Photo Gallery, Οικονομία

ΙΚΑ: Κανονικά συντάξεις και δώρο

Βρέθηκαν τα χρήματα-Στις 16 Δεκεμβρίου η καταβολή

 

 


Κανονικά θα καταβληθούν τελικά οι συντάξεις και τα δώρα Χριστουγέννων από το ΙΚΑ, καθώς υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ, μετά από οδηγίες του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Φ.Σαχινίδη.
Στις 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί τελικά στους συνταξιούχους του ΙΚΑ η σύνταξη Ιανουαρίου μαζί με το δώρο Χριστουγέννων και το ΕΚΑΣ.

Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, σε σύσκεψη με το διοικητή του ΙΚΑ, αποφασίστηκε το σχετικό κονδύλι να δοθεί με ταμειακή διευκόλυνση από το υπουργείο Οικονομικών, και έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καταβληθεί η σύνταξη Ιανουαρίου, το δώρο και το ΕΚΑΣ στις 16/12.

Σχετική επιβεβαίωση ήρθε και από πλευράς υπουργείου Οικονομικών το οποίο γνωστοποίησε ότι κατόπιν οδηγιών του κ. Ευ. Βενιζέλου, σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ, ώστε να καταβληθούν κανονικά συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων του ΙΚΑ και «να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης».

Aκολούθησε η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην οποία αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«(…)Μέχρι 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Επίσης στις 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί από το ΙΚΑ και το δώρο μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου. Ειδικά για το ΙΚΑ που η πληρωμή της σύνταξης Ιανουαρίου συνδέεται με την καταβολή της 6ης δόσης και τα ομόλογα ύψους 850 εκατομμυρίων που λήγουν στις 19 Δεκεμβρίου, μετά από συνεννόηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργου Κουτρουμάνη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη θα υπάρξει Ταμειακή διευκόλυνση του ΙΚΑ από το Γενικό Λογιστήριο ώστε να δοθούν τα χρήματα 8-10 ημέρες νωρίτερα και να πληρωθούν από κοινού, δώρο, σύνταξη Ιανουαρίου και ΕΚΑΣ στις 16 Δεκεμβρίου».

«Κανονικά θα καταβληθούν οι συντάξεις και από όλα τα Ταμεία με βάση το χρόνο πληρωμής που προβλέπεται από τον κανονισμό τους», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Προηγήθηκαν δημοσιεύματα περί αδυναμίας του ΙΚΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, τα προβλήματα αυτά οφείλονται στη μείωση των εσόδων λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των αποδοχών, καθώς και της δυσκολίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Μέχρι τώρα», σημείωσε σε δηλώσεις του στον Βήμα FM ο υπουργός, «τα έχουμε καταφέρει με τη μείωση των δαπανών να μην υπάρξει οριζόντια μείωση των συντάξεων, για τις μικρές και μεσαίες συντάξεις. Περιοριστήκαμε φέτος στη μείωση άνω των 1.200 ευρώ ή κάτω του ποσού αυτού, όταν είναι άνω των 55 ετών», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι επικουρικές είναι άλλο θέμα.

Είναι χαμηλή η εισπραξιμότητα, παρατήρησε και γνωστοποίησε πως είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το 2012, ώστε να μη μειωθούν οι πόροι και χρειαστεί να μειωθούν οι συντάξεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Καθένας δεν μπορεί να το αποκλείσει. Είμαστε σε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός που κάνουμε είναι να μην υπάρξει καμία παραπέρα μείωση στις κύριες συντάξεις».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, ο υπουργός δήλωσε πως είναι μια ξεχωριστή υπόθεση, καθώς όπως είπε, τα επικουρικά ταμεία είναι διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν μεγάλα ελλείμματα. «Ο χρόνος θα κλείσει με 850 εκατ. ευρώ έλλειμμα. Τα επικουρικά ταμεία αυτή τη στιγμή εξαντλούν τα αποθεματικά τους το ένα μετά το άλλο και δεν θέλουμε να υπάρξει αδυναμία πληρωμής των συντάξεων. Άρα», τόνισε, «πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να μπορέσουν αυτά τα ταμεία να καταβάλλουν τις συντάξεις και τα επόμενα χρόνια», για να σημειώσει πως πρόκειται για συντάξεις που έχουν τεράστιες αποκλίσεις από ταμείο σε ταμείο.

Ενδεικτικά, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε πως υπάρχουν ταμεία που δίνουν 12% των συντάξιμων αποδοχών ως επικουρική και κάποια που δίνουν 80%. «Σε κάποια από αυτά τα ταμεία υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 40, 50 ή 60% ποσοστό αναπλήρωσης όταν έχει τέτοια ελλείμματα», ξεκαθάρισε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Kala me tis syntaksis kai me ta epidomata anapirias ti ginete? Ta parakratei o dhmos gia ena mhna parapano epitides stis trapezes gia na paroun toko kai emeis pou to perimenoume to epidoma pws kai pws gia na fame kai na plhrosoume oti xreiazete, anagazomaste na perimenoume anti gia 2 mhnes ,trois. Me pio dikaioma ta kratoun ta xrhmata mas, ti aplistia einai ayth?!

Μοιραστείτε το