Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Θα μείνουν χωρίς σύνταξη το Μάιο

Εκατοντάδες συνταξιούχοι και στη Μαγνησία
Εκατοντάδες συνταξιούχοι και στη Μαγνησία

Εκατοντάδες συνταξιούχοι τόσο του ΙΚΑ, όσο και άλλων ασφαλιστικών ταμείων θα μείνουν χωρίς σύνταξη για το μήνα Μάιο, καθώς δεν φρόντισαν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τα σωστά στοιχεία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που τους ζήτησαν τα Ταμεία. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα υποχρεωθούν μετά τις 29 Απριλίου να στηθούν στις ουρές για να λάβουν τις συντάξεις τους…

Σύμφωνα με στοιχεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα στη Μαγνησία, του ΙΚΑ, οι συνταξιούχοι του που δεν συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά τα σωστά στοιχεία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, όπως τους ζητήθηκε από το Ίδρυμα, ανέρχονται σε 250 περίπου, από τους 550 συνολικά που είχαν σχετικά προβλήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το τοπικό ΙΚΑ, οι 300 συνταξιούχοι προσήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία συντάξεων του υποκαταστήματος Βόλου και τακτοποίησαν τις εκκρεμότητές τους. «Τους τηλεφωνήσαμε και ήρθαν» δήλωσε στη «Θ» στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου.

Παράλληλα σε οκτώ συνταξιούχους, που δεν είχαν ούτε ΑΜΚΑ, ούτε ΑΦΜ, διακόπηκε από τον τρέχοντα μήνα η παροχή σύνταξης…

Οι συνταξιούχοι που δεν ανέγραψαν το σωστό ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ ή δεν τα ανέγραψαν καθόλου, θα μείνουν χωρίς σύνταξη στις 29 Απριλίου και θα υποχρεωθούν να στηθούν στην ουρά για να πάρουν τη σύνταξή τους, μετά τις 29 του μήνα…

Την Τρίτη έληξε η προθεσμία, που είχαν στη διάθεσή τους, για να συμπληρώσουν μέσω διαδικτύου τα στοιχεία τους.

Σε αυτή τη διαδικασία μπήκαν οι συνταξιούχοι, για τους οποίους η συμπλήρωση του σωστού ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, δεν μπορούσε να γίνει από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και έτσι τους δόθηκε περιθώριο μιας εβδομάδας για να τα δηλώσουν οι ίδιοι μέσω του διαδικτύου.

Με τη λήξη της προθεσμίας, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα ταμεία, δεν διόρθωσαν ή δεν συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ. Δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα με τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, παρότι δεν ανήκουν σε καμία από τις κατηγορίες των «μαϊμού» συντάξεων, θα «υποστούν» άλλη μια ταλαιπωρία, καθώς θα πάρουν τα λεφτά τους μετά τις 29 Απριλίου και μόνον εφόσον είναι απόλυτα ταυτοποιημένοι στο σύστημα πληρωμής, δηλαδή μόνο αν οι ίδιοι παρουσιαστούν στις υπηρεσίες του ταμείου τους και δηλώσουν επί τόπου τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους, εφόσον ένα από τα δυο αυτά στοιχεία, ή και τα δυο λείπει από το εκκαθαριστικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων που παίρνουν ανά τρίμηνο.

«Θα πληρωθούν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τότε περιμένουμε να προσέλθουν όσοι δεν συμπλήρωσαν τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ» πρόσθεσε το στέλεχος του τοπικού ΙΚΑ.

Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, όπου για να διορθωθούν τα λάθη, θα πρέπει να σπεύσουν στο Γενικό Λογιστήριο. Γι΄ αυτό και εξετάζονται διάφοροι τρόποι, ώστε να διευκολυνθούν όσοι δεν ταυτοποιήθηκαν.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ παλαιούς συνταξιούχους και θα είχε αποφευχθεί, όπως σημειώνει το στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου, αν στην απογραφή που γινόταν στις τράπεζες, ζητούσαν από τους συνταξιούχους να δηλώσουν και τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους στα απογραφικά τους δελτία, ώστε να έχουν το χρόνο για να τα διορθώνουν στη συνέχεια.

Κλειστές κάθε Τετάρτη οι Υπηρεσίες Συντάξεων

Κλειστές για το κοινό θα παραμένουν οι Υπηρεσίες Συντάξεων του ΙΚΑ Βόλου κάθε Τετάρτη, για το διάστημα ώς τις 21 Ιουλίου, στο πλαίσιο σχετικής υπουργικής απόφασης και απόφασης της διοίκησης του ασφαλιστικού φορέα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή ελήφθη, προκειμένου να επισπεύδονται οι διαδικασίες απονομής των συντάξεων. Τις υπόλοιπες εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, οι εν λόγω Υπηρεσίες Συντάξεων θα λειτουργούν για το κοινό από τις 11.00 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το ωράριο συναλλαγής του κοινού με τις Υπηρεσίες Απονομών και Πληρωμών Συντάξεων των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαμορφώνεται ως εξής: Γραφεία Πρωτοκόλλου Υπηρεσιών Συντάξεων: Καθημερινά 7:30 – 14:00 – Υπηρεσίες Απονομών και Πληρωμών Συντάξεων: καθημερινά 11:00 – 14:00 εκτός Τετάρτης – Οι Υπηρεσίες Ανακεφαλαίωσης Συντάξεων που λειτουργούν σε Υποκαταστήματα που απονέμουν συντάξεις, καθώς και στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών, θα ακολουθούν το ωράριο των Υπηρεσιών Απονομών Συντάξεων, δηλαδή καθημερινά 11:00-14:00 εκτός Τετάρτης. Ώρες εισόδου δικηγόρων και επιμελητών: 8:00 – 14:00 κατά τις ημέρες συναλλαγής των Υπηρεσιών. Η παραπάνω εξαίρεση εγκρίθηκε και ισχύει για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευσή της, δηλαδή έως 21 Ιουλίου 2013».

Όπως ανέφερε το στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου, «φυσικά από την εντολή αυτή θα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Θα δεχτούμε τους ασφαλισμένους που θα έρθουν από τα νησιά την Τετάρτη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το