Photo Gallery, Τοπικά

Κίνδυνοι για τις εκλογές από την απεργία στους ΟΤΑ

 

 

 

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Βόλου κάλεσε χθες όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους να μην συμμετέχουν στην διεξαγωγή των εκλογών, καθώς μόνο ένας περιορισμένος αριθμός θα λάβει εκλογικό επίδομα.

Η εκλογική διαδικασία βρίσκεται στην ουσία στον «αέρα», σύμφωνα πάντα με τους ίδιους τους υπαλλήλους, καθώς ο δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει εργαζόμενους που θα καλύψουν το 1/3 των εκλογικών τμημάτων. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον δήμο Βόλου με την συμμετοχή των τοπικών αντιδημάρχων για την οργάνωση των εκλογών στις περιφερειακές ενότητες και επισημάνθηκε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στις διαδικασίες.

«Ήταν απαράδεκτο να λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι εκλογικό επίδομα και να μην παρέχουν υπηρεσίες, αλλά ο αριθμός των δικαιούχων έχει μειωθεί σε επίπεδο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα», σημειώθηκε από αντιδημάρχους μετά τη λήξη της συνάντησης.

«Οι 6.500 περίπου εργαζόμενοι, αριθμό που ανακοίνωσε ως δικαιούχους η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για την Ειδική Εκλογική Αποζημίωση (400,00 ευρώ), σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας.

Η αναλογία ένας εργαζόμενος για κάθε τρία εκλογικά τμήματα είναι αδύνατο να εφαρμοσθεί. Κι αυτό γιατί εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την εύρυθμη και σωστή εκλογική διαδικασία όσο και για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν σε αυτή. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί η κοινή Υπουργική Απόφαση.

Αυτοί που ανακοίνωσαν το ύψος του ποσού της Ειδικής Εκλογικής Αποζημίωσης και τον αριθμό των δικαιούχων, φαίνεται πώς δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να καταγράψουν τις ανάγκες των εκλογών και το προσωπικό που απαιτείται για την κάλυψή τους. Αναφέρθηκαν σε έναν αριθμό εργαζομένων που απλά βόλευε τον οικονομικό τους προγραμματισμό, βάζοντας σε κίνδυνο όλη την εκλογική διαδικασία μεταφέροντας τη δική τους πολιτική ευθύνη στους Δήμους και τους εργαζόμενους», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε με το ποσό που ορίστηκε να λάβουν.

Στο Δήμο Βόλου αν ισχύει η απόφαση για την τοποθέτηση ενός υπαλλήλου ανά τρία εκλογικά τμήματα, δεν θα μπορέσει να γίνει η εκλογική διαδικασία.

Η αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου δήλωσε πως ο αριθμός των υπαλλήλων είναι ελάχιστος.

«Πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο. Δηλαδή από την εκλογική αποζημίωση που λάμβαναν όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι μέσω των εξόδων κίνησης κάθε μήνα (300 περίπου ευρώ), τώρα πάμε σε δραματική μείωση», τόνισε.

Η κ. Νατάσσα  Οικονόμου επισήμανε ότι οι ανάγκες είναι πολλές και  θα πρέπει να απασχοληθούν αρκετά άτομα με συγκεκριμένες ευθύνες.

Για παράδειγμα, ερωτηματικά υπάρχουν για από το ποιος θα ανοίξει τα εκλογικά κέντρα, ποιοι θα τα ετοιμάσουν, που θα βρεθούν  υδραυλικοί, μαραγκοί, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί που θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, πως θα λειτουργήσει το δημοτολόγιο.

«Αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση στις εκλογές ο κόσμος να μπορέσει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και ο δήμος να είναι σωστός στις υποχρεώσεις του για να γίνει απρόσκοπτα η διαδικασία. Για μας αυτό αποτελεί ένα στοίχημα και εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ώστε μόλις έλθει η εγκύκλιος να κινηθούμε άμεσα».

Η κ. Νατάσσα  Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα διαθέτουν το ειδικό κινητό τηλέφωνο για να μεταδώσουν στο υπουργείο άμεσα τα αποτελέσματα καλύπτοντας με το δείγμα αυτό το 20% της ελληνικής επικράτειας.

Χθες  το πρωί, στο Δήμο Βόλου πραγματοποιήθηκαν τρεις διαδοχικές συσκέψεις για την καλύτερη οργάνωση των εκλογών. Σύσκεψη κάλεσε αρχικά ο δήμαρχος με υπηρεσιακούς παράγοντες,  για να συνταχθεί πρόγραμμα με τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν και ακολούθησαν δύο συσκέψεις με τοπικούς και θεματικούς αντιδημάρχους.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το