Πολιτική

Η «ακτινογραφία» της ψηφοφορίας για την Προανακριτική

Ενδιαφέρον παρουσίασε η ψηφοφορία για την Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα, δηλαδή τη παραπομπή μόνο του Γ.Παπακωνσταντίνου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να ψηφίσουν οι 294 παρόντες στη διαδικασία βουλευτές. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κι άλλοι 36 βουλευτές ψήφισαν μόνο στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Γ.Παπακωνσταντίνου, ενώ άλλοι βουλευτές αποφάσισαν να περάσουν από δύο κάλπες, στέλνοντας μηνύματα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της διαδικασίας, είπε: «Δεν έδωσα γραμμή. Εγώ ψήφισα σε μία κάλπη, ο καθένας μπορούσε να ψηφίσε ό,τι θέλει…». Ερωτηθείς για μέλη της κυβέρνησης που ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες, σημείωσε: «Δεν ψήφισαν ως υπουργοί, αλλά ως βουλευτές».

Κάποιοι βουλευτές, πάντως, και συγκεκριμένα 36 υιοθέτησαν τη «γραμμή» Σαμαρά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα πρόκειται για τους: Χ.Λαζαρίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος, Ν. Μηταράκης, Φωτεινή Πιπιλή, Σοφία Βούλτεψη, Β. Πολύδωρας, Π. Παναγιωτόπουλος, Μ. Σαλμάς, Α. Λυκουρέντζος, Μ. Βορίδης, Θ. Μπούρας, Α. Μπασιάκος, Καράμπελας, Β. Υψηλάντης, Λ. Αυγενάκης, Σ. Καλαφάτης, Γ. Ιωαννίδης, Σ. Καλογιάννης, Μισέλ Ασημακοπούλου, Ν. Παναγιωτόπουλος, Πασχαλίδης, Ταλιαδούρος, Σκόνδρα, Γ. Γεωργαντάς, Κ. Κόλλιας, Γ. Βρούτσης, Χ. Κέλλας, Αθ. Νάκος, Σαμπαζιώτης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Δ. Σταμενίτης, Κ. Σκρέκας, Κ. Μουρουρούλης και Γ. Καλαντζής.

Από αυτούς, ο βουλευτής Παύλος Σιούφας ψήφισε και σε δεύτερη κάλπη -εκείνη που αντιστοιχούσε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο.

Από το ΠΑΣΟΚ, στην κάλπη της τρικομματικής κυβέρνησης ψήφισαν όλοι οι βουλευτές – εκτός από τη βουλευτή Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη.

Την ψήφο τους μόνο στη συγκεκριμένη κάλπη έριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Κουτσούκος και Π. Κασής.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ψήφισαν σε όλες τις κάλπες.

Ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Γ.Παπακωνσταντίνου με 265 ψήφους «υπέρ», 6 «κατά» και 3 «παρών» παραπέμπεται για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος -που υπάρχουν στην πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης- ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 129 «υπέρ», 26 «κατά» και 4 «παρών», ενώ η πρόταση των ΑΝΕΛ και της ΧΑ συγκέντρωσε 110 ψήφους «υπέρ», 28 «κατά» και 3 «παρών».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε -εμφανείς τουλάχιστον- διαρροές στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Την ίδια ώρα, σημαντικός αριθμός βουλευτών της ΝΔ, κυρίως των καραμανλικών που ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες, φαίνεται ότι στήριξαν την πρόταση της «συμμαχίας» Ανεξάρτητων Ελλήνων – Χρυσής Αυγής κατά του Γιώργου Παπανδρέου.

Υπέρ της παραπομπής του πρώην πρωθυπουργού ψήφισαν 44 βουλευτές περισσότεροι από τη δύναμη των ΑΝΕΛ – ΧΑ.

Ένας εξ αυτών είναι ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος σε ραδιοφωνική συνέντευξη. «Έβγαλα το άχτι μου» είπε στη Λέσχη 97,6 το πρωί της Παρασκευής.

Η κάλπη που αφορούσε τον Ευ. Βενιζέλο -από τους συνολικά 225 βουλευτές που ψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- ανέδειξε 124 θετικές ψήφους, 24 αρνητικές και 2 «παρών». Η πρόταση των ΑΝΕΛ, της ΧΑ για τον Ευ.Βενιζέλο συγκέντρωσε σε 104 «ναι», 23 «όχι» και ένα «παρών».

Τις λιγότερες θετικές ψήφους συγκέντρωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με 63 «υπέρ», 34 «κατά» και 6 «παρών», ενώ τα λευκά στην συγκεκριμένη κάλπη άγγιξαν στα 111.

Σε ό,τι αφορά τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, «υπέρ» ψήφισαν 80 βουλευτές, «κατά» 19 και 8 «παρών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το