Photo Gallery, Πολιτική

Ανεπαρκές το φορολογικό νομοσχέδιο υποστηρίζουν έμποροι και βιοτέχνες

Ζητούν πρόσθετες διευκολύνσεις και επισημαίνουν την ανάγκη τόνωσης της αγοράς

Αυξήσεις στις εισφορές των συνταξιούχων Δημοσίου και ΟΓΑ από το το 2012

Μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα μπει προς επεξεργασίας στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, έμποροι και βιοτέχνες ζητούν πρόσθετες διευκολύνσεις και επισημαίνουν την ανάγκη φορολογικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων σε μόνιμη βάση.

Αναλυτικότερα, εμποροβιοτέχνες θεωρούν πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας δεν κινούνται στο πνεύμα τον προτάσεων που διατύπωσαν οι παραγωγικοί φορείς κατά την διαβούλευση του προσχεδίου νόμου και δεν παρέχουν ανάσα ρευστότητας σε πολλές επιβαρυμένες από την κρίση οικονομικά επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως έμποροι και βιοτέχνες έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών τη θέσπιση φορολογικών κίνητρων για τις συνεπείς φορολογικές συμπεριφορές και την νομοθετική δέσμευση του Κράτους για άμεση, συνεπή και συστηματική επιστροφή του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις.

Οι ίδιοι έχουν αναφερθεί στην ανάγκη να επικαιροποιηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν ορθολογικά οι εκπιπτόμενες δαπάνες των επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται διαφάνεια και σταθερό πλαίσιο κατά τους φορολογικούς ελέγχους, ενώ έχουν ταχθεί υπέρ του να δοθεί η δυνατότητα αυτοδίκαιου συμψηφισμού πιστωτικών και χρεωστικών ποσών ανεξαρτήτως φορολογικού αντικειμένου.

Τι προβλέπει

το φορολογικό νομοσχέδιο

Με το φορολογικό νομοσχέδιο δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα συμψηφισμού βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου που αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή επίσημο δημόσιο έγγραφο.

Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. ‘Έτσι, όταν θα υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο 40% του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό 2%, θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.

Εν τω μεταξύ αυξήσεις, σε δύο δόσεις, στις εισφορές που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι του Δηµοσίου για την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη, προβλέπονται στο νοµοσχέδιο για τις αλλαγές στο σύστηµα υγείας που ψηφίστηκε την περασµένη εβδοµάδα.

Οι εισφορές θα αυξηθούν στο 4% των συντάξιµων αποδοχών, από 2,55% που είναι σήµερα.

Ειδικότερα, η εισφορά ύψους 2,55% των συνταξιούχων του Δηµοσίου αυξάνεται από 1/1/2012 κατά 0,70% και από 1/1/2013 κατά 0,75% και διαµορφώνεται σε 4%.

Από το 2012, για όλα τα Ταµεία, η εισφορά του ασφαλισµένου για την κάλυψη παροχών πρωτοβάθµιας φροντίδας θα είναι 4%.

Επίσης, προβλέπεται ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισµό σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στη συµµετοχή του Δηµοσίου στην τριµερή χρηµατοδότηση νέων ασφαλισµένων για τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ και την κρατική συµµετοχή για τον ΟΓΑ.

Στο νόμο προβλέπoνται συγκεκριµένοι πόροι για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισµού Παροχών Υπηρεσίας Υγείας:

1) Η ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισµό σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ. Η επιχορήγηση αφορά τη συµµετοχή του Δηµοσίου στην τριµερή χρηµατοδότηση νέων ασφαλισµένων για τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ και την κρατική συµµετοχή για τον ΟΓΑ.

2) Οι ασφαλιστικές εισφορές παροχών ασθένειας σε είδος ασφαλισµένου-εργοδότη. Οι πόροι του ΟΠΑΔ που προέρχονται από τις εισφορές εργαζοµένων σε ποσοστό 2,55% και τις εισφορές του εργοδότη σε ποσοστό 5,1% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των δικαιούχων του.

3) Η προβλεπόµενη εισφορά των συνταξιούχων, που θα ανέρχεται στο 4%. Η εισφορά 2,55% των συνταξιούχων του Δηµοσίου αυξάνεται από 1/1/2012 κατά 0,70% και από 1/1/2013 κατά 0,75% και διαµορφώνεται τελικά σε 4%. Στις περιπτώσεις ασφαλιστικών οργανισµών που η συγκεκριµένη εισφορά είναι µικρότερη από το 4%, αυτή από 1/1/2012 θα διαµορφωθεί επίσης στο 4%.

4) Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών του ΟΓΑ όπως έχουν διαµορφωθεί και ισχύουν σήµερα, αναπροσαρµόζονται από 1/1/2011 κατά 3%. Σχετική υπουργική απόφαση του Γ. Κουτρουµάνη έχει σταλεί για δηµοσίευση στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το