Photo Gallery, Τοπικά

Ημερίδα για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία στις Αφέτες

Από το Σύλλογο «Οι Αφέντρες των Αφετών»

 

 

 

Ο Σύλλογος «Οι Αφέντρες των Αφετών» πραγματοποίησε την Κυριακή 29 Μαΐου στο χωριό Αφέτες, στο πλαίσιο του θεσμού τους «Τα Αφέτεια 2011, ημερίδα με θέμα «Πυρασφάλεια και πυροπροστασία των δασών» σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και τη στήριξη του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Η πρόεδρος κ. Λίτσα Παρισάκη στο χαιρετισμό της τόνισε «τη σημασία και την αξία της ημερίδας αυτής όταν η περιοχή των Αφετών έχει πληγεί κατ’ επανάληψη και όταν οι κάτοικοι, από δική της προσωπική εμπειρία, δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ο καθένας χωριστά και ποια είναι η ευθύνη όλων μας έγκαιρα να προστατευθούμε αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσουμε μια πυρκαγιά. Θεωρήσαμε αναγκαία την ενημέρωσή μας πάνω σ’ αυτό το θέμα και ευχαριστούμε θερμά το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου τον κ. Ν. Μιχαλάκη που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και σήμερα πραγματοποιείται αυτή η ημερίδα. Με τις γνώσεις που θα αποκτήσουμε, πιστεύω πως θα βοηθήσουμε και μεις όλους αυτούς τους άξιους ανθρώπους που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες πολλές φορές με οδυνηρά αποτελέσματα για τη δική μας προστασία για τη δική μας ζωή. Η κ. Παρισάκη αναφέρθηκε και στον προϊστάμενο του κλιμακίου Αργαλαστής τον κ. Γιανέλη για τις πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο μας».

Ειδικευμένος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχει παρακολουθήσει σεμινάριο εκπαίδευσης σε θέματα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, καθώς και σε άλλο αντικείμενο που έχει σχέση με την πυρόσβεση – διάσωση, ο κ. Σ. Κωλέτης παρουσίασε και με τη βοήθεια σλάιτς την πυροσβεστική τέχνη (τρόποι κατάσβεσης, το νερό ως κατασβεστικό μέσο, προκατασταλτικά μέτρα και μέσα, παράγοντες που επηρεάζουν την έναρξη και εξάπλωση των υπαίθριων πυρκαγιών, μέθοδοι και τρόποι κατάσβεσης και ό,τι αφορά τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, όπως μέσα ατομικής προστασίας, στάδια επιχειρήσεων καταστολής δασικών πυρκαγιών, παροχή Α’ βοηθειών, κατασκευή αντιπυρικής ζώνης και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο για την μετάβαση και αντιμετώπιση σε πυρκαγιά. Παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Αθανάσιος Φλέρης, ο οποίος αφού συνεχάρει την πρόεδρο του Συλλόγου και τα μέλη του Δ. Συμβουλίου γι’ αυτή την πρωτοβουλία ανέπτυξε το έργο της πολιτικής προστασίας και τα επιτεύγματά της, προσθέτοντας και τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις πάνω στο θέμα πυρασφάλεια και πυροπροστασία που είχε από τη διαμονή του στην Αμερική όταν σπούδαζε. Ο αντιδήμαρχος κ. Τσαμπάζης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου τίμησε με την παρουσία του την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα όπως είπε: «Ήρθα από κοντά να γνωρίσω τις Αφέντρες που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες τόσο στο πολιτιστικό, όσο και στον επιμορφωτικό τομέα».

Η ενημέρωση ποτέ δεν έβλαψε κανένα αλλά απεναντίας βοήθησε να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα. Και όπως συμπλήρωσε ο κ. Φλέρης «σήμερα όσοι είμαστε εδώ ωφεληθήκαμε. Έχασαν αυτοί που δεν ήλθαν». Και απουσιάζουν αρκετοί, ακόμα και οι τοπικοί παράγοντες του χωριού.

Βαρύτητα στην εκδήλωση έδωσε και η παρουσία του επί πάρα πολλά χρόνια κοινοτάρχη και αντιδημάρχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ. Δημ. Αλεξίου. Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης και η Ζέττα Μακρή.

Η εκδήλωση έκλεισε με κεράσματα από τις Αφέντρες και με ουζάκι της παραγωγικής Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Νοτίου Πηλίου και βρίσκεται στα Καλά Νερά, διαφημίζοντας έτσι και τα προϊόντα της περιοχής τους. Σ’ όλους μοιράστηκαν ειδικά φυλλάδια ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές και προετοιμασίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το