλείνει σχολεία και νοσοκομεία. Υπάρχει μόνο η δογματική εμμονή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που καταστρέφει την Ελλάδα και αποδομεί την Ευρώπη». Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πλευρά τους ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι αφού υπέστειλε άρον άρον τη σημαία της διαπραγμάτευσης, τώρα υποταγμένη πλήρως στις απαιτήσεις της τρόικας, παρουσιάζεται έτοιμη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως όλοι πια γνωρίζουν αλλά οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία.

Ο Χρ. Σταϊκούρας

Το μεγάλο μερίδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής θα το επωμιστούν οι υψηλού και μεσαίου εισοδήματος και όχι αδιακρίτως όλοι, διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται κάθε προσπάθεια να διατηρηθούν σε ειδικές κατηγορίες μέσω ισοδύναμων μέτρων, ενώ για τις ΔΕΚΟ που δεν απάντησαν στο θέμα των περικοπών, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει καμία εξαίρεση.
«Οι νόμοι θα εφαρμοστούν από όλους και από τότε που προβλέπεται. Εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν σε καμία περίπτωση» τονίζει.
Τέλος, αναγνωρίζει ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι βαρύ, όποια και αν είναι η διάρθρωσή του, ιδιαίτερα για μια κοινωνία που έχει κάνει θυσίες για μεγάλο διάστημα. «Το ζητούμενο όμως αναλογιζόμενοι την οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας και τους βαθμούς ελευθερίας που διαθέτουμε για την άσκηση οικονομικής πολιτικής, είναι πώς αυτό το βάρος θα καταμεριστεί όσο γίνεται πιο δίκαια».

Γ. Βρούτσης: Δεν θίγονται οι χαμηλές συντάξεις

Τη διαβεβαίωση ότι τα μέτρα εξοικονόμησης 11,5 δισ. ευρώ «αποφασίστηκαν με πνεύμα δικαιοσύνης» δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το υπουργείο του οποίου σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών.
Μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής κάνει σαφές πως «δεν θίγονται οι χαμηλές συντάξεις», ενώ σε ό,τι, αφορά στα προνοιακά επιδόματα, τονίζει πως «όσο κατακριτέες είναι οι οριζόντιες περικοπές, άλλο τόσο είναι και οι οριζόντιες παροχές».

Η τρόικα

Μαθήματα …εντατικά, θα παραδώσει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση για όλο το καλοκαίρι, η οποία δεν θα φύγει από τη χώρα μας, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά θα παραμείνει στην Ελλάδα όσο περισσότερες ημέρες ή και εβδομάδες, ώστε να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων.

Συγκεκριμένα, την πρόθεση της τρόικας να παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειαστεί προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο, ανακοίνωσε στον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο εκπρόσωπος του κλιμακίου, κ. Πολ Τόμσεν.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη – δεδομένου ότι σε παλιότερες επισκέψεις έφευγαν με την υποσημείωση «όταν είστε έτοιμοι μας το λέτε και ερχόμαστε» – σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε δείπνο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και ενός εκ των τριών επικεφαλής της Τρόικας, έπειτα από αίτημα του κ. Τόμσεν.

Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί μια αλλαγή στη μέχρι σήμερα «εχθρική» συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας, αφού ο κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο». Τον διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι το κλιμάκιο θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στο να εξειδικευτούν τα μέτρα και στη συνέχεια τα μέλη του θα αναχωρήσουν, για να συντάξουν την έκθεση που θα ανοίξει το δρόμο στην εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν οι εκπρόσωποι να αναχωρήσουν τέλος Ιουλίου και να επιστρέψουν τέλος Αυγούστου, για να διαπιστώσουν την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα που έφερνε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το