Photo Gallery, Πολιτική

Η ελληνική οικονομία στο επίκεντρο

Συνάντηση μεταξύ Παπανδρέου-Μέρκελ στο Βερολίνο την Τρίτη

«Γερμανική υποστήριξη στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας»

Γ.Παπακωνσταντίνου: Η ύφεση ρηχαίνει, βγαίνουμε από το τούνελ

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η προετοιμασία του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της 11ης Μαρτίου θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

Όπως δήλωσε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, «θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τα σημαντικά μέτρα που παίρνει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ζάιμπερτ υπογράμμισε τη «γερμανική υποστήριξη στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνει η Ελλάδα», όπως είπε.

Στο Βερολίνο, εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Παπανδρέου θα έχει και σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε, τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ και Τζεμ Έτσντεμιρ.

Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου ο κ. Παπανδρέου θα δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου με θέμα: «Η αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, μια ευκαιρία για την Ευρώπη», στο πλαίσιο της σειράς των «διαλέξεων για την Ευρώπη».

«Ξεχάστε τις εκλογές»

4

«Η ύφεση ρηχαίνει» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη για το θέμα των 50 δισ. ευρώ ως ποσό εξασφάλισης από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι επίτευξη της είσπραξης των 50 δισ. ευρώ είναι «δική μας διαχρονικά και όχι ‘μνημονιακή’ υποχρέωση», ενώ ζήτησε να σταματήσει η εκλογολογία.

«Η ύφεση ρηχαίνει, αρχίζουμε να βγαίνουμε από το τούνελ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και διαβεβαιώνοντας πως «παρ’ ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, η κυβέρνηση δεν ‘καίει χαρτιά’, αλλά διαπραγματεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα ξεπεραστεί ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η επίτευξη της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, είναι «δική μας διαχρονικά και όχι ‘μνημονιακή’ υποχρέωση, αφού φτάνοντας και στοχεύοντας στο 2015 ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα του Μνημονίου».

Από την πλευρά του ο κ. Ροντούλης έκρινε ότι το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα έπρεπε να ανοιχθεί από την ελληνική πλευρά, αφού είχαν επιτευχθεί στόχοι που έχουν ήδη μπει στη διαπραγμάτευση, όπως η επιμήκυνση, πιθανόν μία πτώση των επιτοκίων ή πιθανόν η έκδοση ενός ευρωομολόγου.

Με την ανακίνηση όμως του θέματος τώρα, είπε ο βουλευτής, «κάψατε πολύ γρήγορα αυτό το χαρτί με την επικοινωνιακή ‘αντίσταση της πιτζάμας’, είτε από αδυναμία, είτε για να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές με το φωτοστέφανο του δήθεν αντιστασιακού έναντι της τρόικας».

«Πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια, μιλώντας με ειλικρίνεια στο λαό, χωρίς να κρύβεται πίσω από την τρόικα και αναπτύσσοντας το δικό της πρόγραμμα εξόδου από την κρίση» κατέληξε ο κ. Ροντούλης.

«Κάνουμε τομές για να επανέλθει η ανάπτυξη» ανταπάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι παρ’ ότι η ύφεση βάθυνε περισσότερο από το αναμενόμενο το 2010, κάθε τρίμηνο του έτους ήταν καλύτερο του προηγούμενου.

Αναφορικά με το θέμα πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε «να σταματήσει η εκλογολογία και η μόνιμη επωδός ότι η κυβέρνηση κινείται και ενεργεί με γνώμονα επικοινωνιακά κριτήρια».

«Ξεχάστε τις εκλογές, δεν μπορεί το θέμα να ανακινείται κάθε τρίμηνο. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα θα βρεθεί με χρέος άνω του 150% του ΑΕΠ πριν αρχίσει η αποκλιμάκωσή του και θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα για αλλαγές και διαρθρωτικά μέτρα μέσω του προγράμματος προσαρμογής πριν τα μέσα του 2012 που θα ξαναβγούμε στις αγορές για να δανειζόμαστε.

Στην επισήμανση του κ. Ροντούλη ότι ενοχλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποβάλλει το λαό εσκεμμένα στο «μαρτύριο της σταγόνας», αλλάζοντας ανά τρίμηνο και ύστερα από νέες κάθε φορά διαπραγματεύσεις επί το δυσμενέστερο τους όρους που πρέπει να επιτευχθούν με αντίστοιχες πιέσεις στο λαϊκό εισόδημα, ο υπουργός απάντησε ότι η σημερινή κυβέρνηση «πάντα λέει την αλήθεια και αυτό το έπραξε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε η χώρα προ του απολύτου αδιεξόδου».

«Κάνουμε δουλειά και θα φθάσουμε στο τέλος, ενώ οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν μία δύσκολη προσπάθεια» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στα προβλήματά της χωρίς να προχωρήσει σε «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων της εξέφρασε ο πρόεδρος του συνδέσμου γερμανικών τραπεζών (ΒbB) Αντρέας Σμίτς.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομόλογα να καταλήξουν να διαπραγματεύονται ακόμη και στο 70% της αξίας τους» ανέφερε επιπλέον ο Αντρέας Σμιτς. Η Ελλάδα, συνέχισε, δεν θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Σε δημοσίευμά τους την Παρασκευή (χθες) με τον εύγλωττο τίτλο «Οι τράπεζες ξεγράφουν τους Έλληνες», οι γερμανικοί Financial Times σημειώνουν ότι οι δηλώσεις του προέδρου του BbB είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες με τις -επίσημες, όπως τονίζουν- δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που αποκλείουν ελληνική αναδιάρθρωση.

Τον περασμένο Μάιο και ο Γιόζεφ Άκερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank, είχε δεχθεί πυρά από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη επειδή εξέφρασε ανοικτά την άποψη ότι η Ελλάδα οδεύει προς αναδιάρθρωση. Υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν σχετικά σημαντική ποσότητα ελληνικών χρεογράφων στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ο Αντρέας Σμιτς ανέφερε μεν ότι ελληνικό κούρεμα δεν θα προκαλούσε σημαντικές αναταράξεις στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα ή ακόμη και σε κάποια μεμονωμένη τράπεζα, αλλά θα είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλα ιδρύματα που έχουν ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ο ίδιος ζήτησε επίσης τα επόμενα stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να λάβουν υπόψη τους την έκθεση των ιδρυμάτων σε κρατικά ομόλογα και να συμπεριλάβουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας χώρας της Ευρωζώνης στα σενάριά τους.

«Η εικόνα των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια» τόνισε ο Αντρέας Σμιτς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το