Photo Gallery, Κόσμος

Πάπας: Η Παναγία να βάλει το χέρι της για την κρίση

Προσευχή του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

 

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ αναφέρθηκε «στην εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή για την Ιταλία, την ΕΕ και άλλες περιοχές του κόσμου, καθώς σύννεφα ομίχλης φαίνεται να καλύπτουν την πραγματικότητα», απηύθυνε δε προσωπικά μια ικεσία στην Παναγία να παρέμβει ώστε όλα αυτά να εξελιχθούν καλώς.
Η παρέμβαση αυτή του προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας έγινε στο πλαίσιο τέλεσης των «Αχράντων μυστηρίων» στα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης, όπου κατά παράδοση προσεύχεται ο Πάπας την 8η Δεκεμβρίου σε μία τελετή που σηματοδοτεί και την έναρξη της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών.
«Πρέπει να διαφυλάξουμε την ελπίδα κατ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία, την ΕΕ και άλλες γεωγραφικές περιοχές» του πλανήτη, τόνισε ο ποντίφικας στο κήρυγμά του, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες οι εργασίες του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Να πληρώσει και το Βατικανό

φόρο ακινήτων ζητούν οι Ιταλοί

 

Μπροστά στην οικονομική κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» και τις θυσίες που καλούνται οι ίδιοι να κάνουν, όλο και περισσότεροι Ιταλοί ζητούν τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αντιδρώντας στην εξαίρεση του Βατικανού από την καταβολή του φόρου ακινήτων έστω και αν τα κτίρια ιδιοκτησίας του -115.000 κατ’ εκτίμηση των μέσων ενημέρωσης- βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια.
«Βατικανό πλήρωσε και εσύ τα μέτρα» λέει η ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook και αριθμεί έως τώρα 116.000 μέλη, ενώ στο Twitter το αίτημα να καταβάλλει και η Αγία Έδρα φόρο ακινήτων στηρίζεται από 20 νέα μέλη κάθε λεπτό της ώρας που περνά.
Ο ιταλικός Τύπος προβάλλει εκτεταμένα θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Το Βατικανό βάσει συμφωνιών με το ιταλικό κράτος δεν καταβάλλει τον προβλεπόμενο φόρο ακινήτων, έστω και αν τα κτίρια ιδιοκτησίας του βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια.
Μετά την υιοθέτηση της πρόσφατης δέσμης μέτρων ξένοι δημοσιογράφοι έθεσαν στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι το ερώτημα αν ο νέος φόρος ακινήτων πρόκειται να επεκταθεί και στα εκκλησιαστικά ακίνητα. «Δεν έχουμε ακόμη εξετάσει την συγκεκριμένη περίπτωση» ήταν η διπλωματική απάντηση του Μόντι.
Όμως πλέον όλο και περισσότεροι Ιταλοί ζητούν από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, πληρώνοντας για τις ακίνητες ιδιοκτησίες της, όπως και οι πολίτες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, το κόμμα των Ιταλών ριζοσπαστών υπολογίζει ότι η αξία των ακινήτων της Αγίας Έδρας φθάνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ -συνυπολογίζοντας και τις δωρεές των φορολογουμένων. Άλλες μελέτες κάνουν λόγο για 2,2 δισεκατομμύρια.
Από την Καθολική Εκκλησία ανεπίσημα διαρρέει ότι ο συνολικός της πλούτος σε ακίνητα από την Σικελία μέχρι το Μιλάνο δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το πραγματικό ύψος. Μόνο στην Ρώμη, όμως, κάθε χρόνο δέκα χιλιάδες διαθήκες ενισχύουν την συνολική περιουσία του Βατικανού και των διαφόρων ενοριών και εκκλησιαστικών οργανισμών.
Εκτιμήσεις στις οποίες αναφέρονται μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 115.000 ακίνητα άμεσης ή έμμεσης ιδιοκτησίας Βατικανού σε όλη την χώρα.
Είκοσι βουλευτές του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος έχουν καταθέσει πρόταση νόμου για την επέκταση του νέου φόρου ακινήτων και στην εκκλησιαστική περιουσία. Η Repubblica τονίζει ότι θα μπορούσαν να φορολογηθούν κτήρια και εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται για καθαρά θρησκευτικούς σκοπούς αλλά για εμπορική εκμετάλλευση, όπως τα ξενοδοχεία και οι ιδιωτικές κλινικές.
Μένει να διαπιστωθεί αν θα αποδειχθεί ισχυρότερη η πίεση των διαφόρων ομάδων ή ο πολιτικός «ρεαλισμός» -βάσει του οποίου μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που στηρίζεται όμως από όλες τις πολιτικές δυνάμεις πλην της Λέγκας του Βορρά- δύσκολα μπορεί να αλλάξει τις υπάρχουσες, πάγιες ισορροπίες, στις σχέσεις με την Αγία Έδρα.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το