Πολιτική

Η Ελλάδα θα ζητήσει νέα βοήθεια φέτος

Σε «αρνητική» υποβάθμισε την προοπτική αξιολόγησης του ελληνικού χρέους

Σε «αρνητική» από «σταθερή» υποβάθμισε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s την προοπτική αξιολόγησης του ελληνικού δημόσιου χρέους, λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να χρειασθεί επιπλέον χρηματοδότηση για το 2012.

Ο οίκος αξιολόγησης, που διατηρεί την πιστοληπτική βαθμολογία της Ελλάδας στο «CCC», επισημαίνει ότι η υποβάθμιση είναι «πιθανή», λόγω της «οικονομικής πορείας της χώρας και των καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος για τη μείωση των ελλειμμάτων», που απαιτούνται από την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που παρέχουν στην Ελλάδα.

Ενώ η αποστολή της τρόικας, είναι στην Αθήνα, η S&P πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα δυσκολευτεί να κάνει περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων», προκειμένου να εκπληρωθούν οι διεθνείς απαιτήσεις για την έγκριση της νέας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

«Θεωρούμε πιθανό ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει πρόσθετη βοήθεια 7 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,7% του ΑΕΠ)», σημειώνει, ωστόσο προσθέτει ότι οι ανάγκες ίσως είναι χαμηλότερες εάν «χαλαρώσουν» ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος.

Επίσης, ο οίκος προβλέπει ότι σωρευτικά η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% με 11% την περίοδο 2012-2013, έναντι 4,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ.

Υποθέτοντας, αναφέρει, ότι εφέτος το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 7%, τότε από τα υψηλά του 2007 θα έχει συρρικνωθεί κατά 21%.

Εξοδο από το ευρώ «βλέπει» ο Ρουμπινί

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε σχόλιό του στο twitter.

“Το δρακόντειο πρόγραμμα της τρόικας εξασφαλίζει επιδείνωση της ύφεσης που θα πυροδοτήσει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έως το 2013. Η ελληνική κυβέρνηση θα καταρρεύσει του χρόνου”, γράφει ο κ. Ρουμπινί.

Χ. Σμιτ: Μεγάλο λάθος

Η αποδοχή της Ελλάδος στο ευρώ υπήρξε μέγα σφάλμα, ωστόσο το διαπράξαμε και τώρα πρέπει αν αναλάβουμε τις ευθύνες μας, δήλωσε χθες το βράδυ ο πρώην καγκελάριος της χώρας, Χέλμουτ Σμιτ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

«Ήταν λάθος να δεχθούμε την Ελλάδα, όμως το διαπράξαμε και τώρα θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σμιτ, δηλώνοντας παράλληλα ότι βλέπει θετικά την ιδέα της αμοιβαιοποίησης ενός τμήματος του ευρωπαϊκού χρέους, συμφωνώντας με την θέση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Δεν απέλειψε να επικρίνει τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ και την έλλειψη οράματος της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας.

Η κρίση «δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε έστω κι ένας (ηγέτης) στην Ευρώπη που να είχε μία συνολική θέαση της καμιά εικοσαριάς προβλημάτων που ενσκήπτουν. Όμως δεν έχουμε τούτη τη στιγμή μία προσωπικότητα τέτοιου κύρους», εκτιμά ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, ο οποίος διεύθυνε τη χώρα του από το 1974 έως το 1982.

Κατά τον ίδιο, οι υπεσχημένες από χρόνια μεταρρυθμίσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές ουδέποτε ετέθησαν σε ισχύ διότι η Ευρώπη «δεν έχει την ενέργεια να αλλάξει πραγματικά τα πράγματα».

Ο ιστορικός ηγέτης καυτηρίασε επίσης την νυν καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία «δεν είναι μία γεννημένη Ευρωπαία», αντίθετα με τον υπουργό των Οικονομικών της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτή ναι μεν έχει μία συγκεκριμένη τακτική, αλλά (το να έχεις) μία συνολική εικόνα είναι ένα άλλο πράγμα», σχολίασε ο Σμιτ, απηχώντας την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες από τον ευρωπαϊκό Τύπο η Μέρκελ.

Επίσης υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν είναι σε θέση να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας της ιστορίας της και αυτό δεν έχει έλθει ακόμη το πλήρωμα του χρόνου να αλλάξει.

«Το Άουσβιτς και η δολοφονία έξι εκατ. Εβραίων, όπως επίσης και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος του Χίτλερ αποτελούν γεγονότα που έχουν εγγραφεί στο ασυνείδητο των ευρωπαϊκών λαών, έτσι ώστε να αποκλείεται ένας ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και αυτό θα συνεχισθεί ακόμη για πολύ», τόνισε ο Σμιτ, 93 ετών σήμερα, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους απόμαχους πολιτικούς στη χώρα του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το