Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Θετικές προσεγγίσεις…

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν ο νέος πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση

 

 

Παπαδήμος, Ρουμελιώτης και Διαμαντούρος φαίνεται να είναι οι επικρατέστεροι χωρίς να αποκλείεται και όνομα έκπληξη

 

ΑΘΗΝΑ 7.-

Με μια λακωνική ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας (χθες) η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα των διαβουλεύσεων αναφέροντας: “Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.”

 

Λίγη ώρα αργότερα από το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι αύριο (σήμερα) στις 12:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

 

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν επικοινωνήσει το μεσημέρι της Δευτέρας με σκοπό να αποφασίσουν το πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

 

Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε επίσης με τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, τόνισε πως θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συγκροτηθεί έγκαιρα η νέα κυβέρνηση.

 

Μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της νέας κυβέρνησης.

 

Επικρατέστερος για τη θέση φαινόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, ωστόσο αργά το απόγευμα της Δευτέρας και σύμφωνα με πληροφορίες, Παπανδρέου και Σαμαράς κατέληξαν στον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, Νικηφόρο Διαμαντούρο.

 

Ο κ. Διαμαντούρος πάντως, σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters, επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε χθες διερευνητικό τηλεφώνημα αναφορικά με την ανάληψη της πρωθυπουργίας και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δεχθεί την πρόταση “υπό προϋποθέσεις”.

 

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πάντως, ότι οι αρχηγοί μάλλον “εγκατέλειψαν” την επιλογή Παπαδήμου καθώς ο πρώην τραπεζίτης, που έφτασε σήμερα το απόγευμα στην Ελλάδα, ζήτησε να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία εκλογών της 19ης Φεβρουαρίου – καθώς μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί το PSI – , να ηγηθεί μιας ισχυρής κυβέρνησης με πολιτικά πρόσωπα, η οποία θα παίρνει σημαντικές αποφάσεις και να έχει λόγο στα πρόσωπα που θα αποτελέσουν το νέο οικονομικό επιτελείο.

 

Αργά το βράδυ της Δευτέρας πληροφορίες ανέφεραν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το όνομα του εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον, Μιχ. Ιγνατίου μετάδωσε ότι ο κ. Ρουμελιώτης αναχωρεί για την Αθήνα και όπως είπαν στελέχη του γραφείου του σκοπός του είναι να ενημερώσει τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά για κάποια σοβαρά θέματα που ανέκυψαν και αφορούν την 6η δόση και γενικά το νέο πρόγραμμα, ενώ θα ακούσει και τις δικές τους απόψεις.

 

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του MEGA, Μιχ. Ιγνατίου, για τις φήμες που τον θέλουν να είναι ένας εκ των υποψηφίων για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση, ο κ. Ρουμελιώτης, είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει και πει τίποτα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Ρουμελιώτης έχει πολύ καλές σχέσεις με τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ, χαίρει εκτίμησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και διαθέτει εμπειρία από το σύστημα των Βρυξελλών καθώς έχει διατελέσει ευρωβουλευτής.

 

Διαβουλεύσεις και στα κομματικά επιτελεία

 

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε το πρωί σύσκεψη με στενούς συνεργάτες., Η θέση στην κυβερνώσα παράταξη είναι ότι τα υπουργεία που “τρέχουν” τις αποφάσεις του μνημονίου δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως τα υπουργεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υγείας, Παιδείας, Υποδομών, Περιβάλλοντος. Παράλληλα, φέρονται να λένε πως σε βασικά υπουργεία είναι απαραίτητη η εκπροσώπηση της ΝΔ.

 

Στη Συγγρού, έγινε από νωρίς το πρωί ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φέρεται να είπε ότι στη χθεσινή του απόφαση οδήγησαν η αποσταθεροποίηση της σχέσης της χώρας με την ΕΕ, στην οποία οδηγούσαν οι χειρισμοί του Γιώργου Παπανδρέου.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι περιορισμένης εντολής και χρόνου με σκοπό να διαχειριστεί αποτέλεσμα συνόδου κορυφής και να οδηγήσει στις εκλογές.

 

Μάλιστα, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι οι στόχοι που επετεύχθησαν είναι η μη διενέργεια δημοψηφίσματος, η παραίτηση Παπανδρέου και η διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης, επισημαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει, βάσει της συμφωνίας, συγκεκριμένο πλαίσιο. Όπως φέρονται να λένε, δεν υπάρχει δέσμευση της ΝΔ να ψηφίσει κάποιο νομοσχέδιο στο οποίο αντιτίθεται, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στηρίζει νέα μέτρα, απλώς υπάρχει μια ανοχή σε ό,τι έχει ψηφιστεί μέχρι τώρα.

 

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η ΝΔ φέρεται να θέλει αλλαγή σε 4 τουλάχιστον υπουργεία, αυτά της Προστασίας του Πολίτη, της Δικαιοσύνης, των Εσωτερικών, της Εθνικής Άμυνας, αλλά και στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ωστόσο η Συγγρού τονίζει πως δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση κανένα πολιτικό στέλεχος του κόμματος καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί συγκυβέρνηση. Δεν αποκλείεται όμως να τοποθετηθούν σε καίρια υπουργεία τεχνοκράτες που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία, καθώς έντονα ακούγεται το όνομα του καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα, ο οποίος είναι σύμβουλος για θέματα οικονομίας του προέδρου της ΝΔ.

 

Την ίδια στιγμή από την πλευρά του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα, διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπήρξε πρόταση για ανάληψη της αντιπροεδρίας της νέας κυβέρνησης, ενώ το πρωί οι κύριοι Σαμαράς και Δήμας είχαν συνάντηση και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Μαρία Σπυράκη, ο κ. Δήμας δεν αποδεχθεί κάποια πρόταση εάν αυτή δεν προέρχεται από το κόμμα του.

 

Τα “αγκάθια” για τον Παπαδήμο

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Παπαδήμος, ο οποίος από το απόγευμα βρίσκεται στην Αθήνα, έθεσε όρους οι οποίοι κατά πως φαίνεται δεν γίνονται αποδεκτοί από την πλευρά της ΝΔ.

 

Μεταξύ άλλων, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ φέρεται να ζητεί το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει μεγαλύτερο βίο -να μην είναι μόνο τρίμηνης διάρκειας-, άρα οι εκλογές (με πιθανότερη ημερομηνία την 19η Φεβρουαρίου) να διεξαχθούν αργότερα. Το συγκεκριμένο είναι “κόκκινη γραμμή” για τη Συγγρού.

 

Επίσης, ο κ. Παπαδήμος θέλει να έχει λόγο στη στελέχωση της νέας κυβέρνησης, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο ίδιος επιθυμεί να υπάρχουν και στελέχη της ΝΔ, κάτι που η πλευρά Σαμαρά αρνείται.

 

Παράλληλα, φέρεται να επιθυμεί να έχει συμμετοχή στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το οικονομικό επιτελείο, καθώς και ότι ο πρωθυπουργός να ασκεί τις αρμοδιότητές του κανονικά.

 

Από τη ΝΔ υπάρχει η πληροφορία ότι ο Α. Σαμαράς δεν αλλάζει θέση όσον αφορά στο πολιτικό πλαίσιο που έχει θέσει, δηλαδή ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι “ειδικού σκοπού και συγκεκριμένου χρόνου” και επιμένει στη μη συμμετοχή προσώπων από τη ΝΔ.

 

Ταυτόχρονα, το Reuters μεταδίδει ότι η ΝΔ δεν θα ζητήσει αλλαγές στα οικονομικά υπουργεία, όπως επίσης θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα ολοκληρώσει το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το