Photo Gallery, Τοπικά

Λήγει η προθεσμία για ηλεκτρονικές δηλώσεις

Λήγει αύριο η προθεσμία για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

Λήγει αύριο η προθεσμία για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Επίσης αύριο λήγει η προθεσμία υπαγωγής στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα.

Διευκρινίζεται ότι ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του φόρου δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής, καθόσον όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την πιο πάνω καταληκτική ημερομηνία, θα έχουν την ίδια μεταχείριση. Οι λογιστές και τα οργανωμένα λογιστικά γραφεία είναι σκόπιμο να μεριμνήσουν τόσο για τη σωστή κατανομή του χρόνου υποβολής δηλώσεων όσο και για την ενημέρωση των φορολογουμένων για τις αρνητικές επιπτώσεις της μη ή της εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: Δεν θα υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των φόρων έως και εννέα δόσεις. Θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Θα πληρώσουν όχι μόνο το φόρο που προκύπτει από τις δηλώσεις τους προσαυξημένο κατά 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης, αλλά και επιπλέον φόρο 2,5% επί του συνολικού τους εισοδήματος. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν ως αφορολόγητα τα πρώτα 5.000 ευρώ του εισοδήματός τους. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο που θα ισούται με το 10% του 25% του εισοδήματός τους, δηλαδή θα πληρώσουν έξτρα φόρο, ίσο με το 2,5% του συνολικού τους εισοδήματος. Επίσης, για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, πρόσθετο φόρο 1,5% επί του συνολικού χρεωστικού ποσού που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία θα λάβουν.

Όπως δείχνει η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, επτά στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις δύο στους δέκα. Στοιχείο που δείχνει ότι πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου, φέτος καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά.

Τα ληξιπρόθεσμα

Λήγει αύριο και η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Στην ευνοϊκή ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών προς τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29-2-2012, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, η βασική οφειλή δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τις 75.000 ευρώ εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο. Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το σύνολο των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

α) Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων,

β) σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων,

γ) σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων,

δ) από 37 μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων,

ε) από 49 μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.

Σε περίπτωση υποβολής αιτήματος για ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες των 24 πρέπει να συνυποβληθούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στον προϊστάμενο της ΔΟΥ ή του Τελωνείου όπου είναι βεβαιωμένη η ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Έλεγχοι σε ΑΕ-ΕΠΕ

Σε σαρωτικούς ελέγχους-εξπρές, με βάση 10 ελεγκτικά κριτήρια σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο επίκεντρο των φοροελεγκτών του υπουργείου θα βρεθούν και οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, στις οποίες έχει ανατεθεί ο φορολογικός έλεγχος των ανώνυμων εταιρειών και ΕΠΕ και η έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού. Με την κίνηση αυτή, το οικονομικό επιτελείο θέλει να διαπιστώσει, αν οι νόμιμοι ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία της Εκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης… κάνουν καλά τη δουλειά τους. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τροποποιείται παλαιότερη εγκύκλιος και δίνεται η δυνατότητα στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, να διενεργούν τακτικούς ελέγχους-εξπρές σε πρόσθετο αριθμό ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης. Πρόκειται για ελέγχους που θα γίνονται απευθείας από τις εφορίες και ανεξάρτητα από τους υποχρεωτικούς ελέγχους που πρέπει να αναθέτουν οι ανώνυμες επιχειρήσεις -από μόνες τους- σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού. Οι τακτικοί έλεγχοι-εξπρές θα γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδικότερα θα λαμβάνονται υπόψη:

-Η λήψη ή έκδοση πλαστών – εικονικών φορολογικών στοιχείων.

-Συναλλαγές με φορολογικά ανύπαρκτες εταιρείες.

-Προϊόντα ή συναλλαγές που υπερτιμολογήθηκαν.

-Στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εξωτερική πληροφόρηση ή επεξεργασία δεδομένων.

-Μη έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από τους ιδιώτες ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

-Αναφορά από τους νόμιμους ελεγκτές ότι δεν τους χορηγήθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες για το φορολογικό έλεγχο.

-Περιπτώσεις ελέγχων εταιρειών κατά τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία για παράβαση των διατάξεων από τους νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

-Άσκηση δίωξης μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

-Συγκέντρωση του ελέγχου σε ποσοστό πάνω από εβδομήντα τοις εκατό (70%) του κλάδου από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο.

-Ευρήματα του ποιοτικού ελέγχου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το