Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Ετοιμο το σχήμα της δικομματικής -Σε ποια πρόσωπα καταλήγουν Σαμαράς και Βενιζέλος

ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ2

Μετά και τη μυστική συνάντηση που είχαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κατέληξαν σε συμφωνία για το ποια υπουργεία θα αναλάβει κάθε κόμμα, ποια θα είναι τα νέα πρόσωπα που θα μπουν στην κυβέρνηση και ποια θα αποχωρήσουν.

Το τελικό σχήμα του παζλ της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα, όπως και ο ρόλος που θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ηδη η πίεση από την Τρόικα είναι έντονη και το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να τρέξει άμεσα και να κλείσει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Ο κ.Βενιζέλος αναμένεται να καταλάβει τη θέση του αντιπροέδρου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν θα αναλάβει και κάποιο υπουργείο, με το Εξωτερικών να ακούγεται εντόνως.

Οι αμετακίνητοι, οι μετεξεταστέοι και οι νέοι στην κυβέρνηση

Εκτός τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι θεωρούνται αμετακίνητοι, αφού έχουν την αποδοχή και των δύο πλευρών και οι έως τώρα χειρισμοί τους έχουν αφήσει ικανοποιημένους τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο, υπάρχουν και άλλα στελέχη της παρούσας κυβέρνησης από τα οποία πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένοι και αναμένεται να τους διατηρήσουν στη θέση τους.

Ωστόσο υπάρχουν και οι σχεδόν βέβαιοι προς αποχώρηση όπως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι οποίοι αναμένεται να αποχωρήσουν αφού η παρουσία τους σε κρίσιμα υπουργεία δεν άφησε ικανοποιημένο ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία, όπως του Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα αναλάβει το δύσκολο ρόλο να των 14.000 απολύσεων – μετακινήσεων από το Δημόσιο, βάσει της δέσμευσης της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Παράλληλα ερωτηματικό παραμένει και το όνομα του ανθρώπου που θα αναλάβει υφυπουργός αρμόδιος για τη νέα ΕΡΤ, θέσει που όπως όλα δείχνουν θα καλυφθεί από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Στην Ιπποκράτους πάντως περιμένουν πως τουλάχιστον 15 στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκονται με τον ανασχηματισμό στη νέα κυβέρνηση.

Μετά τον ανασχηματισμό η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας

Μπορεί το ζητούμενο αυτή την ώρα να είναι η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να «τρέξουν» όλα τα θέματα που έχει ανοιχτά η κυβέρνηση, ωστόσο για το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι πολύ σημαντικό και το θέτει σε άμεση προτεραιότητα η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Τα ζητήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ

Να αποκλειστεί η λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα
Να εξομαλυνθούν τα προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή
Να αντιμετωπιστούν σε πρώτη προτεραιότητα τα ανοικτά θέματα στη δημόσια διοίκηση με την κατάρτιση οριστικού ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμο πλαισίου
Να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.
Να οριστικοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι νέες διατάξεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Να λυθεί η υπόθεση με τον ΦΠΑ στη εστίαση.
Να προγραμματιστούν κινήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους,
Να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά να προχωρήσει σωστά και αποτελεσματικά με τις δικές του προτεραιότητες, χωρίς παλινδρομήσεις
Να ανασχεδιαστεί η λειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και να ληφθούν μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Να βρεθούν αξιόπιστες λύσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Να οριστεί το ακατάσχετο για έσοδα 1.500 ευρώ το άτομο ή 2.000 στο ζευγάρι
Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το