Πολιτική

Περικοπές 4 δισ. ευρώ

Αναζητούνται οι «κοινωνικά δικαιότερες λύσεις» λέει ο Αντ. Σαμαράς

 

«Το πανόραμα των εναλλακτικών», κατά τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εξετάστηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν τη δουλειά τους» και δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τις λύσεις που εξετάστηκαν, παραπέμποντας στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα κατά την έναρξη της σύσκεψης.
Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι αναζητούνται οι «πιο αποτελεσματικές περικοπές στο έλλειμμα, με τους λιγότερο οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία.» Ο πρωθυπουργός όρισε ως «αντίπαλο» την ανεργία και είπε ότι στην κυβέρνηση ψάχνουν «τα πάντα», τόνισε όμως ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε τέτοιου είδους λύσεις που έχουν αποτύχει στο παρελθόν».
Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε «λύσεις που έχουν αποτύχει στο παρελθόν» δεν εννοούσε το ίδιο το μέτρο της εφεδρείας, όσο τον τρόπο που αυτό εφαρμόστηκε στο παρελθόν.
«Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι» δήλωσε στον Σκάι, μετά τη σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας παράλληλα ότι αναζητούνται εκείνες οι λύσεις που θα είναι κοινωνικά δικαιότερες.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος εξήλθε πρώτος από τη σύσκεψη, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας «παραμένει σταθερά στα 5 δισ. ευρώ». Με άλλα λόγια δεν θα αναζητηθούν επιπλέον περικοπές από επιδόματα και συντάξεις.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης ήταν τα μέτρα των 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται για να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων που πρέπει να βρει το οικονομικό επιτελείο ώστε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις έναντι της τρόικα.
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, την Τρίτη, προέκυψε διαφωνία από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αναφορικά με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

Πάντως, το ενδεχόμενο εφαρμογής της άφησε ανοιχτό με σημερινές δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίγκολου. «Υπήρξε το θέμα, συζητήθηκε το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να εξεταστούν και να συζητηθούν στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξασφάλιση των 11,5 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Κεδίκογλου Και πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας «οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν στα χέρια τους τη λίστα με τα μέτρα».

Ο κ. Κεδίκογλου ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση εξετάζει «οι όποιες αλλαγές να γίνουν με τον δικαιότερο τρόπο», κατανοώντας όπως είπε «τη δεινή θέση πολλών συμπολιτών μας».

Χθες πάντως διεφάνη ξεκάθαρα η αντίθεση των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη σε ενδεχόμενη επαναφορά του μέτρου. Τις σχετικές συζητήσεις υποδέχθηκε με σκεπτικισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δήλωσε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η εργασιακή εφεδρεία «ήταν μια αναγκαστική κατάσταση, η οποία ποτέ δεν ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης». «Εχουμε αρνητική εμπειρία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσε «κατηγορηματικά αντίθετος», καθώς -όπως είπε, «αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο». «Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο», υπογράμμισε.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Τη στιγμή που η συνοχή της κυβέρνησης βρίσκεται για ακόμη μία φορά υπό απειλή, οι συζητήσεις για το επίμαχο μέτρο προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας «αντεργατικό και αντισυνταγματικό» προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων.

«Η επαναφορά δε του θέματος της εργασιακής εφεδρείας για τους δημοσίους υπαλλήλους έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των αντικοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης που επιτίθεται με κάθε τρόπο στα δικαιώματα των εργαζομένων», επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επαναφορά της εφεδρείας σε συνδυασμό με τις «ισοπεδωτικές» μειώσεις των δαπανών και τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών «θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

«Αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά είναι ότι «το μνημόνιο δεν βγαίνει» και ότι αποτελεί ένα τεράστιο πρόγραμμα ύφεσης με διαλυτικές επιπτώσεις για την κοινωνία», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «η ακραία πολιτική λιτότητας επιφέρει περισσότερη λιτότητα» με αποτέλεσμα «καινούρια και περισσότερα μέτρα να είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης».

«Είναι φανερό ότι μετά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή προετοιμάζεται η ρήξη και η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, ή συντηρούν τη σύγχυση της Κοινωνίας ροκανίζοντας το χρόνο μέχρι να εξαπολύσουν κοντά στο δεκαπενταύγουστο την τορπίλη μέτρων που θα βυθίσει Οικονομία και πολίτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «ο κ. Σαμαράς οφείλει σήμερα αμέσως μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών να θέσει ένα τέλος στην παρωδία που έχει ο ίδιος σκηνοθετήσει».

Σε επικριτικό τόνο και η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία υποστηρίζει ότι «η καταστροφική πολιτική του μνημονίου έχει κάνει στάχτη όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης».  Όπως επισημαίνει «δεν έχουμε ανάγκη από εφεδρεία και απολύσεις, αλλά από αναμόρφωση του Δημοσίου τομέα» και καλεί όλους τους Έλληνες να εργαστούν «παραγωγικά με στόχο την αναδιάταξη της Εθνικής μας οικονομίας

Τέλος, το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και η στρατηγική της ΕΕ δεν ανέχονται πια τη σταθερή εργασία και θέλουν να την εξαφανίσουν. Αυτό το στόχο υλοποιεί το μνημόνιο με την εφεδρεία-απόλυση και τις ιδιωτικοποιήσεις και θα επιχειρήσει να τον υλοποιήσει η συγκυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που υπερασπίζεται τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου». Όπως επισημαίνει, «για αυτό οι κόνξες των κυβερνητικών συμμάχων είναι για τα μάτια των εργαζομένων.»

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το