Photo Gallery, Πολιτισμός

«Το ταξίδι» με βρετανικό χιούμορ

Η ταινία του Μάικλ Γουίντερμποτομ σήμερα στη Ν. Ιωνία

 


 

 

Με την ταινία «Το ταξίδι» σε σκηνοθεσία Μάικλ Γουίντερμποτομ, συνεχίζονται σήμερα οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας Ν. Ιωνίας.

Οι προβολές γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως) στη Ν. Ιωνία κάθε Παρασκευή στις 9:30 το βράδυ. Διάθεση εισιτηρίων 8:30 μ.μ.

(The Trip. Βρετανία, 2010. Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουίντερμποτομ. Ηθοποιοί: Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον).

Βρεττανική, φλεγματική κωμωδία, γεμάτη καυστικό, λεκτικό χιούμορ. Μια τυπική ταινία του Γουϊντερμπότομ όπως «Το ταξίδι», είναι ότι οι ταινίες του Γούντι Άλεν στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Νευρωτικές, σύγχρονες, ερωτικές, ανήσυχες, περιπετειώδεις, απρόβλεπτες.

«Το ταξίδι» στο δρόμο της γαστρονομίας, είναι πράγματι ένα προσχεδιασμένο road movie στην αγγλική ύπαιθρο με στόχο τη γευσιγνωσία και κριτική αξιολόγηση εδεσμάτων και εστιατορίων. Το πρωταγωνιστικό ντουέτο, ανοίγεται και σχολιάζει επί παντός – καλλιτεχνικού, κυρίως – επιστητού, ανάμεσα στα ορεκτικά, τα κύρια πιάτα και τα επιδόρπια. Μοιράζεται τον επαγγελματικό χρόνο ομφαλοσκοπώντας για τις αξίες και την υστεροφημία τους. Αδράττουν της ευκαιρίας για ένα στεγνό ρεζουμέ της ζωής θέτοντας υπαρξιακούς προβληματισμούς που απαιτούν τόλμη, πειθαρχία, έλεγχο και αυτοκριτική διάθεση. Δίνεται η ευκαιρία για την καταγραφή των διαφορών των χαρακτήρων, της προσωπικότητας και της προσέγγισης, τονίζοντας πότε την προοδευτική κι ανοιχτόμυαλη αντίληψη και πότε το συντηρητικό ένστικτο της επιβίωσης.

Οι μιμήσεις διάσημων ηθοποιών (Μάικλ Κέιν, Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μάικλ Μαν, Ντάστιν Χόφμαν) από τους Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον αποτελούν το κλου των κωμικών γκαγκ με κείνη του Μάικλ Κέιν να είναι πιο πετυχημένη και μάλιστα σε διπλή έκδοση (κι από τους δυο). Χαρακτηριστική – γουντιαλενική – και απολαυστική η σκηνή στο νεκροταφείο, όπου ο θάνατος, μπαίνει επίσης στο πεδίο συζητήσεων και αναλύεται ως προς το τυπικό του (π.χ. κηδεία) με απολαυστικό και ανάλαφρο “μαύρο” χρώμα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το