Photo Gallery, Πολιτική

Η σύνοδος της ΕΕ θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις

«Επανεκκίνηση» της κυβέρνησης σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου

Ανοιχτά τα σενάρια ανασχηματισμού και των πρόωρων εκλογών


«Επανεκκίνηση» της κυβέρνησης σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου με ανασχηματισμό – ενώ ανοιχτή είναι ακόμα και η πιθανότητα προώρων εκλογών – μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 25 Μαρτίου, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας, αλλά και την πορεία της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια.

Στις 25 Μαρτίου πρόκειται να αποφασιστεί από τη Σύνοδο των 27 της Ε.Ε. ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη και παράλληλα του ελληνικού προβλήματος που έγκειται στην εξυπηρέτηση του μεγάλου χρέους μας. Εάν οι αποφάσεις είναι θετικές για την Ελλάδα, θα ανοίξει γρήγορα ο δρόμος προς τις αγορές, εάν όχι, θα έχουμε πισωγυρίσματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και επειδή η κυβέρνηση έχει φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας, όπως και οι αντοχές της κοινωνίας, ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του σχεδιάζουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή», να αξιοποιήσουν πολιτικά αυτό το γεγονός, είτε για να κεφαλαιοποιήσουν μια επιτυχία είτε για να διαχειριστούν μια αρνητική εξέλιξη.

Πάντως, η συνάντηση με την κ. Μέρκελ απομάκρυνε τις προσδοκίες για μια γενναία βοήθεια στο τεράστιο πρόβλημα του ελληνικού χρέους και αυτό υποχρεώνει τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του να δουν με διαφορετικό μάτι τις προοπτικές της κυβέρνησης σ’ ένα αναμενόμενο τοπίο νέων δυσκολιών. Αυτές οι εκτιμήσεις αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όχι μόνο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, αλλά και πρόωρων εκλογών, εάν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δεν είναι τα αναμενόμενα.

Η διαπίστωση ότι στις 25 Μαρτίου, με την όποια απόφαση των Βρυξελλών, κλείνει ένας κύκλος από πέρυσι τέτοια εποχή με την επιβολή των πρώτων σκληρών μέτρων και ανοίγει ένας άλλος δίνει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να «μηδενίσει το κοντέρ» και να κάνει την «επανεκκίνηση» της κυβέρνησής του.

«Επανεκκίνηση της κυβέρνησης γίνεται ή με εκλογές ή με ανασχηματισμό της», επισημαίνει κυβερνητική πηγή, η οποία βλέπει όλα τα σενάρια ανοιχτά ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στις Βρυξέλλες.

«Σ’ αυτή τη σύνοδο θα κριθούν όλες οι προσπάθειες της χώρας, των πολιτών της, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού ένα χρόνο τώρα. Και επειδή μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε ως προς το μηχανισμό στήριξης ούτε ως προς το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, είναι ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου της Συνόδου Κορυφής. Αυτή η ρευστότητα προκαλεί αγωνία και για την τύχη των ελληνικών αιτημάτων που είναι συνδεδεμένα με τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα και γι’ αυτό ο κ. Παπανδρέου είναι πολύ ανήσυχος τελευταία», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος, που προσθέτει πως «ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει όλο το χρόνο που έχει έως τις 25 Μαρτίου για να διασφαλίσει μια ικανοποιητική απόφαση για τη χώρα μας, προς τούτο θα έχει σειρά συναντήσεων το επόμενο διάστημα με Ευρωπαίους ηγέτες».

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από τις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά το κλίμα που εισέπραξε ο κ. Παπανδρέου από τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ είναι «συγκρατημένα καλές». Αυτή η διαπίστωση αρκεί για να κινηθεί ο μηχανισμός της κυβέρνησης και να παραγάγει νέα σενάρια για ανασχηματισμό, ακόμα και για πρόωρες εκλογές.

Το καλό σενάριο

Στην περίπτωση που η συμφωνία των Βρυξελλών θεωρηθεί ικανοποιητική για τα ελληνικά συμφέροντα, τότε, με βάση τη θεωρία της «επανεκκίνησης» που αναπτύσσεται και στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μπορεί να αποδεχτεί εισηγήσεις που έχει ήδη στο γραφείο του για σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Αυτό σημαίνει απομακρύνσεις υπουργών, είσοδο πολλών νέων προσώπων, μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών και αποχωρήσεις δεκάδων υφυπουργών, οι οποίοι εντέλει διαθέτουν σ’ αυτή την κυβέρνηση ελάχιστες αρμοδιότητες.

Τα στελέχη που εισηγούνται ανασχηματισμό υποστηρίζουν πως, για να γίνει μια τέτοια κίνηση και να έχει και πολιτικό, αλλά και επικοινωνιακό αποτέλεσμα, θα πρέπει ο ανασχηματισμός να έχει συγκεκριμένο στόχο.

«Τι θέλει ο ελληνικός λαός από μια κυβέρνηση έπειτα από ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου; Λιγότερο μνημόνιο και άλλη πολιτική που να δίνει ελπίδα, σιγουριά για το μέλλον και να ασχολείται με τα καθημερινά του προβλήματα», επισημαίνουν πολλοί βουλευτές που πιέζουν προς την κατεύθυνση των αλλαγών στην κυβέρνηση. Δεν απαντούν, βεβαίως, στο ερώτημα «πώς θα ξεφύγει η κυβέρνηση από το μνημόνιο και πώς θα παραγάγει μια άλλη πολιτική πλατφόρμα», σημειώνουν όμως πως, για να αλλάξει το προφίλ της και η κοινή γνώμη να ξεφύγει από την αίσθηση μιας «κυβέρνησης του μνημονίου και της τρόικας», θα πρέπει αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές υπουργών που έχουν χαρακτηριστεί «τροϊκανοί». Φωτογραφίζουν έτσι περισσότερο κάθε άλλον τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο όμως ο κ. Παπανδρέου δεν σκέπτεται να αντικαταστήσει.

Εκείνο που απεύχονται είναι μια επανάληψη του ανασχηματισμού του Σεπτεμβρίου, οπότε και διπλασιάστηκε ο αριθμός των κυβερνητικών στελεχών και δεν απομακρύνθηκε κανείς άλλος πλην της κ. Κατερίνας Μπατζελή.

Το κακό σενάριο

Στην απευκταία, όμως, περίπτωση που οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την Ελλάδα, τόσο όσον αφορά το μηχανισμό στήριξης και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, όσο και την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους μας, κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό εκτιμούν ότι είναι προτιμότερο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, αντί η κυβέρνηση να «σέρνεται» – όπως είπε και ο κ. Παπακωνσταντίνου – με τις αγορές να επιτίθενται εκ νέου, με το διεθνή Τύπο να προτρέπει για επιστροφή στη δραχμή και, μάλιστα, υπό την απειλή λήψης και νέων μέτρων.

«Χρειάζεται νομιμοποίηση η οποιαδήποτε πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών», επισημαίνουν και θεωρούν ότι το δίλημμα που θα τεθεί θα είναι πολύ ισχυρό για το μέλλον της χώρας.

«Εάν για να μετάσχουμε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις μέσα από το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ή για να εξυπηρετηθεί το χρέος μας πρέπει να κάνουμε και νέες θυσίες, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποφασίσει μια κυβέρνηση, αλλά μόνο ο λαός στις εκλογές», συμπληρώνουν.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται, πάντως, είναι ότι θα υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα έχει και θετικά στοιχεία για την Ελλάδα και ορισμένα αρνητικά. Δεν θα είναι «άσπρο – μαύρο» για να τεθεί ως δίλημμα στον ελληνικό λαό.

«Τριπλέτα» μέτρων

Επειδή, όμως, η θεωρία της «επανεκκίνησης» της κυβέρνησης είναι ισχυρή μέσα στο ΠΑΣΟΚ και σε ορισμένους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας, με κινήσεις τόσο στο πεδίο της ανάπτυξης, όσο και της κοινωνικής πολιτικής.

Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί μια σειρά μέτρων:

* Για την ανάπτυξη, μέσω της υλοποίησης του νόμου του κ. Χρυσοχοΐδη και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με στόχο να πέσει το πρώτο χρήμα στην αγορά. Παράλληλα, ελπίζουν στο Μ. Μαξίμου πως ο κ. Χ. Παμπούκης θα μπορέσει να φέρει καλές ειδήσεις από το Κατάρ για την επένδυση του Ελληνικού, για να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα στην εσωτερική αγορά.

* Για τους μακροχρόνια ανέργους, για τους οποίους θα υπάρξουν κίνητρα για την απασχόλησή τους, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προγράμματα κοινωνικής εργασίας.

* Για τους μετανάστες, με στόχευση τη νομιμοποίηση των δεκάδων χιλιάδων οικιακών βοηθών που εργάζονται ήδη.

Επίσης, μελετάται μια σειρά στοχευμένων κοινωνικών παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τους πολίτες και δεν απαιτούν δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

Μοιραστείτε το