Photo Gallery, Πολιτική

Από 500 έως 50.000 ευρώ τα πρόστιμα για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας

Αυξημένες ποινές για υπότροπους προβλέπει απόφαση της υπουργού Εργασίας


Δυνατότητα επιβολής προστίμων μεταξύ 500 και 50.000 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προβλέπει το νέο «ποινολόγιο» για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, που καθορίστηκε με απόφαση του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Με την απόφαση, που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη στις 3/2, θεσπίζεται η αναλογικότητα των ποινών και των κυρώσεων και η επιβολή των προστίμων στηρίζεται «σε επιστημονική μεθοδολογία, με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια», όπως αναφέρει η απόφαση, έτσι ώστε ο κάθε επιθεωρητής Εργασίας να μην εισηγείται και επιβάλλει πρόστιμα με υποκειμενικά και εμπειρικά κριτήρια και επομένως λιγότερο αντικειμενικά.
Το νέο «ποινολόγιο» προβλέπει πρόστιμα από 500 έως και 50.000 ευρώ, τα οποία καθορίζονται με βάση ειδική μοριοδότηση συνδεδεμένη με το είδος της παράβασης, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται και το εάν ο εργοδότης είναι υπότροπος ή όχι.
Αρχικώς καθορίζεται ένα βασικό ποσό προστίμου (ΒΠ), το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.
Τα πρόστιμα επιβάλλονται με τη συνεκτίμηση τεσσάρων βασικών κριτηρίων και ενός υποκριτηρίου: Τα βασικά κριτήρια είναι ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση, η σοβαρότητα παράβασης, η κατηγορία της επιχείρησης (με βάση τη σχετική νομοθεσία), και το εάν η επιχείρηση είναι υπότροπη.
Υποτροπή της επιχείρησης νοείται η επιβολή στην ίδια επιχείρηση δύο τουλάχιστον διοικητικών κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις μέσα σε μία τετραετία, η οποία ξεκινά από τη διενέργεια του ελέγχου. Επίσης, ως υποτροπή θεωρείται και η έκδοση τουλάχιστον μίας αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης που αφορά την τέλεση αξιόποινης πράξης για παρόμοια παράβαση.
Τυχόν αλλαγή του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης δεν επηρεάζει την υποτροπή. Η υποτροπή προκύπτει και από το συνδυασμό των δύο παραπάνω περιπτώσεων, δηλαδή επιβολή μίας διοικητικής κύρωσης και έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.
Για το χαρακτηρισμό του βαθμού συνεργασίας συνεκτιμώνται ιδίως η τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση σε υποδείξεις – συστάσεις, ο βαθμός υπαιτιότητας (βαθμός ευθύνης) του εργοδότη, η παρεμπόδιση του έργου του Επιθεωρητή κατά τη διενέργεια του ελέγχου, η μη χορήγηση στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας κ.τ.λ.

Ο Συνασπισμός

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας για το νέο ποινολόγιο των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, δήλωσε:
«Η κυβέρνηση, αφού πρώτα αποθράσυνε τη μεγάλη εργοδοσία με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της για την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, έρχεται τώρα να ανακοινώσει την πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους χώρους εργασίας με οικονομικά πρόστιμα που στην ουσία αποτελούν χάδια.
Η εργοδοτική αυθαιρεσία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων που αφαιρέθηκαν από την κυβέρνηση και την τρόικα από τους εργαζόμενους το τελευταίο δεκάμηνο και με τη θέσπιση αυστηρών κυρώσεων ποινικού και διοικητικού χαρακτήρα στις επιχειρήσεις που αυθαιρετούν στους χώρους εργασίας.
Πρέπει να θεωρηθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα για τους εργοδότες, με αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, η χρησιμοποίηση από αυτούς παράνομης – «μαύρης εργασίας», η μη ασφάλιση των εργαζομένων τους, η μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τους, η παραβίαση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η παραβίαση του νόμιμου ή συμβατικού ωραρίου τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το