Αθλητισμός, Πολιτική

Η πιο μεγάλη νίκη στην ιστορία του

Ο Ολυμπιακός Β. θριάμβευσε με 1-0 του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ για την Σούπερ

Λιγκ

Αποστολή στην Αθήνα: ΕΥΘΥΜΗΣ Δ. ΧΟΥΤΑΣ

«Χρυσή» σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού Βόλου έγραψαν οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη με το θρίαμβο που σημείωσαν επί του Παναθηναϊκού στην Αθήνα, νικώντας με 1-0 στο ΟΑΚΑ, κερδίζοντας παράλληλα τον θαυμασμό όλων των Ελλήνων φιλάθλων με την εμφάνισή τους. Η επιτυχία για τον Ολυμπιακό δεν ήρθε τυχαία. Η ομάδα άξιζε πέρα για πέρα τη νίκη και την κατέκτησε, επικρατώντας των «πρασίνων» σε όλους τους τομείς.

Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και το βολιώτικο συγκρότημα έσπασε προχθές μια δυσμενή παράδοση που το ήθελε να χάνει κάθε φορά που αγωνιζόταν με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα, είτε για το πρωτάθλημα, είτε για το Κύπελλο. Δέκα ήττες μετρούσε ο Ολυμπιακός Βόλου κόντρα στον Παναθηναϊκό και μάλιστα με βαριά σκορ, όμως το Σάββατο το βράδυ οι «ερυθρόλευκοι» απέδειξαν πως μια ομάδα όταν στηρίζεται στο σύνολο και διαθέτει καλή οργάνωση και τακτική στο παιχνίδι της μπορεί να νικήσει οποιοδήποτε αντίπαλο, έστω κι αν αυτός διαθέτει πλειάδα ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών.

Ο Σάκης Τσιώλης πήρε την ταυτότητα του Ζεσουάλδο Φερέιρα, έστησε την ομάδα του υποδειγματικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο, με την αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού να είναι για σεμινάριο. Όλη η ομάδα λειτούργησε άριστα. Από τον τερματοφύλακα (Γιακούποβιτς) μέχρι τον φορ (Μαρτίν) όλοι οι ποδοσφαιριστές ανταποκρίθηκαν άριστα στους ρόλους τους, «μπλόκαραν» τους παίκτες του Παναθηναϊκού, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν επιθετικά.

Οι «ερυθρόλευκοι» πρέσαραν ψηλά, πήγαιναν πρώτοι πάνω στη μπάλα, δεν άφηναν διαδρόμους για να τους εκμεταλλευτεί ο αντίπαλος, ενώ κατάφεραν να εξουδετερώσουν πλήρως το μεγάλο «όπλο» του Παναθηναϊκού στην επίθεση, τον Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος σταρ των «πρασίνων» βρήκε τον μπελά του από τον Σακναρέ, με τον Σενεγαλέζο να πραγματοποιεί σπουδαία εμφάνιση, την καλύτερη φετινή με την «ερυθρόλευκη» φανέλα.

Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε παθητικό ποδόσφαιρο. Μπορεί να κοίταζε περισσότερο την αμυντική του λειτουργία, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν βγήκε με αξιώσεις στην επίθεση, κυνηγώντας το γκολ. Κούρασε τον αντίπαλο, τον γέμισε με άγχος όσο ο χρόνος κυλούσε και δεν μπορούσε να σκοράρει και «χτύπησε» στο 78’ με τον Μόνχε, καθώς ο Αργεντινός «σφράγισε» με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική του εμφάνιση, σημειώνοντας το «χρυσό» γκολ για τον Ολυμπιακό.

Ο Σάκης Τσιώλης παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-1-4-1, με τον Γιακούποβιτς κάτω από τα δοκάρια, ενώ το δεξί άκρο της άμυνας κάλυψε ο Σέλεζι. Ο Ζαραδούκας αγωνίστηκε στην αριστερή πλευρά ως μπακ, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτέλεσαν οι Σανκαρέ και Ντολεζάι. Ο Άλβαρεζ αγωνίστηκε μπροστά από τα δύο στόπερ, με την τετράδα της μεσαίας γραμμής να αποτελούν από δεξιά προς τα αριστερά οι Ουμπίντες, Μητρόπουλος, Καπετάνος και Μόνχε. Στην κορυφή της επίθεση αγωνίστηκε ο Μαρτίν.

Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με σύστημα 4-3-3. Τερματοφύλακα ήταν ο Τζόρβας, ενώ οι Σεϊταρίδης και Σπυρόπουλος ήταν οι δύο πλάγιοι οπισθοφύλακες (δεξιά και αριστερά αντίστοιχα). Οι Μπουμσόνγκ και Σαριέγκι αποτέλεσαν τους δύο κεντρικούς αμυντικούς των «πρασίνων». Ο Κατσουράνης ήταν ο αμυντικός χαφ, ενώ πιο μπροστά στον άξονα έπαιξαν οι Μαρίνος και Νίνης. Οι Λέτο και Χριστοδουλόπουλος ξεκίνησαν αριστερά και δεξιά αντίστοιχα στην επίθεση, με τον Σισέ να αγωνίζεται στην κορυφή.

Έφερε το παιχνίδι

στα μέτρα του

Ο Ολυμπιακός κατάφερε από το ξεκίνημα του αγώνα να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του. Οι «ερυθρόλευκοι» πιέζοντας ψηλά δεν επέτρεπαν στους παίκτες του Παναθηναϊκού να παίρνουν εύκολα τη μπάλα και κατάφερναν με την αμυντική τους λειτουργία να κόβουν σχετικά εύκολα όλες τις επιθετικές προσπάθειες των γηπεδούχων.

Ο Άλβαρεζ έκανε πολύ σπουδαία δουλειά, βοηθώντας τους δύο κεντρικούς αμυντικούς του Ολυμπιακού, οι Σανκαρέ και Ντολεζάι είχαν άψογη συνεργασία, με τον πρώτο να κερδίζει όλες σχεδόν τις μονομαχίες με τον Σισέ και τον Σλοβάκο να είναι επίσης αποτελεσματικός στα μαρκαρίσματά του. Πολύ ώριμο παιχνίδι έκαναν οι Σέλεζι και Ζαραδούκας, οι οποίοι ήταν πολύ καλοί στα αμυντικά τους καθήκοντα, ενώ βάσει τακτικής δεν έβγαιναν συχνά στην επίθεση.

Ο νεαρός Μητρόπουλος ήταν αγχωμένος στο πρώτο ημίχρονο, στο β’ μέρος όμως ανέβασε αισθητά την απόδοσή του, ενώ ο Καπετάνος έδωσε πολλές μάχες στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο Μόνχε πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση και δημιούργησε πολλά προβλήματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού, πέρα από το γκολ που πέτυχε, ενώ ο Ουμπίντες βοήθησε και αυτός τόσο στον επιθετικό τομέα, όσο και ανασταλτικά. Όσο για τον Μάρτιν, τον αισθάνθηκε η άμυνα του Παναθηναϊκού και θα μπορούσε να είχε σκοράρει σε τρεις περιπτώσεις.

Στο πρώτο 15λεπτο παρακολουθήσαμε ένα παιχνίδι κέντρου, χωρίς φάσεις μπροστά και στις δύο εστίες, με τον Ολυμπιακό να στέκεται εξαιρετικά στον αγωνιστικό χώρο. Η πρώτη καλή επιθετική προσπάθεια σημειώθηκε στο 16’ και ήταν για τον Ολυμπιακό. Ο Μόνχε με θαυμάσια κάθετη μπαλιά βρήκε τον Μαρτίν (έφυγε από κανονική θέση), με τον Αργεντινό επιθετικό να κάνει το κοντρόλ και στη συνέχεια να σουτάρει, με τη μπάλα να περνά ελάχιστα εκατοστά έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Τζόρβα.

Χρειάστηκε να περάσουν 20’ λεπτά για να δημιουργήσει ο Παναθηναϊκός την πρώτη του ευκαιρία στο παιχνίδι. Ο Σεϊταρίδης επιχείρησε σέντρα σουτ από τα δεξιά, με τον Γιακούποβιτς να διώχνει σωτήρια σε κόρνερ.

Έξι λεπτά αργότερα, στο 26’, ο Λέτο βρήκε με ωραία μπαλιά τον Σισέ μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού (ο Γάλλος ήταν σε θέση οφσάιντ χωρίς ο βοηθός να υποδείξει την παράβαση), σούταρε με τον Γιακούποβιτς να αποκρούει και να κρατά το μηδέν για την ομάδα του.

Στο υπόλοιπο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, ανούσια όμως, καθώς δεν μπορούσε να βρει τρόπους να απειλήσει το τέρμα του Ολυμπιακού, είτε από τον άξονα, είτε από τα άκρα. Ο Φερέιρα άλλαξε θέσεις τους Λέτο και Χριστοδουλόπουλο (ο πρώτος πέρασε δεξιά και ο δεύτερος αγωνίστηκε στην αριστερή πλευρά), ωστόσο, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει προβλήματα στην ανάπτυξη. Ο Νίνης δεν μπορούσε να οργανώσει το παιχνίδι των «πρασίνων», ενώ και ο Κατσουράνης δεν βοήθησε και αυτός οργανωτικά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως από το 26’ έως το 45’ οι «πράσινοι» δεν απείλησαν ούτε μία φορά την εστία του Ολυμπιακού.

Ο Μόνχε το

«χρυσό» γκολ

Στο δεύτερο ημίχρονο τα προβλήματα έγιναν ακόμη μεγαλύτερα για τον Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να ελέγχει πλήρως τον ρυθμό του αγώνα, ενώ μετά το 60’ και με την είσοδο του Μπρέσκα, οι «ερυθρόλευκοι» κυνήγησαν να πάρουν τη νίκη, την οποία και κατέκτησαν τελικά.

Οι «πράσινοι» όσο κυλούσε ο χρόνος και δεν έφταναν στο γκολ αντιμετώπιζαν και την γκρίνια της κερκίδας, ενώ από την πλευρά τους οι παίκτες του Ολυμπιακού συνέχισαν να είναι ήρεμοι στο παιχνίδι τους, συγκεντρωμένοι στον αγώνα και να παίζουν με αντεπιθέσεις. Ο Παναθηναϊκός στο β’ μέρος απείλησε μόλις δύο φορές την εστία του Τζόρβα, μία στο 66’ και μία στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, ο οποίος ήταν πιο επικίνδυνος επιθετικά.

Στο 52’ λίγο έλειψε να γίνει το 0-1, όταν ο Μαρτίν έγινε κάτοχος της μπάλας έξω από την περιοχή, κέρδισε τη μονομαχία με τον Σαριέγκι βγήκε απέναντι από τον Τζόρβα, με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού να πέφτει στα πόδια του και να διώχνει τη μπάλα. Στο 60’ ο Χριστοδουλόπουλος επιχείρησε σέντρα, ο Σισέ έπιασε την κεφαλιά με την μπάλα να φεύγει άουτ, χωρίς να ανησυχήσει ο Γιακούποβιτς.

Τρία λεπτά αργότερα από μπαλιά του Μόνχε ο Μαρτίν ξέφυγε με ωραίο ελιγμό από τον Μπουμσόνγκ, έπιασε το σουτ έξω από την περιοχή, με τον Τζόρβα να αποκρούει σωτήρια.

Η μία από τις δύο αξιόλογες ευκαιρίες του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο σημειώθηκε στο 66’. Ο Σισέ από τα δεξιά επιχείρησε τη σέντρα, με τον Λέτο να μην προλαβαίνει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού.

Και αφού πρώτα οι «ερυθρόλευκοι» προειδοποίησαν την άμυνα του Παναθηναϊκού με δύο μακρινά σουτ του Μπρέσκα στο 72’ και του Άλβαρεζ στο 75’ (η μπάλα έφυγε άουτ), στο 78’ ήρθε το «χρυσό» γκολ από τον Μόνχε.

Ο Ουμπίντες με ωραία προσπάθεια από τα δεξιά ξεπέρασε την αντίσταση του Σπυρόπουλου, επιχείρησε με σουτ να νικήσει τον Τζόρβα, ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού απέκρουσε, με τον Μόνχε να κερδίζει το «ριμπάουντ» και με ψύχραιμο σουτ να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, γράφοντας το 0-1.

Το γκολ του Ολυμπιακού έριξε ακόμη περισσότερο την ψυχολογία των παικτών του Παναθηναϊκού, ενώ η κερκίδα πλέον «έβραζε» με τους οπαδούς του «τριφυλλιού» να αποδοκιμάζουν τους παίκτες του Φερέιρα. Οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, ενώ αντίθετα ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που στο 89’ λίγο έλειψε να πετύχει και δεύτερο γκολ, με τη μπάλα να φεύγει ελάχιστα εκατοστά έξω από το δεξί δοκάρι του Τζόρβα σε σουτ του Μαρτίν.

Στις καθυστερήσεις, πάντως, ο Σεϊταρίδης προσπάθησε να σώσει την παρτίδα για τους «πράσινους», όμως το ψηλοκρεμαστό σουτ που επιχείρησε πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Γιακούποβιτς.

Με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Τριτσώνη πενήντα περίπου οπαδοί των «πρασίνων» μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο κυνηγώντας του παίκτες του Παναθηναϊκού, πετώντας τους διάφορα αντικείμενα και μπουκάλια, με τους ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων να προλαβαίνουν και να μπαίνουν στα αποδυτήρια.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός Β. 0-1

30. Τζόρβας

2. Σεϊταρίδης

31. Σπυρόπουλος

4. Μπουμσόνγκ

3. Σαριέγκι

29. Κατσουράνης

22. Μαρίνος

(14. Λουίς Γκαρσία 73’)

7. Νίνης

(8. Ιωαννίδης  46’)

11. Λέτο

20. Χριστοδουλόπουλος

(28. Πετρόπουλος 65’)

9. Σισέ

1. Γιακούποβιτς

25. Σέλεζι

31. Ζαραδούκας

19. Σανκαρέ

3. Ντολεζάι

13. Άλβαρεζ

30. Μητρόπουλος

11. Καπετάνος

(10. Μπρέσκα 62’)

8. Ουμπίντες

26. Μόνχε

(4. Τομάς 81’)

9. Μαρτίν

(21. Ρόκας 91’)

Σκόρερ: 78’ Μόνχε

Κίτρινες: 34’ Λέτο, 43’ Νίνης-50’ Ντολεζάι

Διαιτητής: Τριτσώνης (Αθηνών)

Βοηθοί: Γκάγκας (Λάρισας), Δημόπουλος (Μακεδονίας)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το