Photo Gallery, Τοπικά

«Ορφανό» από λεφτά το Ορφανοτροφείο

«Λυγίζει» από τα οικονομικά προβλήματα και ίσως προχωρήσει σε εκποίηση τμήματος περιουσίας

Φιλοξενεί 30 παιδιά και προσπαθεί να τα εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών

«Λυγίζει» το Ορφανοτροφείο του Βόλου από τα οικονομικά προβλήματα και πλέον το ενδεχόμενο εκποίησης τμήματος της περιουσίας του προβάλλει στον ορίζοντα για να συντηρηθούν τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτό.

Η διοίκηση με διακανονισμούς οφειλών προσπαθεί να δώσει παράταση στην εκποίηση ακινήτων, σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη όπου η πώληση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή περί «αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», που θεσπίζει φόρο στις δωρεές, κατάφερε καίριο πλήγμα στη λειτουργία όλων των αντίστοιχων κοινωφελών ιδρυμάτων. Καταλυτική ωστόσο φαίνεται ότι είναι η επιβολή και στα ιδρύματα φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κατά την οποία αυτά αντιμετωπίζονται σαν οποιονδήποτε πολίτη, και μάλιστα χωρίς αφορολόγητο, αδιαφορώντας ότι τα ιδρύματα δεν είναι επιχειρήσεις που βγάζουν κέρδη για να φορολογούνται τόσο εξοντωτικά.

Το κράτος δεν ενισχύει το ίδρυμα οικονομικά και στην εποχή της μεγάλης κρίσης έπαψε να δέχεται και δωρεές γιατί οι πολίτες αδυνατούν να προσφέρουν.

Σήμερα φιλοξενεί 30 παιδιά, από άπορες οικογένειες, ορφανά ή παραμελημένα, απασχολεί 13 άτομα επιστημονικό και όχι μόνο προσωπικό και προσπαθεί να τους εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών συνεπικουρούμενο από εθελοντές, επιστήμονες και μη.

Με εισαγγελικές αποφάσεις παιδιά που ζουν σε ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον μεταφέρονται στο Ορφανοτροφείο, χωρίς ωστόσο το κράτος να μεριμνά για την ανατροφή τους και τις ανάγκες τους.

Η κρατική επιχορήγηση του ιδρύματος έχει μειωθεί σε ποσοστό 40% και η πρόεδρος κ. Ελένη Τσιανάκα σημειώνει ότι η εκποίηση ακινήτων για να συντηρηθούν τα παιδιά είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται, αλλά όλοι απεύχονται να μη συμβεί και να αναστραφεί το κακό οικονομικό κλίμα.

«Γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις, αλλά η οικονομική κατάσταση είναι ένα πρόβλημα σοβαρό. Το Ορφανοτροφείο δεν μπορεί σήμερα να ανταποκριθεί στις οφειλές του ούτε για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας», επισημαίνει.

Το «Ορφανοτροφείο Βόλου» για πάνω από εκατό χρόνια, φιλοξενεί στην πόλη και φροντίζει παιδιά ορφανά, από άπορες οικογένειες, τα οποία εκπαιδεύει στα γράμματα, στις τέχνες και στον αθλητισμό. Τα παιδιά φιλοξενούνται ώς το 18ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι την αποφοίτησή τους από το σχολείο και το ίδρυμα αναλαμβάνει να τα βοηθήσει και στις μετέπειτα σπουδές τους, με την ψυχολογική, αλλά και οικονομική στήριξή τους.

«Πόσα παιδιά, πόσες ιστορίες… Πόσες άσχημες μοίρες αντιστράφηκαν σ’ αυτό το χώρο, πόσα παιδιά χωρίς οικογένειες, άπορα, τέλειωσαν το σχολείο, έμαθαν τέχνες, πρόκοψαν, χαμογέλασαν στη ζωή κι εκείνη τους το αντάμειψε.

Αυτό ήταν άλλωστε και το μέλημα των συμπολιτών μας ιδρύοντας το 1894 τη «Φιλόπτωχο Αδελφότητα Βόλου και μετέπειτα το ίδρυμα «Ορφανοτροφείο Βόλου». Να αντισταθμίζονται όσο το δυνατόν οι αδικίες σε βάρος παιδιών. Δεν υποψιαζόταν ότι μια μέρα θα χρειαζόταν κάποιος να αντισταθμίζει τις αδικίες σε βάρος των ίδιων των ιδρυμάτων που βοηθούν παιδιά.

Η Πολιτεία σήμερα έχει πάψει να στέκεται αρωγός απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες – κι ας καλύπτουν με τη δράση τους ένα τεράστιο προνοιακό κενό. Κι ενώ είμαστε εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, στην οποία η συμβολή των ιδιωτών θα έπρεπε όχι μόνον να είναι καλοδεχούμενη, αλλά και να επιδιώκεται, φυσικά με το ανάλογο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, εν τούτοις η Πολιτεία, ακόμα κι αν τα ιδρύματα είχαν τη δυνατότητα να διαχειριστούν την κρίση, όχι μόνον τηρεί ουδέτερη στάση, αλλά βάζει και εμπόδια», τόνισε η πρόεδρος.

Όλα αυτά τα χρόνια το Ορφανοτροφείο στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου από δωρεές, χορηγίες και από τα έσοδα των κληροδοτημάτων.

Από το 1973 ως ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής,, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, λαμβάνει ελάχιστη κρατική ενίσχυση, σχεδόν ανύπαρκτη στο κόστος λειτουργίας του.

«Τα όποια έσοδά μας, κυρίως από τις ενοικιάσεις των ακινήτων μας, διοχετεύονται πίσω στο ίδρυμα», επισημαίνει η κ. Τσιανάκα.

Το οικονομικό πρόβλημα

Οι αποδοχές του τακτικού προσωπικού μαζί με τις εισφορές στο ΙΚΑ αγγίζουν το διπλάσιο των εσόδων από τα μισθώματα, οπότε η εισροή από δωρεές που είναι αστάθμητος παράγοντας, δημιουργεί διαρκή ανασφάλεια και αγωνία. Είναι πλέον ζήτημα αν το Ορφανοτροφείο συγκεντρώνει το μήνα 100 ευρώ από δωρεές.

Στη χρήση του 2010 τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 418.000 ευρώ και προέρχονται κυρίως από τις ενοικιάσεις ακινήτων και δύο κληροδοτήματα.

Τα έσοδα του 2010 σε σχέση με το 2009 υπολείπονται κατά 8 χιλιάδες ευρώ και σε σχέση με το 2007 η μείωση αγγίζει το 33%, χωρίς να υπολογίζεται η κατακόρυφη πτώση των δωρεών.

Τα ενοίκια καταβάλλονται από τους μισθωτές με μεγάλη καθυστέρηση και δεν επαρκούν έτσι και αλλιώς για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Τα έσοδα από τα μισθώματα ανέρχονται σε 200.000 ευρώ και η μισθοδοσία του προσωπικού σε 290.000 ευρώ.

Για το 2010 το δημόσιο δεν κατέβαλε την επιχορήγηση των 41.000 ευρώ και είναι άγνωστο πότε και αν θα εισπραχθεί.

Το Ορφανοτροφείο οφείλει 8.841 ευρώ σε φόρους, 88.000 ευρώ στο ΙΚΑ, 5.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΜΒ για συνδέσεις με το αποχετευτικό δίκτυο. Στη ΔΕΗ 9.539 ευρώ και 6.243 ευρώ για φυσικό αέριο.

Για το 2010 το σύνολο των οφειλών του ανέρχεται μαζί με τις υποχρεώσεις και τους προμηθευτές σε 150.000 ευρώ.

«Ενώ τα έξοδα μειώνονται σταδιακά την τελευταία τετραετία – παρά την αύξηση του αριθμού των τροφίμων και των εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν – το ίδρυμα οφείλει σε προμηθευτές και ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της σημαντικής μείωσης των εσόδων του. Ακούγεται εύκολα από πολλούς η προτροπή «πουλήστε αν θέλετε να επιβιώσετε γιατί έχει το Ορφανοτροφείο περιουσία», αλλά μια τέτοια απόφαση είναι εξαιρετικά δύσκολη και στην εποχή της κρίσης κανείς δεν πραγματοποιεί αγορές. Ακόμα και η λύση της πώλησης, με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα δεν αποτελεί λύση.

Εμείς έτσι και αλλιώς ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπολίτες μας ,που στηρίζουν αυτά τα παιδιά της δικής τους πόλης, της πόλης που πρωτοστάτησε πρωτοποριακά με τη φιλανθρωπική της δράση όχι μόνον στον προηγούμενο, αλλά και στον πριν από αυτόν αιώνα, παιδιά που δοκιμάζονται στην παιδική τους ηλικία.

Καταβάλλεται από τη διοίκηση κάθε δυνατή προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ιδρύματος σε μία σύγχρονη προνοιακή δομή, τόσο στη διοικητική-οικονομική του διάρθρωση, όσο και στην παροχή υπηρεσιών στα παιδιά. Θέλουμε να προσκαλέσουμε τους συμπολίτες μας να έλθουν σε ένα δίαυλο επικοινωνίας για την στήριξη του ιδρύματος με οποιονδήποτε τρόπο, από εθελοντική προσφορά απασχόλησης ή προμήθεια ειδών ή ενεργειών και δράσεων, γιατί πραγματικά δοκιμαζόμαστε σε αυτή την κρίση» κατέληξε η κ. Ελένη Τσιανάκα.

Κατερίνα Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το