Photo Gallery, Αθλητισμός

Σε ματς θρίλερ η Νίκη επικράτησε του Δούκα στο μπάσκετ

 

Τα τεράστια ψυχικά της αποθέματα έδειξε η ομάδα μπάσκετ της Νίκης. Αν και βρέθηκε να χάνει στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα (ακόμη και με 13 πόντους διαφορά), με «όπλο» την άμυνα κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να πάρει μια σημαντική νίκη με 63-59 σε βάρος του Δούκα. Εκπληκτική ατμόσφαιρα από τους φιλάθλους της βολιώτικης ομάδας που γέμισαν το κλειστό της Ν. Ιωνίας και «έσπρωξαν» τους παίκτες του Γιώργου Ζαφειρούδη στην επιτυχία.

 

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΙΣΙΛΑΣ

 

Στη Νίκη φαίνεται πως αρέσουν τα …θρίλερ. Έτσι σ’ ένα ακόμη ματς βρέθηκε να χάνει στο σκορ, αλλά στο τέλος «γύρισε» το παιχνίδι και πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη. Στο πρώτο ημίχρονο η βολιώτικη ομάδα συνελήφθη…κοιμώμενη. Με χαλαρή άμυνα και βιαστικές επιθέσεις επέτρεψε στον Δούκα να ξεφύγει με 13 πόντους και κυνηγούσε συνέχεια στο σκορ. Η «ζώνη 2-3» που εφάρμοσε ο Γιώργος Ζαφειρούδης μετά το 15’ απέδωσε καρπούς και η διαφορά μειώθηκε στο -6 (21-27 σκορ ημιχρόνου). Στο δεύτερο μέρος πάλι οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν με διαφορά εννέα πόντων (37-46 στο 30’), αλλά η Νίκη δεν πτοήθηκε και με αντεπίθεση διαρκείας πήρε το ροζ φύλλο με 63-59.

 

Αιφνιδιάστηκε η Νίκη

στο α’ ημίχρονο

Ο Γιώργος Ζαφειρούδης επιφύλασσε εκπλήξεις στην αρχική πεντάδα, καθώς άφησε εκτός τους Θυμνιό, Τσώλη, Μυστιλιάδη και Κουτίνα. Ο τελευταίος έμεινε στον πάγκο στην αρχή του αγώνα, καθώς γύρισε το πόδι του στην προπόνηση της Παρασκευής και αισθανόταν ενοχλήσεις. Έτσι οι πρώτοι πέντε ήταν οι Γιώργος Μαυρογιάννης (πλέι μέηκερ), Μιχάλης Πολίτης (σούτινγκ γκαρντ), Μιχάλης Φρουσκλιάς (σμολ φόργουορντ), Αντώνης Χρηστομάνος (πάουερ φόργουορντ) και Χρήστος Ζαρογιάννης σέντερ.

Ωστόσο στα πρώτα πέντε λεπτά οι «κυανόλευκοι» δεν …μπήκαν στο παρκέ. Εμφανίζοντας μεγάλη νευρικότητα υπέπεσαν σε αρκετά λάθη δίνοντας τη δυνατότητα στον Δούκα να κάνει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα προηγούμενος με 13-0. Έτσι γρήγορα ο κ. Ζαφειρούδης αναγκάστηκε να κοιτάξει στον πάγκο του ρίχνοντας στη «μάχη» τους Μυστιλιάδη και Τσώλη. Ο δεύτερος ήταν εκείνος που «μάτωσε» πρώτος το αντίπαλο καλάθι μετά από 5,5 αγωνιστικά λεπτά, ενώ στην επόμενη φάση έκανε το κλέψιμο που οδήγησε στον αιφνιδιασμό από τον Μυστιλιάδη (4-13).

Οι φιλοξενούμενοι στα πρώτα λεπτά κέρδισαν τις «μάχες» κάτω από τα καλάθια, ενώ ήταν αρκετά εύστοχοι έξω από τα 6.75μ. (3/4 τρίποντα από τους Μανώλα, Αχή και Ζακυνθινό). Η Νίκη μείωσε σε 9-16, αλλά ο Δούκας είχε έτοιμη την απάντηση και με μικρό σερί 5-0 ξέφυγε με 9-21, ενώ ο Θυμνιός με μια εύστοχη βολή διαμόρφωσε το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου (10-21).  

Στην ανάπαυλα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη περίοδο ο Γιώργος Ζαφειρούδης τα «έψαλε» στους παίκτες του, καθώς βρίσκονταν εκτός κλίματος.  Μάλιστα ο Θεσσαλονικιός τεχνικός επιστράτευσε και τον Σάκη Κουτίνα (παρά τον τραυματισμό του), ψάχνοντας να βρει λύση στην επιθετική δυστοκία της ομάδας του, ενώ γύρισε την άμυνα σε «ζώνη 2-3».

Λίγα λεπτά αργότερα μπήκαν στο ματς και οι Σαμαράς, Παπούλιας, αλλά η εικόνα της βολιώτικης παρέμενε προβληματική. Το συγκρότημα του Γιάννη Γιαννόπουλου κρατούσε πάλι τα «ηνία» της αναμέτρησης και διατηρούσε τη διαφορά σε απόσταση ασφαλείας (12-25 στο 14’) υποχρεώνοντας τον Γιώργο Ζαφειρούδη να καλέσει και δεύτερο τάιμ άουτ.

Όσο κυλούσε ο αγώνας οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να τα βρίσκουν σκούρα απέναντι στη «ζώνη» (έμειναν άποντοι για πέντε λεπτά), αλλά οι διαιτητές επέτρεπαν το σκληρό παιχνίδι του Δούκα, γεγονός που αρκετές φορές προκάλεσε τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των γηπεδούχων. Πάντως και ο Γιάννης Γιαννόπουλος διαμαρτυρήθηκε για φάουλ σε μια φάση και ο κ. Μήτσιου τον χρέωσε με τεχνική ποινή. Ο Κουτίνας ευστόχησε και στις δύο βολές μειώνοντας σε 19-25 στο 18’. Μάλιστα η Νίκη θα μπορούσε να πλησιάσει ακόμη περισσότερο, αν ο Παπούλιας και ο Ζαρογιάννης έβρισκαν στόχο σε αμαρκάριστο τρίποντο και σε δύο ελεύθερες βολές στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου αντίστοιχα (21-27).

 

Μεταμορφώθηκαν

στο β’ οι Βολιώτες

Η Νίκη μπήκε με μεγαλύτερη συγκέντρωση στην επανάληψη και με έξι αναπάντητους πόντους από Ζαρογιάννη και Πολίτη ισοφάρισε (27-27) στο 21’, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Πολίτης με λέι απ μετά από ασίστ του Τσώλη έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στην ομάδα του με 29-28 και το κλειστό πήρε …φωτιά από τις εκδηλώσεις των φιλάθλων. Εκτός από τον Πολίτη, στο παιχνίδι πλέον φώναξε «παρών» και ο Ζαρογιάννης, που στο πρώτο ημίχρονο περιορίστηκε στους δύο πόντους όντας άστοχος από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» (1/6).

Σ’ εκείνο το σημείο ο Γιάννης Γιαννόπουλος προσπάθησε να απαντήσει με το ίδιο …νόμισμα αλλάζοντας κι εκείνος την άμυνα σε «ζώνη». Οι δύο «μονομάχοι» εναλλάσσονταν στο σκορ και ο αγώνας απέκτησε μια «άγρια» ομορφιά. Οι «κυανόλευκοι» προσπάθησαν να διασπάσουν τη «ζώνη» με διεισδύσεις κερδίζοντας αρκετά φάουλ, αλλά η αστοχία τους στις βολές (2/6 από Τσώλη, Κουτίνα και Πολίτη) δεν τους επέτρεψε να διατηρήσουν το προβάδισμα που είχαν πάρει νωρίτερα (33-38 στο 27’).

Ο Παπακωνσταντίνου ήταν εκείνος που κρατούσε την «μπαγκέτα» του …μαέστρου για τον Δούκα όντας εκείνη τη στιγμή ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 10 πόντους. Με δύο βολές του Ροζόλη το συγκρότημα της Αθήνας απέκτησε «αέρα» εννέα πόντων (34-43) στο 28’. Πλέον οι φιλοξενούμενοι είχαν ανακτήσει την καλή ψυχολογία, πράγμα που φάνηκε και από το απίστευτο τρίποντο που σημείωσε στην εκπνοή της επίθεσης ο Ζακυνθινός με τον Χρηστομάνο «κρεμασμένο» πάνω του, το οποίο έγραψε το 37-46 της τρίτης περιόδου.

Για να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση η Νίκη θα έπρεπε να γίνει πιο πιεστική στην άμυνα και πράγματι ο κ. Ζαφειρούδης έδωσε εντολή να επανέλθει η άμυνα στο «μαν του μαν» στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου. Ο Φρουσκλιάς με «βόμβα» έξω από τα 6.75μ. μείωσε σε 42-46, αλλά τόσο ο Μυστιλιάδης, όσο και ο Μαυρογιάννης δεν τον μιμήθηκαν στις επόμενες επιθέσεις αν και σούταραν αμαρκάριστοι. Το πάθος στην άμυνα και ο έλεγχος στα ριμπάουντ (εξαιρετικός στον συγκεκριμένο τομέα ο Ζαρογιάννης) επέτρεψαν στη Νίκη να πλησιάσει σε απόσταση …βολής (46-48 στο 35’) με λέι απ του Φρουσκλιά, ενώ ο Πολίτης μ’ ένα «τρελό» τρίποντο έδωσε πάλι την πρωτοπορία στη βολιώτικη ομάδα (49-48) δίνοντας το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς στην εξέδρα.

Το «κλειδί» για την ανάκαμψη ήταν η άνοδος των Θυμνιού και Φρουσκλιά που έδωσαν προβάδισμα έξι πόντων στη Νίκη (54-48 στο 37’).  Ο Παπακωνσταντίνου με τρίποντο μείωσε σε 54-51, αλλά ο Ζαρογιάννης με προσωπική ενέργεια κάτω από το καλάθι έγραψε το 56-51 στο 38’. Η μπάλα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Πολίτη μετά από σουτ τριών πόντων, αλλά αμέσως μετά ο Θυμνιός διέσχισε όλο το γήπεδο και την κατάλληλη στιγμή έβγαλε ασίστ για τον Φρουσκλιά και το 58-51 ήταν γεγονός. Μάλιστα για πρώτη φορά η διαφορά «εκτοξεύτηκε» και στο +9 (60-51) μ’ έναν ακόμη άψογο συνδυασμό ανάμεσα σε Μυστιλιάδη και Θυμνιό. Ωστόσο μια ολιγωρία της «κυανόλευκης» άμυνας επέτρεψε στον Δούκα να μειώσει σε 60-54 και να ελπίζει σε ανατροπή. Απέμεναν 30 δευτερόλεπτα και οι γηπεδούχοι εφάρμοσαν πάλι το ίδιο σύστημα (Μυστιλιάδης δημιουργός, Θυμνιός σκόρερ) πετυχαίνοντας το 62-54. Στα 14,4 ο Παπούλιας κέρδισε φάουλ αλλά αξιοποίησε μόνο τη μία βολή (63-56). Ωστόσο χρόνος δεν έφτανε στον Δούκα, ο οποίος απλά μείωσε σε 63-59 με τρίποντο του Ροζολή στην εκπνοή.

Τα δεκάλεπτα: 10-21, 21-27 (ημίχρονο), 37-46, 63-59 (τελικό)

Διαιτητές: Μήτσιου-Συμεωνίδης.

ΝΙΚΗ (Ζαφειρούδης): Παπούλιας 1, Μαυρογιάννης, Σαμαράς 1, Χρηστομάνος, Θυμνιός 15, Κουτίνας 5, Τσώλης 3, Φρουσκλιάς 12 (2), Ζαρογιάννης 10, Στάμος, Μυστιλιάδης 5, Πολίτης 11 (3).

ΔΟΥΚΑΣ (Γιαννόπουλος), Πασαλίδης 4, Ροζόλης 7 (1), Ματσαμάς, Μανώλας 3 (1), Αχής 9 (1), Ζακυνθινός 10 (2), Οτουντζίδης 5, Μπιτζής 2, Βογιατζής 6, Παπακωνσταντίνου 13 (2).

 

Τα αποτελέσματα

Φιλαθλητικός-Στρατώνι 82-64
Αγ. Παρασκευή-Διαγόρας 98-71
Νίκη-Δούκας 63-59
Κόροιβος-Νήαρ Ηστ 79-59
Αίολος Τρ.-Αίας Ευόσμου 82-64
Ηρακλής-Αιγάλεω 72-68
Ηράκλειο-Χαλκηδόνα 87-79
Αναγέννηση/Φλόγα-ΜΕΝΤ 89-91

 

Η βαθμολογία

(6η αγωνιστική)

1. Αίολος Τρ. 12
2. Νίκη Β. 11
3. Φιλαθλητικός 10
4. Κόροιβος 10
5. Ηράκλειο 9
6. Αναγέννηση Φλ. 9
7. Δούκας 9
8. ΜΕΝΤ 9
9. Στρατώνι 9
10. Αιγάλεω 9
11. Νήαρ Ηστ 8
12. Αγ. Παρασκευή 8
13. Διαγόρας 8
14. Αίας Ευόσμου 7
15. Ηρακλής 7
16. Χαλκηδόνα 6

* Ηράκλειο και Νήαρ Ηστ έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο, το οποίο θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

 

Η επόμενη αγωνιστική

(Κυριακή 13/11)

Δούκας-Κόροιβος

Νήαρ Ηστ-Φιλαθλητικός

Στρατώνι-Αγ. Παρασκευή

Διαγόρας-Αίολος Τρ.

Αίας Ευόσμου-Ηρακλής

Αιγάλεω-Αναγέννηση Φλ.

Χαλκηδόνα-Νίκη

ΜΕΝΤ-Ηράκλειο

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το